Σχόλια – Παρασκήνια – Φήμες | Τετάρτη 21.10.2020

  • Σήμερα είναι προγραμματισμένο το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας με βασικό θέμα την προσφορά της CVC Capital Partners για την εξαγορά του 80% της Εθνική Ασφαλιστικής. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται βελτιωμένη προσφορά μέχρι και την τελευταία στιγμή, προκειμένου να γίνει αποδεκτή και να ολοκληρωθεί άμεσα η πώληση της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας στην Ελλάδα.
  • Υπάρχει όμως περίπτωση οι εκπρόσωποι των δυο πλευρών να παραμείνουν στις θέσεις τους και να μην υπάρξει καμία συμφωνία, οπότε το θέμα θα συζητηθεί μετά από 5-8 εβδομάδες αφού τα στελέχη του CVC θα αφοσιωθούν πλέον στο deal με την MIG για την Vivartia.
  • Πάντως αν κλείσουν επιτυχώς οι δυο μεγάλες συμφωνίες (Εθνική Ασφαλιστική,Vivartia) της CVC Capital Partners στην Ελλάδα ως τα Χριστούγεννα, τότε κυβέρνηση και αντιπολίτευση θα πρέπει να στείλουν δώρα και γιορτινές κάρτες στον Άλεξ Φωτακίδη στο Λονδίνο.
  • Το ίδιο διάστημα που γνωστοί “ευεργέτες” (επιχειρηματίες, εφοπλιστές και επενδυτές) μετακόμιζαν στο Μονακό, το Λουξεμβούργο και το Λονδίνο για να μην “χάσουν τα χρήματά τους” από την ύφεση στην Ελλάδα, εκείνος μεθοδικά με αναλύσεις και επιχειρήματα κατάφερε να πείσει τους βασικούς partners ότι η Ελλάδα έχει ευκαιρίες και αξίζει μεγάλες επενδύσεις. Κι ας λείπει από την γενέτειρά του σχεδόν 14 χρόνια…
  • Κρίσιμη όμως θα είναι η σημερινή ημέρα και για τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), που προχωράει στην (επαν)έκδοση 15ετους ομολόγου του ελληνικού κράτους με στόχο να αντλήσει άμεσα 1,5-2 δισ. ευρώ από τις διεθνείς αγορές. Με δεδομένο πως ανάδοχοι της έκδοσης είναι οι BNP Paribas, Commerzbank, Goldman Sachs, ΗSBC και JP Morgan, θεωρείται σίγουρο ότι και μεγάλο ενδιαφέρον θα εκδηλωθεί και πολλές συμμετοχές θα υπάρξουν από το εξωτερικό.
  • Το μεγάλο στοίχημα είναι αν το επιτόκιο θα κυμανθεί κάτω από το 1,8% (δηλ. κάτω από το 1,91% με το οποίο είχε αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ στα τέλη Ιανουαρίου)και αν είναι δυνατόν  κοντά ή κάτω από το 1% ώστε να καθορίσει το προφίλ του ελληνικού χρέους για τα επόμενα χρόνια. Μεγάλο το στοίχημα…
  • Το τρίτο θέμα της ημέρα θα είναι η δημόσια εγγραφή για την έκδοση του ΟΠΑΠ, με την οποία η διοίκηση του οργανισμού εκτιμάει ότι θα αντλήσει περίπου 200 εκατ. ευρώ από ξένους επενδυτές. Όμως, στον ΟΠΑΠ έχουν συγκεκριμένες προσδοκίες και απαιτήσεις (για παράδειγμα η απόδοση να κυμανθεί κοντά στο 2,10% και όχι πάνω από το 2,50%) οι αναλυτές εκτιμούν ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σε 2-3 ημέρες.
  • Το πιθανότερο είναι να υπάρξει επίσημη ανακοίνωση το απόγευμα της Παρασκευής. Εκτός κι υπάρξει μεγάλη ζήτηση για τις 200.000 ομολογίες από θεσμικούς επενδυτές, οπότε δεν αποκλείεται να ολοκληρωθεί η έκδοση ακόμα και μέσα σε 24 ώρες!
  • Νέα Υπηρεσία Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης ετοιμάζει η κυβέρνηση, με πρόβλεψη επταετούς λειτουργίας και θέση διοικητή και όχι Γενικού Γραμματέα. Οι πρώτες πληροφορίες λένε πως ο διοικητής θα διορισθεί “με κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών” (δηλ. απόφαση του Πρωθυπουργού) αλλά αυτή η εξέλιξη έρχεται σε αντίθεση με το χαρτοφυλάκιο και τις αρμοδιότητες του νυν αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών που είναι υπεύθυνος για το Ταμείο Ανάκαμψης!
  • Το άλλο θέμα είναι η θητεία του διοικητή που μπορεί να είναι 3ετής αλλά πολλοί βουλευτές υποστηρίζουν πως θα έπρεπε να είναι 5ετής για να μπορέσει να ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος του έργο του.
  • Αληθεύει ότι η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου είναι εξαιρετικά εκνευρισμένη το τελευταίο διάστημα;  Έχει μήπως σχέση με τις επιπτώσεις της πανδημίας στο πλάνο της επιτροπής για την προωθητική περιοδεία σε όλη την ελληνική επικράτεια ή με το γεγονός πως ουδείς ασχολείται πλέον με τις δραστηριότητές της;  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ