Σχόλια – Παρασκήνια – Φήμες | Τρίτη 22.09.2020

  • Το θέμα της ημέρας είναι η χθεσινοβραδινή συμφωνία συνολικής αξίας 3,5 δισ. ευρώ για την εξαγορά του Νο1 παρόχου κινητής τηλεφωνίας της Πολωνίας Play από τον γαλλικό τηλεπικοινωνιακό όμιλο Iliad. Ο Πάνος Γερμανός (μέσω της Olympia Developments) ελέγχει την Tollerton Investments, κάτοχο ποσοστού 20% στην Play και από την ολοκλήρωση της συμφωνίας θα λάβει περίπου 440 εκατ. ευρώ!
  • Μήπως έχει πλέον σειρά η συμφωνία με την MIG για την απόκτηση της SingularLogic ;
  • Μέσα στις επόμενες 10 ημέρες φημολογείται ότι θα υποβληθεί η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη δημιουργία μιας ελληνικής “bad bank” στην κυβέρνηση, προκειμένου να αποφασίσει οριστικά για το συγκεκριμένο θέμα ο πρωθυπουργός. Εκτός από το Μέγαρο Μαξίμου όμως λέγεται πως η πρόταση θα αποσταλλεί στο Υπουργείο Οικονομικών, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν και στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) της ΕΕ. Οπότε αναμένονται εξελίξεις…
  • Την Τρίτη 5 Μαΐου με τη μεσολάβηση του Αμερικανού Πρέσβη στην Ελλάδα,Τζέφρι Πάιατ δυο υπουργοί της κυβέρνησης είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε κλειστή τηλεδιάσκεψη με διευθύνοντες συμβούλους και ανώτατα στελέχη πολλών σημαντικών αμερικανικών εταιρειών. Σημειώστε μια περίπτωση με ιδιαίτερη σημασία γιατί ενδέχεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες να…σκάσει είδηση-βόμβα: Raytheon.
  • Ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) Κωνσταντίνος Μασσέλος είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή πως ο στόχος για την ολοκλήρωση της δημοπρασίας για την παραχώρηση φάσματος συχνοτήτων για τα δίκτυα πέμπτης γενιάς (5G) στην κινητή τηλεφωνία παραμένει ο ίδιος: εντός του έτους. Όμως, οι τελευταίες πληροφορίες λένε πως είναι θέμα ημερών η έναρξη της διαδικασίας.
  • Ενδέχεται μάλιστα να υπάρξουν ανακοινώσεις μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα…
  • Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βρίσκονται σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ για τη μεταφορά των αμερικανικών δυνάμεων από την αεροπορική βάση του Ιντζιρλίκ της Τουρκίας σε περιοχή που υπάγεται στην δικαιοδοσία του Αμπού Ντάμπι αναφέρει δημοσίευμα του Middle East Monitor.
  • Η είδηση όμως δεν είναι ότι στις διαπραγματεύσεις συμμετέχει προσωπικά ο πρίγκιπας του Αμπού Ντάμπι, Μοχάμεντ Μπιν Ζαΐντ ή ότι οι πιθανότητες λουκέτου στις αμερικανικές βάσεις στην Τουρκία είναι περισσότερες από ποτέ αλλά πως τα Εμιράτα έχουν να ανταγωνιστούν δυο άλλες υποψήφιες “χώρες φιλοξενίας” των αμερικανικών βάσεων: την Ελλάδα και την Κύπρο!
  • Συναντήσεις με υψηλόβαθμα στελέχη συνολικά έξι αμερικανικών κρατικών οργανισμών και υπηρεσιών, που συνόδευσαν τον αναπληρωτή υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ, Μάθιου Ζάις και τον διευθύνοντα σύμβουλο του κρατικού χρηματοδοτικού οργανισμού διεθνών επενδύσεων (DFC), Άνταμ Μπέλερ είχε χθες ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης τους οποίους ξενάγησε στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.
  • Όμως, όπως φημολογείται έντονα, το αμερικανικό ενδιαφέρον δεν περιορίστηκε στα ναυπηγεία αλλά η συζήτηση επικεντρώθηκε σε επενδύσεις σε λιμάνια, ενεργειακά project και έργα υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα. Περισσότερες πληροφορίες προσεχώς…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ