Σχόλια – Παρασκήνια – Φήμες | Παρασκευή 16.10.2020

  • Πέντε τουλάχιστον επενδυτικά σχήματα θα υποβάλλουν προσφορές στον διαγωνισμό που έχει προκηρύξει του ΤΑΙΠΕΔ για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ενώ δεν αποκλείονται οι εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής. Το πρώτο σχήμα είναι η κοινοπραξία του Ομίλου Κοπελούζου, με την Goldair και τον γαλλικό όμιλο Bollore Transport & Logistics, που αρχικά είχε σχέδια για αυτόνομη παρουσία.
  • Το δεύτερο επενδυτικό σχήμα θα αποτελείται από την ελληνοαμερικανική επενδυτική εταιρεία BlackSummit Financial Group των Τζον και Τζόελ Χαραλαμπάκη, με την υποστήριξη του αμερικανικού οργανισμού διεθνών επενδύσεων DFC ενώ το τρίτο σχήμα ετοιμάζεται από την γαλλική Terminal Link που διαχειρίζεται λιμάνια σε όλο τον κόσμο – ενδεχομένως μαζί με την Deutsche Invest Equity Partners – και με ελληνική κατασκευαστική εταιρεία.
  • Τα υπόλοιπα δυο σχήματα φημολογείται ότι θα είναι κοινοπραξίες με έντονο ελληνικό χαρακτήρα. Στο ένα βασικός πρωταγωνιστής θα είναι ο Όμιλος Σαββίδης με πιθανό φορέα του σχήματος την Belterra Investments και στο άλλο ο Όμιλος Μελισσανίδη, που έχει ήδη μεγάλα σχέδια για την Βόρεια Ελλάδα με επίκεντρο το λιμάνι της Καβάλας .
  • Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα μάλιστα θα κατατεθούν οι δυο πρώτοι φάκελοι ενδιαφέροντος για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης…
  • Νέα καταστήματα σχεδιάζει να ανοίξει η Optima Bank (του ομίλου Βαρδινογιάννη) προκειμένου να καλύψει την ζήτηση και τα αιτήματα για την κάλυψη και άλλων περιοχών όπου δεν έχει ακόμα παρουσία. Παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας, τα ερωτήματα πολιτών που ρωτούν για το “κατάστημα στην περιοχή τους” αυξάνονται συνεχώς ενώ και οι πρώτες ενδείξεις από την αξιολόγηση των πελατών από το νέο μοντέλο και την νέα φιλοσοφία της Optima Bank είναι πολύ θετικά, παρά τις επιπτώσεις και τους περιορισμούς από την πανδημία.
  • “Καζάνι που βράζει” είναι όλος ο Πειραιάς με την διοίκηση (πρώην και νυν) της Cosco και για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες σχεδόν όλες οι κομματικές παρατάξεις και οι εκπρόσωποι φορέων (εργαζόμενοι, επιχειρηματίες, επαγγελματίες, εφοπλιστές) της πόλης είναι…πυρ και μανία. Φημολογείται ότι στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν δεχτεί πολλά παράπονα και καταγγελίες με απίστευτες λεπτομέρειες που θυμίζουν αποικιοκρατικές νοοτροπίες του περασμένου αιώνα.
  • Μάλιστα, λέγεται ότι επώνυμοι επιχειρηματίες έχουν ενημερώσει τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας πως αν δεν βρεθεί μια λύση από την κυβέρνηση, θα υπάρξουν πολύ άσχημες εξελίξεις και οι Κινέζοι είτε θα φύγουν νύχτα, είτε θα τους “πετάξουν” στην θάλασσα. Ειδικά ένα μέλος της διοίκησης που συμπεριφέρεται στον Πειραιά σαν κυβερνήτης κινεζικής επαρχίας…
  • Ποιο υψηλόβαθμο στέλεχος τεχνολογικής εταιρείας που διατυμπανίζει τις σχέσεις του με την κυβέρνηση (και την – δήθεν – επιρροή του σε υπουργούς και συνεργάτες του πρωθυπουργού) και το αστείρευτο δημιουργικό του ταλέντο, παρουσιάζεται ως υπέρβαρος ψευτο-αρτιστίκ φωτογράφος σε γάμους και βαφτίσεις αξιώνοντας μάλιστα και υπέρογκες αμοιβές;
  • Με το…αριστερό ξεκίνησε ο διαγωνισμός για το φάσμα της κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς (5G) αφού εξαιτίας ελλείψεων στην προκήρυξη ενδέχεται να προκύψει σύντομα το πρώτο σοβαρό πρόβλημα. Από ένσταση και προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας μέχρι την ακύρωση του διαγωνισμού. Κατά ένα περίεργο τρόπο στην προκήρυξη για το φάσμα πέμπτης γενιάς, δεν υπήρξε πρόβλεψη για τα διεθνή έγγραφα από τις επίσημες μεταφράσεις στα ελληνικά μέχρι τις επικυρώσεις εγγράφων από το εξωτερικό παρότι θεωρείται αυτονόητο στην Ευρωπαϊκή Ένωση!
  • Όμως, εκπρόσωπος ξένης εταιρείας – που δεν έχει σχέση με τις τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας της ελληνικής αγοράς – παρουσιάστηκε στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και ζήτησε οδηγίες, οι οποίες δεν είχαν προβλεφθεί. Έτσι, υπέβαλλε αίτημα παράτασης για να καταθέσει τα έγγραφα στα ελληνικά με σφραγίδα επικύρωσης της Χάγης. Κι αν απορριφθεί το σχετικό αίτημα ή θεωρηθεί η υποβολή της πρότασής του εκπρόθεσμη, τότε θα έχει το νομικό έρεισμα να προχωρήσει σε όλες τις δικαστικές διαδικασίες. Μπέρδεμα από το πουθενά!
  • Αν και πέρασε αθόρυβα μια σημαντική αλλαγή έγινε χθες στην Εθνική Ασφαλιστική, λίγο πριν την τελική απόφαση για την πρόταση εξαγοράς του 80% από το Αμερικανικό fund CVC Capital Partners. Όπως έγινε γνωστό την Εθνική Ασφαλιστική θα εκπροσωπεί πλέον στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) ο Διευθ. Σύμβουλος Σταύρος Κωνσταντάς και όχι ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Χριστόφορος Σαρδελής.
  • Επισήμως αυτή η αλλαγή κρίθηκε επιβεβλημένη καθώς στην ΕΑΕΕ πλέον όλοι οι ασφαλιστικοί όμιλοι εκπροσωπούνται από τον Διευθύνοντα σύμβουλό της, προκειμένου να λαμβάνονται δεσμευτικές αποφάσεις και να προωθούνται καλύτερα τα συμφέροντα του κλάδου.
  • Αληθεύει ότι γνωστός επιχειρηματίας της Θεσσαλονίκης ανησυχεί τις τελευταίες εβδομάδες μήπως έχει την ίδια κατάληξη με τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο της Folli Follie και αναζητάει εναγωνίως ξένους επενδυτές για να μην βρεθεί σε κανένα κελί φυλακής; 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ