emea business monitor

Σχόλια – Παρασκήνια – Φήμες | Τρίτη 12.01.2021

 • Μέσα στις επόμενες ώρες θα γίνει η πρώτη σημαντική κίνηση ενόψει της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του ομίλου Ελλάκτωρ που θα γίνει οριστικά στις 27 Ιανουαρίου. Η εταιρεία Invesco Finance (συμφερόντων των εφοπλιστών Ι.Καϋμενάκη και Δ.Μπάκου) θα πρέπει να ασκήσει το δικαίωμα απόκτησης μετοχών της Pemanoaro Limited που αντιστοιχεί σε ποσοστό 18,3346% των μετοχών του ομίλου.
 • Ουσιαστικά πρόκειται για μετοχές που είχαν τεθεί ως εγγύηση στο fund Farallon, έναντι χρηματοδότησης 50 εκατ. ευρώ προς την πρωτοβουλία «Change4Ellaktor» των αδελφών Καλλιτσάντση. Έτσι, με την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης συμφωνίας θα αυξηθεί επίσημα το ποσοστό της Invesco Finance σε 23,3348%.
 • Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλάνο των δυο εφοπλιστών όμως είναι να κινηθούν πολύ δυναμικά στην αύξηση κεφαλαίου, με στόχο να καλύψουν ολόκληρο ή το μεγαλύτερο μέρος, καταβάλλοντας μέχρι και 50,4 εκατ.ευρώ ενώ ακούγεται πως θα επιδιώξουν να συγκεντρώσουν ποσοστό πάνω από 33%, ώστε να γίνουν βασικός μέτοχος του ομίλου Ελλάκτωρ, προσεγγίζοντας μικρομετόχους, που είτε δεν εμφανίστηκαν στην αρχική ημερομηνία της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, είτε φέρονται να στηρίξουν την πλευρά των Ολλανδών.
 • Μάλιστα, υπάρχει ένα σενάριο που φαίνεται να έχουν εξετάσει οι δυο εφοπλιστές για την απόκτηση του ελέγχου του 51% των μετοχών, αν οι εκπρόσωποι της Reggeborgh Invest εξετάσουν το ενδεχόμενο πώλησης του ποσοστού (10,3%) που κατέχει επίσημα το ολλανδικό fund. Υπό προϋποθέσεις όλα αυτά βεβαίως…
 • Από την άλλη πλευρά η Reggeborgh που μπορεί να ελέγξει άμεσα το 22,90% με την απόκτηση του ποσοστού του Λ. Μπόμπολα τηρούν τις τελευταίες ημέρες…σιγή ιχθύος.
 • Πάντως, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αυτές οι κινήσεις – όπως και άλλες σε αρκετές εταιρείες του κατασκευαστικού κλάδου – είναι απολύτως κατανοητές αφού μέσα στους επόμενους 36-40 μήνες θα διατεθούν για μεγάλα έργα δημοσίου χαρακτήρα σε όλη την χώρα συνολικά κονδύλια 13-14 δισ.ευρώ !
 • Με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος εισάγεται σήμερα στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την απόκτηση των 18 (6 καινούργιων και των 12 μεταχειρισμένων) γαλλικών Rafale. Μάλιστα, η συνεδρίαση θα ξεκινήσει το μεσημέρι ή το απόγευμα, ώστε να μην χαθούν πολύτιμες ημέρες.
 • Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Βουλής, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα περάσει για συζήτηση και ψήφιση από την Ολομέλεια την Πέμπτη (15/1), με στόχο την επόμενη εβδομάδα να είναι όλα έτοιμα για την άφιξη της Γαλλικής αποστολής και την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για την απόκτηση των Rafale.
 • Σε νέες περιπέτειες ενδέχεται να μπλέξουν τα μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου εξαιτίας μιας σειράς μηνυμάτων του 2013 που εμπεριέχονται στην ενδιάμεση έκθεση διαχειριστικού ελέγχου της PwC και αφορούν σε εικονική αγορά ύψους 25 εκατομμύρια με σκοπό «να μην καταβληθούν φόροι στην ελληνική εφορία». Σε συγκεκριμένο email τον Νοέμβριο του 2013, ο εκλεκτός συνεργάτης του Δημήτρη Κουτσολιούτσου στην ασιατική αγορά, Ι. Μπεγιέτης ζητάει από τον διαχειριστή της Folli Follie Group Sourcing στο Χόνγκ Κόνγκ να «στήσει μια νέα εταιρεία» για να δικαιολογηθεί η μεταφορά των 25 εκατομμυρίων ως τίμημα εξαγοράς.
 • Σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις των ανακριτικών αρχών ως πρόσφατα, αυτή η συναλλαγή δεν αφορά στη μεταβίβαση του υπολοίπου 49% των ΚΑΕ, που έγινε τον Δεκέμβριο του 2013. Πρόκειται για εικονική συναλλαγή με νέα εταιρεία που στήθηκε με διορισμένους ή εικονικούς μετόχους από τον Τόνιο (Τον ή Τόνι) Λάου για την συγκεκριμένη συναλλαγή και μόνο. Το «κλειδί» για τις εισαγγελικές αρχές είναι τα σχετικά, γνήσια, έγγραφα…
 • Στην άλλη μεγάλη υπόθεση που αφορά εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, τον άλλοτε αναπτυσσόμενο τεχνολογικό… κολοσσό της MLS, σήμερα λήγει σήμερα η άτυπη τρίμηνη για την καταβολή των κουπονιών των ομολόγων, που έληγαν στις 12 και και στις 26 Οκτωβρίου (ΜΛΣ01 και ΜΛΣ03, αντίστοιχα). Η παράταση είχε ζητηθεί από τους ομολογιούχους αλλά επισήμως δεν εγκρίθηκε ποτέ ελλείψει απαρτίας. Έτσι κι αλλιώς αρνητική ήταν η απάντηση των εκπροσώπων των ομολογιούχων.
 • Αυτή την φορά όμως – όπως λέγεται – αν δεν πληρωθούν τα κουπόνια δεν θα υπάρξει νέα παράταση αλλά μπαράζ καταγγελιών και αγωγών…
 • Αιχμές κατά της κυβέρνησης για την έλλειψη εναλλακτικών λύσεων για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων (παρότι η ίδια επέλεξε να μην λειτουργήσει με την μέθοδο «click away») αφήνει η ανακοίνωση της εταιρείας Jumbo, προειδοποιώντας μάλιστα για… πιθανές καθυστερήσεις στην ενημέρωση για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου μετά την άρση του μέτρου της καραντίνας.
 • Η ίδια διοίκηση της συγκεκριμένης εταιρείας δεν έμπλεκε το εγκώμιο της κυβέρνησης δυο μήνες νωρίτερα, αποκαλώντας μάλιστα- εμμέσως πλην σαφώς- ως αχάριστους και αγνώμονες όσους Έλληνες δεν τρέφουν ευγνωμοσύνη για τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους Υπουργούς;

Get real time updates directly on you device, subscribe now.