Σχόλια – Παρασκήνια – Φήμες | Πέμπτη 24.09.2020

  • Μετά την Vivartia άλλη μια εταιρεία από το χαρτοφυλάκιο της Marfin Investment Group φαίνεται πως αποτελεί «μήλο της έριδας» για επενδυτές και ξένα funds. Σύμφωνα με πληροφορίες, έντονο ενδιαφέρον υπάρχει για την Attica Συμμετοχών που διαχειρίζεται τα πλοία των ακτοπλοϊκών εταιρειών Blue Star Ferries, Hellenic Seaways και Superfast Ferries στην Ελλάδα ενώ είναι βασικός μέτοχος και στην Africa Morocco Link Ferries.
  • Συνάντηση με ανώτατα στελέχη της Fraport (ανάμεσά τους κι ο Πρόεδρο της Fraport AG Στέφαν Σούλτε) είχε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με πρώτο θέμα της επίσημης ατζέντας την προοπτική περαιτέρω επενδύσεων στη χώρα μας από τον Γερμανικό όμιλο. Αυτή η συνάντηση όμως επανέφερε και πάλι την φημολογία περί αιτημάτων οικονομικής ενίσχυσης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.
  • Περιέργως, από τις αρχές του καλοκαιριού η ελληνική θυγατρική της Fraport λέγεται ότι προχώρησε για δεύτερη φορά (η πρώτη τον Μάρτιο) στην διερεύνηση των δυνατοτήτων χρηματοδότησης-επιδότησης από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης για την Ελλάδα. Το πρόσχημα ήταν οι σημαντικές καθυστερήσεις στα έργα ανάπτυξης στα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Σαντορίνης και Κω. Με την διαφορά όμως -όπως λένε στον χώρο- ότι οι καθυστερήσεις στα χρονοδιάγραμμα είχαν ξεκινήσει πριν την κήρυξη της πανδημίας…
  • Προσωρινή προστασία από τους πιστωτές μέχρι και τις 6 Δεκεμβρίου δόθηκε στην Folli Follie, μετά την χθεσινή έγκριση του αιτήματος υπαγωγής της εταιρείας στις διατάξεις του άρθρου 106 του Πτωχευτικού Κώδικα από το αρμόδιο δικαστήριο Αθηνών. Έτσι, η νέα (διορισμένη από το πρωτοδικείο) διοίκηση της εισηγμένης θα έχει την δυνατότητα να καταλήξει σε μια συμφωνία που να εξασφαλίζει την βιωσιμότητά της.
  • Αληθεύει η πληροφορία ότι λατινοαμερικανικό fund που έχει στην κατοχή του μετοχές μεγάλων εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι ουσιαστικά Έλληνες επενδυτές που κρύβονται πίσω από αγγλική εταιρεία την οποία ελέγχουν μέσω Κυπριακής;
  • Πρώτο θέμα στην Ελβετία είναι η δίκη για το «σκάνδαλο του αιώνα» στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIFA) που διεξάγεται την τελευταία εβδομάδα στο Ομοσπονδιακό Ποινικό Δικαστήριο της Μπελινζόνα με πρωταγωνιστές τον πρώην Γεν. Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ζερόμ Βάλκε και του δισεκατομμυριούχου προέδρου της beIN Media και της Παρί Σεν Ζερμέν, Νασέρ Αλ Κελαϊφί.
  • Στην υπόθεση όμως υπάρχει και ελληνικό… ενδιαφέρον αφού εμπλέκεται κι ο γνωστός επιχειρηματίας Κωνσταντίνος (για τους φίλους, Ντίνος) Ντέρης, ο οποίος κατηγορείται για δωροδοκία (ύψους 1,25 εκατομμυρίων ευρώ) και απάτη.
  • Σύμφωνα με το κατηγορητήριο του εξασφάλισε την ανάθεση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των Παγκοσμίων κυπέλλων στα ιταλικά και ελληνικά μέσα ενημέρωσης για 12 χρόνια αντί…εμβασμάτων στους προσωπικούς λογαριασμούς του Νο2 της FIFA.
  • Έντονη φημολογία υπάρχει τις τελευταίες ημέρες για διακριτική έρευνα της Επιτροπής κεφαλαιαγοράς σχετικά με «κύκλωμα» – από συγκεκριμένα πρόσωπα- που στήνει κερδοσκοπικά παιχνίδια. Όμως μετά από καταγγελίες για συγκεκριμένο «σύστημα» ταυτοποιούνται συναλλαγές της περασμένης Παρασκευής και των δυο προηγούμενων ημερών για μια συγκεκριμένη μετοχή.
  • Κι αν επαληθευτούν οι πληροφορίες, κάποιοι θα βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων, με τον εισαγγελέα να τους περιμένει στο τέλος της έρευνας για τα…διαδικαστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ