Σχόλια – Παρασκήνια – Φήμες | Δευτέρα 12.10.2020

  • Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις σχετικά με την πώληση της Vivartia. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες όχι απλά οι δυο πλευρές (MIG και CVC Capital Partners) έχουν καταλήξει σε συμφωνία ώστε να απομένουν τυπικές λεπτομέρειες για την επίσημη ανακοίνωση αλλά αναζητείται ήδη νέος Διευθύνων Σύμβουλος, με τις προδιαγραφές και τα χαρακτηριστικά που έχει ζητήσει το αμερικανικό fund. Και μάλιστα γίνεται μάχη ανάμεσα στους υποψηφίους για την θέση του CEO.
  • Δύο νέοι διεθνείς όμιλοι που δεν είχαν επίσημη παρουσία (με τις περίφημες «προσωρινές άδειες») στην ελληνική αγορά κατέθεσαν αιτήσεις αδειών διαδικτυακού στοιχήματος στην Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ). Η Σουηδική Betsson και η Ρωσική Fonbet. Συνολικά 18 ήταν οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν ως σήμερα αλλά έλειπε μια που όλοι θεωρούσαν την συμμετοχή της ως σίγουρη: εκείνη του ΟΤΕ. Για την ακρίβεια του σχήματος του ΟΤΕ με την Intralοt, όπως έλεγαν οι πληροφορίες των τελευταίων εβδομάδων.
  • Εκτός κι αν ισχύει η φήμη ότι ο Όμιλος ΟΤΕ θα προχωρήσει αυτόνομα και χωρίς ντόπιο «συμπαίκτη», λαμβάνοντας πλήρη υποστήριξη – και ενδεχομένως τεχνογνωσία – από την Deutsche Telekom.
  • Μέσα στην εβδομάδα ακούγεται ότι θα γίνει το έκτακτο διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας με βασικό θέμα την αξιολόγηση της τελικής πρότασης για την εξαγορά του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής από την CVC Capital Partners. Παραδόξως φημολογείται πως ακόμα υπάρχουν λεπτομέρειες που δεν έχουν οριστικοποιηθεί και δεν είναι μόνο η -μικρή κατά τους αναλυτές – διαφορά στο οικονομικό τίμημα.
  • Παρά την αύξηση της ζήτησης ιατρικών υπηρεσιών σε όλα τα ιδιωτικά νοσοκομεία, στο Ιατρικό Αθηνών υπήρξε πτώση τζίρου και κερδών. Για την ακρίβεια στο εξάμηνο είχε αρνητική θέση έναντι κερδών (8,17 εκατ. ευρώ) στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Σημειώθηκε όμως και το εξής παράδοξο: οι αμοιβές της διοίκησης και των στελεχών αυξήθηκαν κατά 16,55% !
  • Επιβράβευση ή μπόνους για την αποτυχημένη διαχείριση; Ή μήπως για την εξασφάλιση 27,5 εκ ευρώ από τις τράπεζες μέσω του μηχανισμού εγγυοδοσίας του δημοσίου;
  • Δυναμικά στον χώρο των logistics θα εισέλθει μέσα στο 2021 η BriQ Properties του (πρώην προέδρου του ΣΕΒ και νυν μεγαλομέτοχου το ομίλου Quest) Θεόδωρου Φέσσα και δεν πρόκειται πλέον για φήμες ή έγκυρες πληροφορίες από την πλευρά του επιχειρηματία. Η επένδυση ύψους 9, 62 εκατ. ευρώ για την κατασκευή ενός υπερσύγχρονου κέντρου αποθηκών και διανομής, συνολικής επιφανείας 20.764 τ.μ. στον Ασπρόπυργο Αττικής, θα αποτελέσει την βάση για την ανάληψη της αποθήκευσης, της διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας και της διανομής προϊόντων πολλών εταιρειών της Αττικής, που έδειξαν κατά την διάρκεια της καραντίνας τεράστιες αδυναμίες στην παράδοση προϊόντων. Λέγεται λοιπόν πως ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις με τους πρώτους και σημαντικούς ενδιαφερόμενους…
  • Στις προοπτικές του θαλάσσιου τουρισμού πολυτελείας επένδυσε τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα, με τις μαρίνες να επιδίδονται σε επενδύσεις, εξαγορές και μεγαλόπνοα σχέδια. Από τα μέσα όμως του καλοκαιριού οι λαλίστατοι κατά άλλα εκπρόσωποι των πιο προβεβλημένων μαρινών της χώρας έχουν εξαφανιστεί από προσώπου γης και αποφεύγουν τις δηλώσεις όπως «ο διάολος το λιβάνι».
  • Όπως έλεγε με σαρδόνιο χαμόγελο γνωστό στέλεχος μεγάλου επενδυτικού fund με έντονη παρουσία στην Ελλάδα «η σκληρή πραγματικότητα έδειξε σε όσους είχαν καβαλήσει το… καλάμι ότι απλά κρατούσαν έναν σκουπόξυλο και υποδύονταν τους σπουδαίους». Ποιούς φωτογράφισε άραγε στην διοίκηση της Ένωσης;
  • Ακριβώς ένα χρόνο μετά τις δεσμευτικές προσφορές για τα δάνεια του ξενοδοχειακού ομίλου Κυπριώτης (δύο ξενοδοχεία πέντε αστέρων, Panorama Hotel& Suites και Maris Suites και τις τρεις μονάδες τεσσάρων αστέρων Aqualand, Hippocrates, Village Resort) ξεκινάει νέα διαγωνιστική διαδικασία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα Πειραιώς και η Eurobank θα προχωρήσουν σε δεύτερη προσπάθεια, αφού το αίτημα υπαγωγής του ξενοδοχειακού ομίλου σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης απορρίφθηκε εκ νέου από το Εφετείο Δωδεκανήσου και οι καταγγελμένες τραπεζικές υποχρεώσεις του ομίλου Κυπριώτη ξεπερνούν τα 110 εκατ. ευρώ!
  • Κι αυτή την φορά δύσκολα θα επανέλθει το αμερικανικό επενδυτικό fund HIG Capital…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ