Σχόλια – Παρασκήνια – Φήμες | Παρασκευή 11.12.2020

  • Σήμερα το πρωί (στις 11.00) λήγει η νέα προθεσμία για την υποβολή προσφορών στον δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό για την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ (ΕΝΑΕ) από τον Ειδικός Διαχειριστής που έχει αναλάβει την διαδικασία. Ενδιαφέρον για την απόκτηση των Ναυπηγείων έχουν εκδηλώσει επισήμως ο όμιλος ΟΝΕΧ Shipyards (Ναυπηγεία Νεώριου Σύρου, Ναυπηγεία Ελευσίνας) κι η Pyletech Shipyards του ομίλου North Star του εφοπλιστή Θεόφιλου Πριόβολου που εδρεύει στην Ελβετία.
  • Όπως έχει επιβεβαιωθεί η αποσφράγιση των προσφορών θα γίνει αμέσως μετά τη λήξη της προθεσμίας από την ειδική επιτροπή και με αυτό τον τρόπο θα ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος της διαδικασίας πώλησης των μεγαλύτερων ναυπηγείων της χώρας.
  • Όμως, ενδέχεται να υπάρξουν εκπλήξεις κατά την αποσφράγιση καθώς φημολογείται πως η παράταση ζητήθηκε από μεγάλο ξένο όμιλο. Ακούγεται πως πρόκειται για την γερμανική Lurssen ή την ολλανδική Damen Group. Επίσης, έχει επιβεβαιωθεί πως (προ καραντίνας) στελέχη της γαλλικής Naval Group είχαν επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις.
  • Υπάρχουν φήμες από τον Οκτώβριο πως αν τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά περιέλθουν τελικά στον όμιλο Onex, θα αναλάβουν τη ναυπήγηση μίας τουλάχιστον από τις 4 φρεγάτες που πρόκειται να προμηθευτεί το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό από τις ΗΠΑ. Και γι’ αυτό έχει την υποστήριξη από την αμερικανική αναπτυξιακή τράπεζα Development Finance Corporation (DFC).
  • Την υποβολή (υποχρεωτικής) δημόσιας πρότασης για την απόκτηση των μετοχών της Forthnet που δεν κατέχει, με αντάλλαγμα 0,30 ευρώ ανά μετοχή, ανακοίνωσε χθες το βράδυ η «Newco United Group Hellas S.A.R.L» (ελεγχόμενη από την United Group, θυγατρική της BC Partners). Ουσιαστικά, στοχεύει στην συγκέντρωση μετοχών που αντιπροσωπεύουν ποσοστό περίπου 15,40% καθώς το ποσοστό της εταιρείας θα ανέλθει κοντά στο 84,60% μετά και την μετατροπή σε μετοχές των μετατρέψιμων ομολογιών που έχει ήδη αποκτήσει η απέκτησε η BC Partners.
  • Στην σημερινή Έκτακτη Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιήσει στις εγκαταστάσεις των γραφείων της Forthnet στην Κάντζα και θα ξεκινήσει το μεσημέρι (στις 13.00) θα προχωρήσει η διαδικασία για την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Το επόμενο «κομμάτι» στο παζλ του σχεδίου του Managing Partner της BC Partners Νίκος Σταθόπουλος για την εξαγορά, εξυγίανση και ανάπτυξη της εισηγμένης.
  • Όπως φημολογείται το τελικό «κομμάτι» ετοιμάζεται, θα παρουσιαστεί όμως στον «κατάλληλο χρόνο» και θα προκαλέσει αίσθηση…
  • Εγκρίθηκε από την χθεσινή έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Tράπεζας Πειραιώς το σχέδιο της διοίκησης για την διάσπαση της ανώνυμης εταιρείας, με απόσχιση του κλάδου τραπεζικής δραστηριότητάς της, την μετονομασία του «Tράπεζας Πειραιώς ΑΕ» και την εισφορά του σε νέα εταιρεία που θα συσταθεί και θα λάβει άδεια λειτουργίας πιστωτικού ιδρύματος. Η δημιουργία της «νέας» Τράπεζας Πειραιώς θα διευκολύνει τόσο την διαδικασία ιδιωτικοποίησης όσο και την επιτάχυνση αποαναγνώρισης «κόκκινων» δανείων ύψους 7 δισ. ευρώ.
  • Νέος Πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) είναι από χθες το απόγευμα ο Δημήτρης Ντζανάτος καθώς εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής η πρόταση του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα. Όπως αναφέραμε και χθες όλοι οι βουλευτές της ΝΔ θεωρούσαν σχεδόν σίγουρη την έγκριση της υποψηφιότητάς του…
  • Ο πρώην Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ελεγκτικής εταιρείας Grant Thornton και αναπληρωτής γραμματέας παραγωγικών τομέων της Νέας Δημοκρατίας, θα αντικαταστήσει τον Ευάγγελο Καραγρηγορίου, που είχε διοριστεί επί ΣΥΡΙΖΑ και τα τελευταία χρόνια διαχειρίστηκε σειρά μεγάλων θεμάτων, από τις άδειες διαδικτυακού στοιχήματος μέχρι τον διαγωνισμό για την παραχώρηση άδειας καζίνο στο Ελληνικό. 
  • Για την σύγκληση έκτακτης Γενική Συνέλευσης της Ελλάκτωρ στις 7 Ιανουαρίου με βασικά θέματα την εκλογή νέας διοίκησης και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ως 50,4 εκατ. ευρώ, θα υπάρξουν αρκετές εξελίξεις μέσα στα επόμενα 24ώρα. Σίγουρα δεν θα είναι μια συνηθισμένη Γενική Συνέλευση, αν έτσι πιστεύουν οι Ολλανδοί της Reggeborgh Invest…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ