Σχόλια – Παρασκήνια – Φήμες | Τετάρτη 16.12.2020

  • Στο 20,58% υποχώρησε επισήμως το ποσοστό των Αναστάσιου και Δημήτριου Καλλιτσάντση (από 25,6%) στην Ελλάκτωρ, μετά την πώληση 10,7 εκατ. μετοχών, μέσω του fund Pemanoaro, στην Invesco Finance (των Δ.Μπάκου-Ι.Καϋμενάκη) με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η ανακοίνωση ήταν σχεδόν αναμενόμενη λόγω της ισχύουσας χρηματιστηριακής νομοθεσίας και υπήρχαν σχετικές φήμες από το Σαββατοκύριακο. Αλλά η πραγματική είδηση κρύβεται στις… λεπτομέρειες της συναλλαγής. Υπομονή λίγες ημέρες…
  • Αυξάνουν και πληθαίνουν οι φήμες πως έκλεισε η συμφωνία μεταξύ της Εθνικής τράπεζας και του αμερικανικού επενδυτικού fund CVC Capital Partners για την απόκτηση του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής με τίμημα 420 ή 430 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, την Παρασκευή το διοικητικό συμβούλιο της τραπέζης, μεταξύ άλλων θεμάτων στην ημερησία διάταξη, λέγεται πως θα εξετάσει τους όρους Συμφωνίας Αγοράς Μετοχών και θα εγκρίνει την τελική συμφωνία.
  • Αληθεύει πως τις προηγούμενες ημέρες τέθηκε θέμα παραίτησης Υπουργού για λόγους ευθιξίας αλλά δεν έγινε δεκτή από το Μέγαρο Μαξίμου;
  • Στις σημερινές τοποθετήσεις του Προέδρου και Διευθ. Συμβούλου του ομίλου της ΓΕΚ Τέρνα, Γιώργου Περιστέρη κατά την διάρκεια της σημερινής Έκτακτης Γενικής Συνέλευση των μετόχων της Τέρνα Ενεργειακή, περιμένουν όλοι να μάθουν περισσότερα για την είσοδο μεγάλων ξένων θεσμικών επενδυτών και funds.
  • Μπορεί το βασικό αντικείμενο της συνέλευσης να είναι η έγκριση διανομής μερίσματος εκ κερδών και προαιρετικών αποθεματικών της εταιρείας από τη χρήση του 2019 αλλά η πώληση πέντε «πακέτων» μετοχών που αντιπροσωπεύουν ποσοστό της τάξης του 5% του μετοχικού κεφαλαίου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής -συνολικής αξίας 67,4 εκατ. ευρώ -τις τελευταίες τέσσερις ημέρες έχει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Για τους υπόλοιπους μετόχους, τουλάχιστον.
  • Το μυστήριο με την ταυτότητα του φυσικού προσώπου που είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης της κυπριακής εταιρείας Ticaboo Investments Ltd, κατέχοντας το 41% του μετοχικού κεφαλαίου της Laserlock ΑΕ η οποία με την σειρά της εμπλέκεται σε συγκεκριμένες αμφιλεγόμενες συναλλαγές στα βιβλία της MLS, παραμένει άλυτο επί μήνες.
  • Ποιός κρύβεται πίσω από νομικά γραφεία που όπως λένε στην Μεγαλόνησο διαθέτουν επί αμοιβή διορισμένους διευθυντές, γραμματείς και μετόχους για λόγους προστασίας της ανωνυμίας των δικαιούχων;
  • Κατά τα άλλα η MLS ανακοίνωσε τον διορισμό δύο νέων προσώπων στο Διοικητικό Συμβούλιο ως ανεξάρτητα με εκτελεστικά μέλη, τα οποία κατά την διοίκηση είναι οικονομολόγοι «με μεγάλη εμπειρία στον τομέα των επιχειρήσεων». Πρόκειται για τους Δημήτριο Χωματά, (αναπληρωματικό) μέλος της διοίκησης του Συνδέσμου Ελλήνων Οικονομικών Διευθυντών (ΣΕΟΔΙ) και τον Ευστάθιο Ρούσσο, ιδρυτή και εκπρόσωπο της ομώνυμης εταιρείας φοροτεχνικών και λογιστικών υπηρεσιών. Με τον ιδρυτή και βασικό μέτοχο, Ιωάννη Καματάκη, αλήθεια τι σχέση έχουν;
  • Στην εξαγορά των μεγαλύτερων ενιαίων στεγασμένων αποθηκευτικών χώρων στην Ελλάδα προχώρησε χθες η BriQ Properties (του ομίλου Quest, συμφερόντων του Θόδωρου Φέσσα) αποκτώντας το 80% των μετοχών της SARMED Warehouses έναντι αντιτίμου 23,7 εκατ. ευρώ.
  • Αν και η συμφωνία αυτή συζητήθηκε ιδιαίτερα χθες, μια άλλη συμφωνία – μια ημέρα νωρίτερα – έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία για την δραστήριο επιχειρηματία Ιωάννη Χ. Σαραντίτη: η υπογραφή συμφωνίας της SARMED Logistics με την γερμανική Miele για τη διαχείριση του συνόλου των προϊόντων της σε επίπεδο αποθήκευσης, διαλογής και διανομής των παραγγελιών σε όλη την Ελλάδα.
  • Έτσι, το χαρτοφυλάκιο της ελληνικής εταιρείας logistics περιλαμβάνει πλέον τους ομίλους Barilla Hellas, FrieslandCampina Hellas, Unilever, P&G, IBM, Yamaha, Piaggio, Pernod Ricard και την Miele Hellas.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ