Σχόλια – Παρασκήνια – Φήμες | Τρίτη 29.12.2020

  • Στη σημερινή έκτακτη συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης των πιστωτών θα κριθεί το μέλλον της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση (του στρατιωτικού τμήματος) των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Ουσιαστικά, θα ληφθεί απόφαση αν θα χαρακτηριστεί ως προσωρινή πλειοδότρια η Pyletech Shipyards του ομίλου North Star και θα εγκριθεί η προσφορά των 15,1 εκατ. ευρώ ή αν θα απορριφθούν και οι δυο προσφορές ως απαράδεκτες και θα κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός.
  • Στην δεύτερη περίπτωση, όπως φημολογείται από χθες, οι εκπρόσωποι του εφοπλιστή Θεόφιλου Πριόβολου θα κινηθούν νομικά, με την προοπτική να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αναλόγως των εξελίξεων.
  • Όσοι γνωρίζουν λένε πάντως ότι οι αιχμές για «εξωπραγματικές εκτιμήσεις και φαντασιοπληξίες» δεν είχαν στόχο τον ειδικό εκκαθαριστή των ναυπηγείων (ΕΝΑΕ) αλλά …φωτογράφιζαν συγκεκριμένα πρόσωπα (και διαρροές) των τελευταίων ημερών.
  • Στο 14,1761% αυξήθηκε το ποσοστό του ολλανδικού fund της Reggeborgh Invest στην Ελλάκτωρ, σύμφωνα με χθεσινή επίσημη ανακοίνωση της εισηγμένη. Η απόκτηση ποσοστού 3,81% έγινε ενόψει της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων στις 7 Ιανουαρίου.
  • Όμως, ο Ολλανδικός όμιλος διατηρεί το δικαίωμα (call option) για την απόκτηση ποσοστού 12,54% των μετοχών της πλευράς Μπόμπολα, με βάση την μεταξύ τους συμφωνία και συνεπώς σε περίπτωση ενεργοποίησής του θα κατέχουν συνολικά το 26,7218% των μετοχών της Ελλάκτωρ.
  • Φημολογείται όμως έντονα ότι η πλευρά των εφοπλιστών Δ.Μπάκου-Ι.Καϋμενάκη μελετάει το ενδεχόμενο να ζητήσει μέσα στα επόμενα 24ωρα αναβολή της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της Eλλάκτωρ και την μετάθεσή της ημερομηνίας διεξαγωγής της κατά δυο ή τρεις εβδομάδες.
  • Καμία έκπληξη δεν προκάλεσε η παράταση της προθεσμίας υποβολής προσφορών στον διαγωνισμό για τη Λάρκο από το ΤΑΙΠΕΔ. Με δεδομένο ότι είχαν υποβληθεί αρκετά σχετικά αιτήματα από υποψήφιους (ξένους) επενδυτές για θέματα σχετικά με τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό ως τις 16 Δεκεμβρίου, που έληγε η περίοδος για την υποβολή διευκρινιστικών ερωτημάτων, ήταν θέμα χρόνου να εγκριθεί η πρόταση για παράταση.
  • Έτσι, η αρχική ημερομηνία του διαγωνισμού που ήταν η 11η Ιανουαρίου, παρατείνεται μέχρι την 1η Φεβρουαρίου ενώ παράταση δόθηκε και στην περίοδο διευκρινιστικών ερωτημάτων ως τις 15 Ιανουαρίου.
  • Ένα στοιχείο όμως που δεν είχε τότε θεωρηθεί ως σημαντικό, δεν αποκλείεται να αποτελέσει επίκεντρο της έρευνας: η παντελής έλλειψης αναφοράς στην υπόθεση Folli Follie στην ετήσια έκθεση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με την υπογραφή του Χαρ. Γκότση που παραδόθηκε στον -τότε- Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στις 18 Απριλίου του 2019. Σε 140 σελίδες δεν υπήρχε ούτε μια φράση για την Folli Follie, όταν επί ένα χρόνο κυκλοφορούσε η έκθεση του fund QCM περί απάτης και ήταν σε εξέλιξη τουλάχιστον δυο έρευνες εις βάρος των βασικών μετόχων της εταιρείας στο εξωτερικό και μια εισαγγελική στην Ελλάδα!
  • Ξεκίνησε ήδη η αντίστροφη μέτρηση για την έξοδο της Forthnet από το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών… Μόλις ολοκληρωθεί η δημόσια πρόταση και η σημερινή διοίκηση αποκτήσει τις υπόλοιπες μετοχές, θα υποβληθεί και το επίσημο αίτημα για την διαγραφή της εταιρείας από το ταμπλό των εισηγμένων. Τυπικές διαδικασίες, όπως λέγεται…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ