Σχόλια – Παρασκήνια – Φήμες | Παρασκευή 08.01.2021

  • Η έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ελλάκτωρ αναβλήθηκε για τις 27 Ιανουαρίου αλλά αυτές οι 20 ημέρες αναμένεται να έχουν περισσότερες εξελίξεις και ανατροπές από το προηγούμενο διάστημα. Ακόμα και οι λιγοστές μετοχές που αγοράστηκαν μέσα στην εβδομάδα (εκείνες που δήθεν δεν μετρούσαν λόγω του κανόνα “Τ-2”) τότε θα υπολογίζονται και ενδεχομένως να αποδειχτούν καθοριστικές.
  • Άλλωστε σε αυτή την κούρσα για την επικράτηση οι λεπτομέρειες θα κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα και όχι οι διαρροές, οι δηλώσεις “λάσπης” και οι παρουσιάσεις με έωλους ισχυρισμούς. 
  • Στην τηλεδιάσκεψη λόγω της πανδημίας οι 113 μέτοχοι (κατέχοντας το 75,85% του μετοχικού κεφαλαίου) άκουσαν τον πρόεδρο (και γνωστό δικηγόρο) Νικόλαο Πιμπλή να αναφέρει ότι “έχει υποβληθεί εγγράφως αίτημα αναβολής από την Invesco Finance” καθώς ο νόμιμος εκπρόσωπος της Invesco (των εφοπλιστών Δ. Μπάκου- Ι.Καϋμενάκη) Γιάννης Κατσούδας είχε ζήτησε την αναβολή της συζήτησης και της λήψης αποφάσεων του συνόλου των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης για 20 ημέρες. Όπως έγινε γνωστό, την ίδια πρόταση είχε καταθέσει και η Pemanoaro Limited (συμφερόντων των αδελφών Καλλιτσάντση).
  • Σύμφωνα με πληροφορίες βασικός στόχος και των δυο πλευρών είναι πλέον οι κάτοχοι του υπολοίπου 21,15% των μετοχών που δεν έλαβε μέρος στην χθεσινή διαδικασία και αρκετοί μικρομέτοχοι που είναι διατεθειμένοι να πωλήσουν τις μετοχές τους…
  • Πολλά θα διαφανούν όμως την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου που θα πραγματοποιηθεί η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της REDS (μέλος του ομίλου Ελλάκτωρ), που είχε αναβληθεί στις 4 Ιανουαρίου (παρότι είχε ως μοναδικό θέμα την εκποίηση ακινήτου της ρουμανικής εταιρείας Profit Construct) μετά από αίτημα του μετόχου (11,48%) Χρήστου Παναγιωτόπουλου, οποίος μαζί με τον Άγγελο Γιόκαρη και τους εκπροσώπους της Reggeborgh Invest έχει υποβάλλει το αίτημα για την σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης στην Ελλάκτωρ με βασικό αντικείμενο την αλλαγή του Διοικητικού Συμβουλίου. Σύμπτωση;
  • Σε σκάνδαλο παρόμοιο με εκείνο της Folli Follie εξελίσσεται η υπόθεση της αλλαντοβιομηχανίας Creta Farms παρότι δεν αγγίζει τα επίπεδα του ενός δις. Δυστυχώς και σε αυτή την περίπτωση μία εξαιρετικά τεκμηριωμένη έκθεση (από την Deloitte) αποκαλύπτει πρακτικές “δημιουργικής” λογιστικής, υπερτιμολογήσεις, κακοδιαχείριση, μεταφορές εκατομμυρίων προς τους βασικούς μετόχους και πολλές ακόμα πρακτικές που θυμίζουν… πλιάτσικο και όχι σύγχρονο μάνατζμεντ.
  • Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κληθούν στην στην αρμόδια εισαγγελία μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, βασικοί μέτοχοι, σημαντικά στελέχη, πρώην και νυν εργαζόμενοι καθώς και ορισμένοι συνεργάτες που συμμετείχαν σε συγκεκριμένες πρακτικές.
  • Καμία έκπληξη δεν αποτέλεσε η χθεσινή ανακοίνωση της αποχώρησης των σουπερμάρκετ “Κρητικός” από τον Όμιλο ΕΛΟΜΑΣ καθώς όπως λέγεται ο ιδρυτής και βασικός μέτοχος της εταιρείας Άγγελος Κρητικός είχε πάρει την τελική απόφαση τον περασμένο Σεπτέμβριο. Γι’ αυτό και δεν υπήρχε η σχετική αναφορά στα μέλη του ΕΛΟΜΑΣ στην επίσημη ιστοσελίδα της. 
  • Όμως, παρά την δεύτερη αποχώρηση – μετά την πρόσφατη απόφαση της εταιρείας Bazaar – μέσα στο 2020 η ΕΛΟΜΑΣ, που ιδρύθηκε το 1994, παραμένει ο μεγαλύτερος ελληνικός όμιλος αλυσίδων σουπερμάρκετ, διατηρώντας 22 μέλη και ένα εκτεταμένο  δίκτυο στις περισσότερες μεγάλες πόλεις της χώρας.
  • Στεγαστικά δάνεια με μηδενικό επιτόκιο για 20 χρόνια; Κι όμως οι ιδιώτες πελάτες της Nordea Bank της Δανίας μπορούν πλέον να υποβάλλουν αιτήσεις για στεγαστικό δάνειο 20ετούς διάρκειας με μηδενικό επιτόκιο, δηλ. ενυπόθηκο δάνειο για δύο δεκαετίες χωρίς καταβολή τόκων. Μόνο αποπληρωμή του κεφαλαίου!
  • Μπορεί να εφαρμοστεί κάτι παρόμοιο και σε άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως την Γερμανία και την Ολλανδία (για την Ελλάδα ούτε λόγος) μέσα στους επόμενους 24 μήνες; Πολύ δύσκολο έως ακατόρθωτο λένε οι αναλυτές, καθώς η επίτευξη του βασίστηκε σε σχέδιο της Κεντρικής Τράπεζας που ξεκίνησε το 2012 και η Δανία ξεχωρίζει τα τελευταία χρόνια ως η χώρα των αρνητικών επιτοκίων παγκοσμίως.
  • Προβλήματα στα προετοιμασία για τα εγκαίνια των δυο πρώτων discount σουπερμάρκετ αντιμετωπίζει η ρωσική αλυσίδα του ομίλου Svetofor στην Τρίπολη, τη Λάρισα και ενδεχομένως έξω από την Θεσσαλονίκη. Δεν έχει όμως πρόβλημα εύρεσης προσωπικού (παρότι ζητά υπαλλήλους με εμπειρία στο λιανεμπόριο τροφίμων και κατά προτίμηση γνώστες της ρωσικής γλώσσας) αφού δέχτηκε χιλιάδες βιογραφικά μέσα σε λίγες ώρες από την σχετική ανάρτηση της αγγελίας αλλά με τους προμηθευτές και τους τοπικούς παραγωγούς. Δεν τρελαίνονται με το ενδεχόμενο συνεργασίας…
  • Οι προτάσεις ξεκινούν με -20% σε σχέση με τις τιμές χονδρικές που έχουν συμφωνήσει με άλλα σουπερμάρκετ στην Ελλάδα και φθάνουν σε τιμές κόστους στις προτεινόμενες συμβάσεις των τελευταίων εβδομάδων.
  • Όπως έλεγε παραγωγός από την Λάρισα “ούτε στις λαϊκές αγορές δεν μπορούμε να διαθέσουμε προϊόντα με αυτές τις τιμές”!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ