Σχόλια – Παρασκήνια – Φήμες | Τετάρτη 16.09.2020

  • Στα γραφεία της Εθνικής Τράπεζας έχει φθάσει η πληροφορία ότι μέχρι την Παρασκευή το πρωί θα υποβληθεί η τελική η προσφορά του CVC Capital Partners για την εξαγορά του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής. Αν και το ακριβές ποσό δεν έχει διαρρεύσει, λέγεται πως η διοίκηση έχει ενημερωθεί για το εύρος του τελικού τιμήματος που έχει καταλήξει το αμερικανικό επενδυτικό fund από τις συζητήσεις των προηγούμενων εβδομάδων.
  • Δεν αποκλείεται όμως κι η έκπληξη της τελευταίας στιγμής…
  • Μια μεγάλη συμφωνία αναμένεται να ανακοινώσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες η (πρώην συνεταιριστική και νυν εμπορική) Παγκρήτια Τράπεζα. Οι φήμες από την τραπεζική αγορά λένε πως είναι το επόμενο βήμα στο σχέδιο του Μιχάλη Σάλλα που έχει αναλάβει προσωπικά την ανάπτυξη της κρητικής τράπεζας καθώς είναι ο βασικός μέτοχος του σημερινού σχήματος.
  • Σύσταση σε όλους τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έκανε χθες το βράδυ ο Γενικός Γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας, Σταύρος Καλαφάτης, προκειμένου να αποφεύγουν μέχρι το τέλος του μήνα τις εμφανίσεις στα κανάλια (ειδικά της Αττικής) με φυσική παρουσία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε να προτιμούν την συμμετοχή τους σε εκπομπές και δελτία ειδήσεων με την χρήση της τεχνολογίας και των ειδικών προγραμμάτων (Skype, Zoom, κ.α.) ή με τηλεφωνικές παρεμβάσεις.
  • Λέγεται ότι παρόμοια σύσταση έχει γίνει και στα στελέχη του κόμματος για… ευνόητους λόγους.
  • Παρά τα θετικά νέα από την χθεσινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, στα γραφεία της Aegean η ατμόσφαιρα ακούγεται ότι είναι “βαριά” και η πίεση από τις επιπτώσεις της πανδημίας είναι καθημερινά αισθητή. Η μετοχή της ελληνικής αεροπορικής εταιρείας ανέβηκε χθες στα 3,77 ευρώ σημειώνοντας θετικό πρόσημο πάνω από 4% αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με την ψυχολογία των στελεχών. Τα νούμερα είναι αισθητά καλύτερα από τον περασμένο Απρίλιο αλλά πάλι δεν βγαίνουν…
  • Πρώτο θέμα σε όλη την Ινδία είναι τις τελευταίες 3 ημέρες ένα μικρό πανέμορφο ελληνικό νησί. Ένας από τους διασημότερους επιχειρηματίες της χώρας ο δισεκατομμυριούχους Γκαουράβ Μοχίτ Μπέρμαν παραχώρησε συνεντεύξεις σε τοπικά και διεθνή ΜΜΕ σχετικά με την τεράστια αύξηση εσόδων του ομίλου εν μέσω της πανδημίας… από την βίλα του στην Αντίπαρο, όπου κατέφυγε εσπευσμένα με την οικογένειά του, εγκαταλείποντας το Λονδίνο εξαιτίας της – βλακώδους- επιλογής της κυβέρνησης Τζόνσον περί “ανοσίας της αγέλης”.
  • Η καλύτερη διαφήμιση για το κυκλαδίτικο νησί έστω και…κατά τύχη.
  • Αντικείμενο ειδικής έρευνας ακούγεται πως θα γίνει η “οικονομική σχέση” του Δημήτρη Κουτσολιούτσου με τα ταμεία της… Folli Follie. Αν και επισήμως από μερίσματα και χρηματικές διανομές της εταιρείας την περίοδο 2000-2015 έχει εισπράξει 120 εκατ. ευρώ, υπάρχουν πληροφορίες ότι έχει αποκομίσει “νομότυπα” άλλα 130 εκατ. ευρώ από πωλήσεις μετοχών την περίοδο 2011-2017. Συνολικά γύρω στα 250 εκατ. ευρώ ή 235 εκατ.ευρώ αν ισχύει ο ισχυρισμός του ότι δαπάνησε 15 εκατ. ευρώ σε επαναγορά μετοχών για να στηρίξει – κατά τα λεγόμενά του – την πολύπαθη εταιρεία.
  • Αντιθέτως, ακόμα άγνωστο παραμένει το ποσό που κόστιζαν στην εταιρεία ο πολυτελέστατος βίος και οι λεγόμενες “παροχές” (προσωπικό, οχήματα, κτλ) προς τον ίδιο και τα μέλη της οικογένειάς του.
  • Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως έχει μια άλλη πτυχή του σκανδάλου Folli Follie: αν έχει καταλήξει σε προσωπικούς του λογαριασμούς, γνωστούς και μη, μέρος των εκατοντάδων εκατομμυρίων που διακινούσαν οι 27 θυγατρικές του ομίλου στην Ασία…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ