Σχόλια – Παρασκήνια – Φήμες | Τρίτη 15.12.2020

  • Άσχημη τροπή πήρε χθες ο διεθνής διαγωνισμός για την πώληση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, γνωστά κι ως «Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ» (ΕΝΑΕ). Ο ειδικός εκκαθαριστής μπορεί να ανακοίνωσε την σύγκληση των πιστωτών σε ειδική Γενική Συνέλευση ώστε να εκτιμήσουν την «διαγωνιστική διαδικασία» αλλά ουσιαστικά θα κρίνουν τις δυο δεσμευτικές προσφορές. Κι όπως όλα δείχνουν θα τις απορρίψουν ως «χαμηλές» και «μη συμφέρουσες».
  • Μάλιστα, οι εργαζόμενοι δήλωσαν χθες επίσημα (με σχετική ανακοίνωση) ότι ο «διαγωνισμός είναι άγονος». Την κήρυξη του διαγωνισμού ως «άγονο» φαίνεται πως θα επιζητήσουν στην συνέλευση και αρκετοί από τους δεκάδες πιστωτές, ώστε να επαναληφθεί εκ νέου, με πιθανότερο χρονικό διάστημα μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου. Οι περισσότεροι πιστωτές στοιχηματίζουν ήδη σε αυτό το σενάριο…
  • Από την άλλη πλευρά, οι δυο υποψήφιοι αφήνουν υπονοούμενα ότι ο διαγωνισμός στήθηκε πρόχειρα και με πολλά «περίεργα» στους όρους – π.χ. τις εξαιρέσεις κρίσιμων εγκαταστάσεων που θα πωληθούν με άλλους διαγωνισμούς – και ακόμα περισσότερες εκκρεμότητες. Άλλες απαιτούν άμεση επένδυση 27-32 εκατ. ευρώ και άλλες επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων και πολύμηνες εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης.
  • Όπως έλεγε χθες το απόγευμα στέλεχος μιας εκ των δυο υποψηφίων χαριτολογώντας, η διαδικασία θυμίζει την πώληση παραθαλάσσιου κτήματος, όπου το ακίνητο δεν έχει πολεοδομική άδεια για όλες τις κατασκευές, το γκαράζ και η πισίνα θα πωληθούν ξεχωριστά και η πρόσβαση στην παραλία είναι εξασφαλισμένη για 20 χρόνια αλλά όχι για πάντα!
  • Σύμφωνα με εκπροσώπους ξένων ενδιαφερόμενων επενδυτές που δεν κατέθεσαν όμως τελικά δεσμευτικές προσφορές, η εντύπωση που αποκόμισαν από συσκέψεις και συζητήσεις με στελέχη – πιθανότητα του ειδικού εκκαθαριστή –  ήταν πως ο στόχος είναι προσφορές πάνω από τα 120 εκατ. ευρώ και κοντά στα 140 εκατ. ευρώ!
  • Τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου στην Παγκρήτια Τράπεζα αναλαμβάνει από την Δευτέρα ο Αντώνης Βαρθολομαίος, ο οποίος εξελέγη χθες εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας. Στέλεχος με μεγάλη εμπειρία στον χρηματοπιστωτικό τομέα και πρώην ανώτατο στέλεχος σε διοικητικές θέσεις χρηματιστηριακών και επενδυτικών εταιρειών και τέως Πρόεδρος και Διευθ. Σύμβουλος στην ΕΥΔΑΠ.

  • Φαβορί για την την θέση του Προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της Παγκρήτιας Τράπεζας λέγεται όμως ότι παραμένει ο πρώην αναπληρωτής Διευθ. Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Δημήτρης Δημόπουλος, με 47 χρόνια εμπειρίας στον τραπεζικό τομέα. Και η ανακοίνωση είναι θέμα χρόνου…
  • Στην τελική φάση μπαίνει η διαδικασία για την ανακοίνωση του νέου προέδρου του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), μετά την χθεσινή παραίτηση του Άρη Ξενόφου. Αν και η θητεία του είχε λήξει από τις 6 Νοεμβρίου, παρέμενε μέχρι την επιλογή νέου προέδρου από το Ελληνικό Δημόσιο, που είναι κι ο μοναδικός μέτοχος του ΤΑΙΠΕΔ, ώστε να διευκολύνει τις εξελίξεις.
  • Σύμφωνα με πληροφορίες όμως ο Άρης Ξενόφος έχει δεχτεί μια πολύ δελεαστική πρόταση από εταιρεία του ιδιωτικού τομέα και γι΄ αυτό αποχωρεί άμεσα από το ΤΑΙΠΕΔ. Εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου, η αναζήτηση για «νέες δημιουργικές προκλήσεις στον επαγγελματικό στίβο», όπως ανέφερε η δήλωσή του, λέγεται πως θα είναι σύντομη αφού η ανακοίνωση για το επόμενο σταθμό στην καριέρα του είναι θέμα χρόνου.
  • Αληθεύει ότι μέλη διοικητικού συμβουλίου μεγάλου κατασκευαστικού ομίλου έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να υποβάλλουν την παραίτησή τους μέσα στις επόμενες ημέρες; Κάποιοι και πριν τα Χριστούγεννα όπως λέγεται.
  • Γιατί άραγε τέτοια βιασύνη;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ