Σχόλια – Παρασκήνια – Φήμες | Παρασκευή 06.11.2020

  • Μέσα στις επόμενες ώρες θα ανακοινώσει η MIG την παράταση της διαδικασίας διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην τρεις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Eurobank και Πειραιώς) πιστώτριες του ομίλου και των εκπροσώπων του αμερικανικού fund CVC Capital Partners για την πώληση του 100% της Vivartia.
  • Παρά τις εντατικές συνομιλίες σχεδόν 5 εβδομάδων για την ρύθμιση και την αποπληρωμή των δανείων του τομέα εστίασης (Goody’s και Everest) ύψους 165 εκατ. ευρώ, δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία και είναι σχεδόν αδύνατο να ολοκληρωθεί το deal πώλησης μέσα σε ένα 24ωρο που λήγει η σχετική προθεσμία.
  • Σύμφωνα με πληροφορίες η MIG θα ανακοινώσει νέα προθεσμία στις αρχές του επόμενου μήνα, με πιθανότερες ημερομηνίες την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου. Την επίσημη απόφαση για την παράταση έλαβε χθες το βράδυ το διοικητικό συμβούλιο της MIG, μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και των αρμοδίων κυβερνητικών στελεχών.
  • Υπάρχει όμως και μια εναλλακτική για πιο μικρό χρονοδιάγραμμα με προθεσμία την Δευτέρα 30 Νοεμβρίου.
  • Κάποιες χθεσινές φήμες περί αναζήτησης άλλου ενδιαφερόμενου σχήματος (π.χ. Emma Capitals) για την πώληση των μετοχών της Vivartia από την MIG θεωρούνται μάλλον ευσεβείς πόθοι καθώς σε αυτή την περίπτωση θα χαθούν αρκετοί ακόμα μήνες σε νέες διαπραγματεύσεις από μηδενική βάση. Καλό Πάσχα, δηλαδή…
  • Εκτός αυτού αν υπαναχωρήσει η MIG υπάρχει ο κίνδυνος οι πιστώτριες τράπεζες να πουλήσουν τα δάνεια που έχουν χορηγήσει στην Vivartia, με αποτέλεσμα να… βρεθεί με 2-3 διαφορετικά σχήματα με αντικρουόμενα συμφέροντα και σχεδιασμούς, με ότι συνεπάγεται αυτό το σενάριο για την πορεία της Vivartia.
  • Την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί εκτός συγκλονιστικού απροόπτου από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) η δημοπρασία για τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στις διαθέσιμες ζώνες ραδιοφάσματος (700 MHz, 2 GHz, 3400-3800 MHz και 26 GHz) για την ανάπτυξη των δικτύων κινητών επικοινωνιών 5ης γενιάς. Με βάση τα σημερινά δεδομένα για την σταδιακή άρση της εθνικής καραντίνας μετά την 30η Νοεμβρίου, η δεύτερη εβδομάδα του επόμενου μήνα είναι το επικρατέστερο διάστημα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
  • Σχεδόν έτοιμος φέρεται να είναι ο (πολυσυζητημένος) νέος νόμος λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), που βρίσκεται στην τελευταία του φάση καθώς η διάρκεια του είχε οριστεί από το πρώτο μνημόνιο ως και την 31η Δεκεμβρίου 2022. Όμως το παράδοξο είναι πως οι τελικές διατάξεις διατυπώνονται από το οικονομικό επιτελείο του γραφείου του Πρωθυπουργού και όχι από κάποια νομοπαρασκευαστική επιτροπή του Υπουργείου Οικονομικών, που έχει και την αρμοδιότητα της παράτασης της λειτουργίας του «εφόσον είναι αναγκαίο για την εκπλήρωση των σκοπών του».
  • Δυναμικά στην αγορά της ενέργειας και κυρίως στις επενδύσεις της λεγόμενης «πράσινης οικονομίας» λέγεται ότι θα κινηθεί η Optima bank (μέλος ήδη και στην Αγορά Παραγώγων του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας) του Ομίλου Βαρδινογιάννη. Μέσα σε λίγους μήνες έχει πετύχει εντυπωσιακά αποτελέσματα στην ανάπτυξη του δικτύου της αλλά και στην προσέλκυση νέων επιχειρηματιών με σχέδια για επενδύσεις στις εξωστρεφείς δραστηριότητες, στην «κυκλική οικονομία» και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), αξιοποιώντας και το μεγάλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «πράσινης ανάπτυξης» (EU Green Deal).
  • Το ανοδικό ράλι του Bitcoin από τις αρχές Οκτωβρίου συνεχίζεται με σταθερά θετικούς ρυθμούς, έχοντας φθάσει στα 13.461 ευρώ από τα 9.037 πριν από 4 εβδομάδες. Και οι αναλυτές εκτιμούν ότι το πιο πρώτο και πιο γνωστό κρυπτονόμισμα θα προσεγγίσει τις 19.000 ως τα Χριστούγεννα και ενδέχεται να σπάσει το «φράγμα» των 20.000 ευρώ την Πρωτοχρονιά, αν συνεχίσουν οι επενδύσεις σημαντικών επενδυτών από όλο το κόσμο.
  • Υπάρχουν μάλιστα και προβλέψεις βασισμένες σε περίπλοκα χρηματιστηριακά μοντέλα που δείχνουν ότι παρά τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας σε πέντε χρόνια είναι πολύ πιθανόν να φθάσει σε απίστευτα ύψη… Κοντά στα 341.000 δολλάρια στα τέλη του 2025! 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ