Σχόλια – Παρασκήνια – Φήμες | Τετάρτη 11.11.2020

  • «Ω, τι έκπληξη κι αυτή!» που θα έλεγε κι ο αείμνηστος κωμικός Ντίνος Ηλιόπουλος. Δεν θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη, σημερινή, Έκτακτη Γενική Συνέλευση της MLS Innovation στα γραφεία της εταιρείας στην ΒΕΠΕ Τεχνόπολις στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, «λόγω των μέτρων πρόληψης για την αποφυγή της εξάπλωσης του κορωνοϊού», όπως αναφέρει η επίσημη χθεσινοβραδινή ανακοίνωση της άλλοτε κραταιάς εισηγμένης. Με την διαφορά ότι η γενική «καραντίνα» (ή «lockdown» όπως είναι της μόδας) ήταν γνωστή από την περασμένη εβδομάδα και τέθηκε σε ισχύ το Σάββατο και όχι χθες το απόγευμα.
  • Συνεπώς μικρομέτοχοι και ομολογιούχοι δεν πρέπει να αναμένουν τις … βαρυσήμαντες ανακοινώσεις για τον νέο ενδιαφερόμενο επενδυτή από την πλευρά Καματάκη αφού εκτός συγκλονιστικού απροόπτου αυτό θα γίνει μετά την εκ νέου σύγκληση Έκτακτη Γενικής Συνέλευσης. Οπότε, καλά Χριστούγεννα και βλέπουμε…
  • Οι φήμες που ήθελαν τον επενδυτή από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που σύμφωνα με τις δηλώσεις του ιδρυτή της Folli Follie, Τζώρτζη Κουτσολιούτσου το καλοκαίρι του 2018 (δηλ. δύο μήνες μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου) ήθελε να επενδύσει στον ελληνικό πολυεθνικό όμιλο, να είχε ετοιμάσει τις βαλίτσες του για την Θεσσαλονίκη προκειμένου να υπογράψει συμφωνία με την διοίκηση της MLS αλλά ακύρωσε το ταξίδι του λόγω της επιβολής καραντίνας στην χώρα μας, θεωρούνται -από τους…γνωρίζοντας πρόσωπα και πράγματα στο Ντουμπάι- ως τελείως ανυπόστατες.
  • Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές υπάρχει τις τελευταίες ημέρες για δυο ελληνικές τράπεζες και αυτό αναμένεται να προκαλέσει σημαντικές εξελίξεις μέσα στους επόμενους δυο μήνες. Όπως έλεγαν Έλληνες αναλυτές που εργάζονται στο εξωτερικό, η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank έχουν “μεγάλη ζήτηση” από γνωστούς επενδυτές και ξένα funds. Και η χθεσινή αναβάθμιση των καλυμμένων ομολογιών της Eurobank ( σε Baa2 από Baa3) και της Εθνικής Τράπεζας (σε A3 από Baa1) από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s, αποτελεί…προάγγελο νέων εκδόσεων ομολόγων στις αρχές Ιανουαρίου. Κι αυτές οι πληροφορίες έχουν φθάσει ήδη στα κτίρια των διοικήσεων τους.
  • Όπως έλεγε έμπειρος αναλυτής ελληνικής καταγωγής, που εργάζεται στο Λονδίνο: «αν ανακοίνωναν σήμερα νέα ομόλογα, θα γίνονταν κυριολεκτικά ανάρπαστα»!
  • Ένα ευχάριστο…πονοκέφαλο ενδέχεται να αποκτήσει ο νέος πρόεδρος της Attica Bank (και νυν πρόεδρος του Ταμείου Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων) Κωνσταντίνος Μακέδος. Αν φυσικά αληθεύουν οι πληροφορίες ότι συνεργάτες αμερικανικού επενδυτικού fund αναζητούσαν συγκεκριμένα στοιχεία για την πρώην Τράπεζα Αττικής.
  • Ως γνωστόν υπάρχει δέσμευση από την Τράπεζα της Ελλάδος για ανεύρεση στρατηγικού επενδυτή και την πραγματοποίηση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου μέσα το 2021. Μάλιστα, τον περασμένο Ιανουάριο η UBS και η Εuroxx είχαν αναλάβει την αναζήτηση επενδυτή ή ξένου fund, που θα μπορούσε να στηρίξει το αναπτυξιακό σχέδιο της τράπεζας και θα πληρούσε παράλληλα τα εποπτικά κριτήρια για να εισέλθει στο μετοχικό της κεφάλαιο, αλλά οι διαδικασίες «πάγωσαν» λόγω της κήρυξης της πανδημίας μερικές εβδομάδες αργότερα.
  • Σίγουρα πάντως δεν είχαν καμία σχέση με το αμερικανικό fund της Pacific Investment Management Company, γνωστής και ως PIMCO στην Ελλάδα από άλλες επενδυτικές κινήσεις…
  • Αντιθέτως, φιλολογικό θεωρείται το ενδιαφέρον του Emma Capital (του Jiri Smejc, πρώην βασικού μετόχου του ΟΠΑΠ) για την απόκτηση της Vivartia παρά την πρόσφατη αποστολή επιστολής προς την MIG και την Τράπεζα Πειραιώς. Η ανάληψη των δανειακών υποχρεώσεων του ομίλου Vivartia ύψους 424,222 εκατ. ευρώ, σε συνδυασμό με το τίμημα (από 160-180 εκατ. ευρώ) και τις ανάγκες συνεισφοράς νέων κεφαλαίων για την ενίσχυση των δραστηριοτήτων (μόνο στον τομέα εστίασης οι ανάγκες εκτιμώνται σε 30 εκατ. ευρώ) κάνουν την συναλλαγή απαγορευτική.
  • Με ένα τέτοιο ποσό το Τσεχικό fund μπορεί να αποκτήσει μια…ντουζίνα υγιής, κερδοφόρες, εταιρείες στην Ανατολική Ευρώπη ή να στήσουν έναν κολοσσό μέσα σε 2 χρόνια με έδρα την Τσεχία, λένε αναλυτές από την Πράγα. Να έχουν άδικο λέτε;  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ