Σχόλια – Παρασκήνια – Φήμες | Δευτέρα 02.11.2020

  • Μπούμερανγκ γύρισε το σχέδιο του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου Τζον Πόλσον για τον έλεγχο της Τράπεζας Πειραιώς μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 800 εκατ. ευρώ, με τον ίδιο να φέρεται διατεθειμένος να καλύψει τουλάχιστον το 25%. Η τράπεζα θα ιδιωτικοποιηθεί αλλά υπό την καθοδήγηση του Διευθ. Συμβούλου, Χρήστου Μεγάλου και όχι από άτομα της δικής του επιλογής και υπό τους όρους που είχε θέσει στο -δήθεν κοινό- προτεινόμενο σχέδιο.
  • Οι τακτικές του 64χρονου μεγαλοεπενδυτή που κέρδισε δισεκατομμύρια την περίοδο 2008-2012 ποντάροντας στην αποδόμηση της αξιοπιστίας της χώρας μας και στο κλίμα ανησυχίας για τα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδας, ήταν άλλωστε η αιτία για την μυστική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου της προηγούμενης Πέμπτης, όπου αποφασίστηκε να γίνει πλήρως ελεγχόμενη ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς ως τις αρχές Ιουνίου σε δύο φάσεις.
  • Το πρώτο βήμα θα είναι η αυτόματη μετατροπή των υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολόγων (CoCos) ύψους 2, 04 δισ. ευρώ που έχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) σε μετοχές της τράπεζας στις αρχές Δεκεμβρίου, ώστε το ποσοστό του δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο να ανέλθει από 26,4% σε 61,3%.
  • Κι ο Χρήστος Μεγάλου έχει την εμπειρία αφού ολοκλήρωσε επιτυχώς ακριβώς το ίδιο εγχείρημα την περίοδο 2013-2014 στην Eurobank, όταν η εταιρεία EFG Group (της οικογένειας Λάτση) θέλησε να αποχωρήσει από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
  • Αυξάνονται οι φήμες που θέλουν την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και τον Όμιλο Μυτιληναίου να έχουν ξεκινήσει την αναλυτική μελέτη του έργου της πρώτης φάσης της γραμμής 4 του μετρό της Αθήνας παρότι πρόσφατα η Αττικό Μετρό ενέκρινε ως ανάδοχο την κοινοπραξία ΑΒΑΞ-Ghella-Alstom, μετά την αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών.
  • Πως το λέει η λαϊκή παροιμία; «Ο κόσμος το ‘χει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι…».
  • Αληθεύει ότι ο Προϊστάμενος στο Οικονομικό Γραφείο της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού της Προεδρίας της Κυβέρνησης και Επικεφαλής Οικονομικός Σύμβουλος του πρωθυπουργού, Άλεξ Πατέλης συμμετείχε σε τρεις κρίσιμες συσκέψεις τις τελευταίες 2 εβδομάδες, στις οποίες δεν κλήθηκε καν ο (αρμόδιος) Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας;
  • Πρόταση 35 σελίδων για την δημιουργία νέου κλάδου αποκλειστικά για «πράσινες» εισηγμένες επιχειρήσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών εισηγήθηκε ειδική ομάδα εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στο Υπουργείο Οικονομικών. Ο φάκελος με την σχετική έκθεση έχει υποβληθεί και προβλέπει όχι μόνο τις προϋποθέσεις αλλά και την δημιουργία ενός νέου δείκτη στα πρότυπα του…FTSE Green με την τεχνογνωσία του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου.
  • Δέκα αιτήσεις συμμετοχής κατατέθηκαν στην πρώτη φάση του διαγωνισμού για το Εθνικό Σύστημα Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Στην αρχική λίστα ξεχωρίζουν οι συμμετοχές των Cosmote, Vodafone, Intracom, Μυτιληναίος και ΓΕΚ Τέρνα. Με τόσους υποψηφίους και ανταγωνισμό αναμένεται η επιλογή του αναδόχου να γίνει μέσα στο 2021, μετά από 4,5 χρόνια αδικαιολόγητων καθυστερήσεων και τραγικών λαθών.
  • Καλές οι πολιτικές πεποιθήσεις αλλά για έναν αδίστακτο επιχειρηματία η κομματική ταυτότητα δεν μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για να κλείσει μπίζνες εκατομμυρίων. Ειδικά όταν πρόκειται για δημόσιο διαγωνισμό με εγγυημένα χρήματα (και κέρδη) για 3 ολόκληρα χρόνια. Περισσότερες λεπτομέρειες προσεχώς… 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ