Σχόλια – Παρασκήνια – Φήμες | Τρίτη 20.10.2020

  • Σήμερα θα διεξαχθεί η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Τέρνα Ενεργειακής, με την ατζέντα γεμάτη από εξαιρετικής σημασίας θέματα και καυτά ζητήματα. Ένα θέμα όμως φαίνεται πως απασχολεί ιδιαίτερα τον κατασκευαστικό κλάδο: η απόφαση εκχώρησης της δυνατότητας στο διοικητικό συμβούλιο να εκλέξει και αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο. Και μάλιστα, είτε είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου, είτε μη.
  • Και όλοι αναρωτιούνται όχι αν θα περάσει η πρόταση αλλά ποιον έχει κατά νου για την θέση ο ισχυρός άνδρας της ΓΕΚ Τέρνα Γιώργος Περιστέρης. Ενδεχομένως, να είναι η έκπληξη της χρονιάς…
  • Αλγεινή εντύπωση, οργή και αγανάκτηση προκάλεσε στην χθεσινή γενική συνέλευση των ομολογιούχων της MLS η επιδεικτική απουσία του (κοσμικού, elegant και λάτρη της δημοσιότητας) μεγαλομετόχου της εταιρείας Γιάννη Καματάκη. Στην θέση του εμφανίστηκε ο νυν διευθύνων Σύμβουλος Νάρκισσος Γεωργιάδης για να δώσει απαντήσεις, να ζητήσει παράταση μερικών μηνών στις πληρωμές κουπονιών, την αλλαγή των όρων της καταβολής του κουπονιού και να υποσχεθεί (για τρίτη φορά) από τον Αύγουστο την δημοσιοποίηση του περίφημου πορίσματος της Deloitte (και πάλι) μέσα στις επόμενες 4 εβδομάδες.
  • Ουκ ολίγες βαριές κουβέντες, προσβλητικές… ευχές και κοσμητικά επίθετα, εκτός από ειρωνείες, άκουσε από τους παρόντες ομολογιούχους αφού δεν ήταν επί της ουσίας σε θέση να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις εκ μέρους του απόντα μεγαλομετόχου.
  • Για όσους αναρωτήθηκαν πως ήταν την ώρα της κρίσιμης συνέλευσης, ο άλλοτε πανίσχυρος και global innovator Ιωάννης Καματάκης φημολογείται ότι είχε κρυφτεί στην βίλα του στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης με καλή συντροφιά (οι φήμες περί προστασίας ελέγχονται ως αβάσιμες) για… παν ενδεχόμενο.
  • Στο τέλος της συνέλευσης ακούστηκε και μια φράση, κομπλιμέντο υποτίθεται για τον Νάρκισσο Γεωργιάδη, με σκοπό να τονισθεί πως ξέρει να διαχειρίζεται δύσκολες καταστάσεις και οργισμένα πλήθη μετόχων (ή στην συγκεκριμένη περίπτωση ομολογιούχων). Δυστυχώς, όμως, το συγκεκριμένο σχόλιο ήταν ατυχέστατο (“είναι άνετος αφού έχει θητεύσει στην Folli Follie”!) ενώ σε κάποιους μάλλον ακούστηκε ως προφητική εκτίμηση για την κατάληξη ορισμένων μελών του ΔΣ και του μέλλοντος της εταιρείας.
  • Δεν λέγονται πάντως τέτοιες φράσεις υπό αυτές τις συνθήκες στην πολύπαθη MLS. Είναι τουλάχιστον…γρουσουζιά!
  • Με διαρροές και δηλώσεις “κύκλων” από χθες το μεσημέρι, που άνοιξαν οι οικονομικές προσφορές για την πρώτη φάση του έργου της Γραμμής 4 του Μετρό γίνεται μια απέλπιδα προσπάθεια να παρουσιαστεί ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Κωνσταντίνος Αχ. Καραμανλής, ως “σωτήρας” των δημοσίων έργων και υποδομών της χώρας και να τονωθεί το κυβερνητικό του προφίλ. Μετά το (διπλό) φιάσκο με τα λεωφορεία των αστικών συγκοινωνιών στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, φαίνεται πως υπήρχε τεράστια πίεση για μια επικοινωνιακή επιτυχία. Δυστυχώς όμως στο Μαξίμου μεγαλύτερη αξία δίνουν στις πράξεις και στα έργα και όχι στις δηλώσεις, τις φωτογραφίσεις και τις…επιλεκτικές διαρροές.
  • Εκτός κι αν  η έσχατη λύση ανάγκης των ΚΤΕΛ, προκειμένου να γίνουν μην καταρρεύσει ο ΟΑΣΑ, πρόκειται για υπουργική επιτυχία…
  • Μια δήλωση-μήνυμα από τον ισχυρό “άνδρα” της Bank of China στην Ευρώπη, Γκουό ΖιΓιάο από το Λουξεμβούργο είχε πολλούς αποδέκτες στην Ελλάδα. Μια φράση με μεγάλη σημασία: «Η Bank of China θα αναπτυχθεί περαιτέρω στην Ελλάδα». Τι να εννοούσε άραγε μετά από σιωπή 10 μηνών;
  • Και για όσους δεν έχουν γνώση του μεγέθους της Bank of China, είναι η 2η τράπεζα σε μέγεθος στην Κίνα και η 4η σε μέγεθος στην λίστα με τις 10 ισχυρότερες στον κόσμο, αφήνοντας πίσω της αμερικανικές, γερμανικές, βρετανικές, ιαπωνικές, γαλλικές και ρωσικές τράπεζες και μάλιστα με μεγάλη διαφορά.
  • Αληθεύει ότι μια συναλλαγή μεγάλη συστημικής τράπεζας που έγινε την προηγούμενη τετραετία θα αποτελέσει το αντικείμενο έρευνας εισαγγελέα μετά την αποκάλυψη ότι έγινε “κούρεμα” ύψους 110 εκατομμυρίων ευρώ στα δάνεια γνωστού εφοπλιστή με ψευδή στοιχεία που στήριξαν ένα καλογραμμένο…σενάριο περί “αδυναμίας πληρωμών” προκειμένου το ίδιο διάστημα να πληρώσει την προκαταβολή για την ναυπήγηση δεξαμενόπλοιων στην Κορέα;
  • Λέγεται πως υπάρχει και καταγγελία με συγκεκριμένα στοιχεία και έγγραφα…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ