Σχόλια – Παρασκήνια – Φήμες | Πέμπτη 31.12.2020

  • Σε πολλές περιπτώσεις τα «πολλά λόγια είναι φτώχια» ή για την ακρίβεια «οι πράξεις μιλάνε πιο δυνατά από ότι οι λέξεις» όπως λέει μια αμερικανική παροιμία (φράση που αποδίδεται και στον Βενιαμίν Φραγκλίνο). Στην περίπτωση της Optima Bank φαίνεται ότι ισχύει το δεύτερο. Όπως προκύπτει από απόφαση τροποποίησης του καταστατικού της τράπεζας που αναρτήθηκε στο ΓΕΜΗ στις 23 Δεκεμβρίου, έγινε επιτυχώς αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 80,14 εκατ. ευρώ. Ουσιαστικά, ολοκληρώθηκε λίγα 24ωρα πριν τα Χριστούγεννα.
  • Παρά τις φήμες για καθυστερήσεις λόγω καραντίνας και τις συζητήσεις με ενδιαφερόμενους επενδυτές και υποψηφίους μετόχους, μετά την έκτακτη γενική συνέλευση στις 25 Νοεμβρίου, η διαδικασία υλοποιήθηκε χωρίς προβλήματα, αθόρυβα και σε χρόνο ρεκόρ.
  • Ποιός γνωστός και πανίσχυρος εφοπλιστής αποκαλεί έναν από τους πλέον επιτυχημένους επιχειρηματίες «ψιλικατζή»; Και μάλιστα «της…φτήνιας»;
  • Βαρύτατος ο χαρακτηρισμός για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις αλλά όταν έχει από την δεκαετία του ΄90 την φήμη του αμετανόητου τσιγκούνη (ενίοτε και του κακοπληρωτή) στην αγορά μάλλον δεν τον πτοεί ιδιαίτερα. Ασχέτως αν έχει εκνευριστεί και με το παραπάνω…
  • Με πολλά προβλήματα εξελίσσονται τις τελευταίες εβδομάδες πολλοί διαγωνισμοί για την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού δημοσίου. Επισήμως εξαιτίας των επιπτώσεων των μέτρων για την τήρηση της καραντίνας κατά της πανδημίας του κορωνοϊού. Σύμφωνα με πληροφορίες, σημαντικές καθυστερήσεις καταγράφονται στους διαγωνισμούς για την πώληση της πλειοψηφίας των μετοχών των λιμανιών Αλεξανδρούπολης και Ηγουμενίτσας καθώς και στην παραχώρηση του εμπορικού λιμένα της Καβάλας (γνωστού και ως «Φίλιππος Β»), που διενεργεί το ΤΑΙΠΕΔ.
  • Οι φάκελοι εκδήλωσης ενδιαφέροντος της πρώτης φάσης των διαγωνισμών αποσφραγίστηκαν στις 23 Οκτωβρίου, στις 2 Νοεμβρίου και στις 6 Νοεμβρίου αντίστοιχα αλλά οι σύμβουλοι αξιοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ μετά τον πρώτο έλεγχο ζήτησαν περαιτέρω πληροφορίες, κατάθεση εγγράφων ή και διορθώσεις στα έγγραφα που περιείχε ο φάκελος του κάθε ενδιαφερόμενου επενδυτή.
  • Οι πρώτες προθεσμίες μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου αναθεωρήθηκαν και πλέον οι νέες ημερομηνίες για την συμπλήρωση των φακέλων είναι στα τέλη του επόμενου μήνα (29/1) για τα δυο λιμάνια της Βορείου Ελλάδας και 9 ημέρες νωρίτερα (20/1) για την Ηγουμενίτσα, οι διαδικασίες για τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, που προβλέπει την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών, αναμένονται στα τέλη Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου.
  • Αληθεύει ότι υπάρχει επίσημη καταγγελία σε ανεξάρτητη αρχή κατά αλλοδαπής εταιρείας η οποία εμφανίζεται ως μέτοχος με ποσοστό άνω του 5% σε εισηγμένες εταιρείες του Χρηματιστηρίου Αθηνών και προβαίνει σε αγοραπωλησίες μετοχών και συμφωνίες εκτός ταμπλό;
  • Γνωρίζουν κάτι σχετικό στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ή μήπως η καταγγελία έχει υποβληθεί σε άλλη ανεξάρτητη αρχή;
  • Και επειδή σκάνδαλα και απάτες δεν συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα (και την Ιταλία) το αμερικανικό ακτιβιστικό το fund QCM, που αποκάλυψε τα εικονικά και παραποιημένα οικονομικά στοιχεία της Folli Follie, έχει βάλει στο στόχαστρό του την εταιρείας ιατρικών συσκευών Penumbra, η οποία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Μετά την πρώτη αναφορά στις 10 Νοεμβρίου ακολούθησε ένα δεύτερο πόρισμα-σοκ στις 8 Δεκεμβρίου με βαρύτατες καταγγελίες για απάτη (όχι απλώς οικονομική αλλά με νεκρούς!), η μετοχή της έπεσε από τα 272 στα 177 δολάρια (…συνεχίζοντας την πτωτική πορεία) και ως χθες το βράδυ δεκάδες νομικές φίρμες συγκεντρώνουν καταγγελίες μετόχων για μαζικές αγωγές.
  • Αλλά η χιονοστοιβάδα αναμένεται από την επόμενη εβδομάδα λένε οι αναλυτές. Κι αν κρίνουμε από την υπόθεση Folli Follie, καλά… ξεμπερδέματα για τον CEO και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Penumbra.
  • Με την ευκαιρία… Πολλές ευχές για μια χρονιά πλούσια σε ευτυχία, χαρές και επιτυχίες αλλά πάμφτωχη σε κακές στιγμές, απογοητεύσεις και στεναχώριες. Καλή Πρωτοχρονιά σε όλους!
  • Ραντεβού τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου με ακόμα περισσότερα παρασκήνια…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ