Σχόλια – Παρασκήνια – Φήμες | Τρίτη 29.09.2020

  • Πολλές ειδήσεις έβγαλε η χθεσινή τηλεδιάσκεψη (conference call) της διοίκησης της AEGEAN με τους επενδυτές και τους αναλυτών με βασικό θέμα πρώτου εξαμήνου αλλά δυο σχολιάστηκαν περισσότερο από όλες. Όπως αποκάλυψε ο Πρόεδρος της Aegean Ευτύχης Βασιλάκης, ο μεγαλύτερος αερομεταφορέας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης θα εισπράξει το δάνειο των 150 εκατ. ευρώ από τις 4 συστημικές τράπεζες μέσα στον Οκτώβριο αφού ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η σχετική σύμβαση για την ένταξη του δανείου στο Ταμείου Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ) ΙΙ με 80% επιδότηση.
  • Κατά την προσωπική του εκτίμηση η συμφωνία με τις τράπεζες θα κλείσει μέσα στις επόμενες 2 εβδομάδες και η άντληση των κεφαλαίων θα γίνει μετά τα μέσα του επόμενου μήνα.
  • Η δεύτερη είδηση αφορούσε τα voucher που έχουν εξελιχθεί σε πανευρωπαϊκό ζήτημα τους τελευταίους μήνες και σε άλλες χώρες έχουν οδηγήσει σε αγωγές. Όπως υπογράμμισε ο κ.Βασιλάκης η Aegean έχει αποζημιώσει τους επιβάτες που δεν μπόρεσε να εξυπηρετήσει λόγω ακύρωσης πτήσεων σε ποσοστό 75% και απομένει μόνο 25% των voucher, τα οποία μπορεί τελικά να επιβαρύνουν οικονομικά την εταιρεία με την επιστροφή των χρημάτων. Ενδέχεται όμως να επιλεχθεί από τους επιβάτες και η λύση των νέων εισιτηρίων σε μεταγενέστερες ημερομηνίες, οπότε θα μειωθεί σημαντικά η επιβάρυνση της Aegean.
  • Στις αίθουσες των δικαστηρίων πρόκειται να εμφανιστεί μέσα στους επόμενους μήνες ο πρώην πανίσχυρος επιχειρηματίας, τέως εκδότης και προνομιακός κατασκευαστής μεγάλων έργων στην Ελλάδα Γιώργος Μπόμπολας. Όχι για κάποιο σκάνδαλο αλλά για μια επιχειρηματική – που εξελίχθηκε σε προσωπική – διένεξη με έναν από τους πιο γνωστούς Έλληνες εφοπλιστές στον κόσμο!
  • Σύμφωνα με πληροφορίες πριν από 6 χρόνια συμφώνησαν στην από κοινού αγορά πλοίων αλλά στην συνέχεια η συνεργασία τους ήταν εξαιρετικά προβληματική λόγω ασυμφωνίας χαρακτήρων και διαφορετικής φιλοσοφίας. Και επειδή δεν υπήρξε περιθώριο συμβιβαστικής λύσης, η υπόθεση όπως λένε όσοι τους γνωρίζουν θα έχει δικαστική κατάληξη.
  • Σε δύσκολη θέση ακούγεται ότι βρίσκονται ορισμένα διοικητικά στελέχη της Forthnet που θεωρούνται ήδη “τελειωμένη υπόθεση” από τους εκπροσώπους της BC Partners στην ελληνική αγορά. Μάλιστα, όσοι ελπίζουν ότι θα φύγουν με επαίνους και υψηλές αποζημιώσεις, δεν αποκλείονται να βρεθούν προ εκπλήξεων με φακέλους έτοιμους προς υποβολή στην εισαγγελία Αθηνών. Ειδικά όσοι την περίοδο που η εταιρεία παρουσίαζε ζημιές και αρνητικές επιδόσεις, απολάμβαναν προνόμια και μπόνους απόδοσης εκτός από τους υψηλούς – για τα σημερινά δεδομένα – μισθούς. Άσχημη περίοδο για τα “golden boys”…
  • Στο Λονδίνο θεωρούν σχεδόν σίγουρο ότι η Εθνική Τράπεζα θα προχωρήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες στην έκδοση ομολόγου – και μάλιστα “Oμόλογο αυξημένης εξασφάλισης” (senior bond). Οι πληροφορίες προέρχονται τόσο από ξένους αναλυτές όσο και από επενδυτές. Όσον αφορά στην αξία του συγκεκριμένου ομολόγου, το οποίο έχει προτεραιότητα για αποζημίωση των επενδυτών – έναντι άλλων ομολόγων ή δανείων χωρίς εξασφαλίσεις – σε περίπτωση χρεοκοπίας του εκδότη του, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 500 εκατ ευρώ.
  • Μια έκδοση με ουσιαστική αλλά και συμβολική αξία αφού θα αποτελέσει έμπρακτη ψήφο εμπιστοσύνης των αγορών στην Εθνική Τράπεζα.
  • Αληθεύει ότι θα δοθεί παράταση δύο εβδομάδων στη διαγωνιστική διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης από την διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ λόγω του τεράστιου ενδιαφέροντος των επενδυτών; Ειδικά από Αμερικανικές εταιρείες και επενδυτικά σχήματα, όπως φημολογείται.
  • Επισήμως, πάντως, το νέο πρόγραμμα των προθεσμιών αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες από το ΤΑΙΠΕΔ…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ