Σχόλια – Παρασκήνια – Φήμες | Τετάρτη 18.11.2020

  • Πολυτελή γραφεία στην κέντρο της Αθήνας για να στεγάσουν το παράρτημα της Ιαπωνικής επενδυτική τράπεζας Nomura στην Ελλάδα αναζητάει γνωστή κτηματομεσιτική φίρμα. Οι πληροφορίες λένε πως ο γενικός διευθυντής της Nomura International για την Ελλάδα και την Κύπρο Αντώνης Τιμπλαλέξης και το επιτελείο του επιθυμούν να ολοκληρωθεί σύντομα η επιλογή του χώρου και να γίνει άμεσα η μετακόμιση.
  • Υπάρχει μάλιστα η πληροφορία πως ενδέχεται να ακολουθήσουν και στελέχη του τμήματος της νοτιοανατολικής Ευρώπης που στεγάζονται στα γραφεία της Nomura Bank International στην Κωνσταντινούπολη καθώς το…κλίμα στην Τουρκία είναι πολύ “αφιλόξενο” τους τελευταίους μήνες.
  • Στις κορυφαίες αεροπορικές εταιρείες παγκοσμίως συμπεριέλαβε την AEGEAN ο διεθνής οργανισμός αξιολόγησης αερομεταφορών Skytrax, για τα μέτρα υγιεινής και προστασίας από τον COVID-19 που εφαρμόζει στις πτήσεις της. Για την ακρίβεια, κέρδισε την διάκριση 4 αστέρων (4-Star COVID19 Arline Safety Rating) για την εφαρμογή μέτρων κατά του κορωνοϊού σε όλα τα στάδια, από το check-in μέχρι την αποβίβαση! Διπλή δικαίωση για την διοίκηση…
  • Μυστήριο περιβάλλει ακόμα την ταυτότητα των δυο επιχειρηματιών που απέκτησαν πριν λίγες ημέρες μετοχές που αντιστοιχεί σε ποσοστό 9,75% της Optima Bank, καταβάλλοντας περίπου 6,7 εκατ. ευρώ. Είναι γνωστό πως συνολικά 10 μέλη της οικογένειας Βαρδινογιάννη έχουν αποκτήσει μετοχές που ισοδυναμούν με το 48,42% του μετοχικού κεφαλαίου της Optima Bank.
  • Όμως, υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον και από άλλους επιχειρηματίες και επενδυτές, με τις τελευταίες πληροφορίες να συμφωνούν πως υπάρχει ήδη άλλη μια συμφωνία παραχώρησης μετοχών (ποσοστό 3%) αλλά εκκρεμεί η έγκριση από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές.
  • Κι όλα αυτά έγιναν μέσα σε 16 μήνες (από τον Ιούλιο του 2019) χωρίς τυμπανοκρουσίες και βαρύγδουπες δηλώσεις…
  • Χθεσινοβραδινές φήμες ήθελαν την Pimco να είναι η νικήτρια στην μάχη με την Davidson Kempner για την εξαγορά του προγράμματος τιτλοποίησης Galaxy (αξίας 10,8 δισ. ευρώ) της Alpha bank και την απόκτηση της εταιρίας διαχείρισης δανείων Cepal Hellas. Αν αληθεύουν οι φήμες, το τίμημα θα είναι σχεδόν 300 εκατ. ευρώ και οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα (23 ή 25/11), με το διοικητικό συμβούλιο για την επικύρωση της συμφωνίας να διεξάγεται στις 26 ή 27 του μήνα. Δηλαδή, μια ημέρα πριν ή μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 9μήνου.
  • Μην εκπλαγείτε αν η Pimco ως τελικός πλειοδότης προχωρήσει ως το τέλος του έτους και στην απόκτηση μετοχικού πακέτου 4%-5% της Alpha Bank…
  • Δάνεια σε επιλεγμένους πελάτες διέρρευσε πως δίνει τις τελευταίες εβδομάδες, που έχει στερέψει η αγορά λόγω της καραντίνας… νεόκοπο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της χώρας. Μόνο που τα δάνεια, δεν είναι ακριβώς…δάνεια αλλά μια δυνατότητα που παρέχεται από την δεκαετία του΄80!
  • Στελέχη μεγάλων τραπεζών που έκαναν τον πρώτο έλεγχο μόλις κυκλοφόρησαν οι σχετικές φήμες λένε πως πρόκειται ουσιαστικά για εγκρίσεις υπεραναναλήψεων (overdraft). Δηλαδή, μία επέκταση (έμμεσος δανεισμός με περιορισμούς) που προσφέρει μια τράπεζα σε πελάτες της και μάλιστα μέχρι το όριο ενός προεγκεκριμένου ποσού.
  • Όπως έλεγε με σαρδόνιο χαμόγελο διευθυντικό στέλεχος της αρχαιότερης ελληνικής τράπεζας, ουσιαστικά το ίδιο κάνουν όλες οι τράπεζες τα τελευταία…36 χρόνια στην Ελλάδα! Τέτοια fintech καινοτομία…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ