Σχόλια – Παρασκήνια – Φήμες | Τετάρτη 26.08.2020

  • Μια κολοσσιαία πρόταση επένδυσης στον χώρο της ενέργειας φημολογείται ότι υποβλήθηκε τις προηγούμενες εβδομάδες σε στελέχη της κυβέρνησης από αντιπροσωπεία αμερικανικού σχήματος με μεγάλη εξειδίκευση στον τομέα και εξαιρετική φήμη στις καινοτομικές λύσεις. Αν προχωρήσει το σχέδιο και γίνει η επίσημη ανακοίνωση, πολλοί θα νομίσουν ότι πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας αφού θα είναι ένα από τα ελάχιστα παρόμοια project σε παγκόσμιο επίπεδο.
  • Αληθεύει ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένος με την διαρροή της πληροφορίας περί υποβολής παραιτήσεως του στο γραφείου του πρωθυπουργού το κρίσιμο 24ωρο πριν την ανακοίνωση του πρόσφατου ανασχηματισμού – επισήμως μίνι αναδιάρθρωση- της κυβέρνησης;
  • Έντονη δυσφορία έχει προκαλέσει στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης η πληροφορία ότι μικρό – αλλά πολυδιαφημισμένο – έργο πληροφορικής σε παραγωγικό υπουργείο ανατέθηκε σε μικρή ιδιωτική εταιρεία ενώ το έργο θα μπορούσε να υλοποιηθεί από το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό του αρμόδιου τμήματος και με τις υποδομές που έχουν αναπτυχθεί ήδη για την κάλυψη των αναγκών των υπουργείων.
  • Ούτε με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), ούτε με ανοιχτό διαγωνισμό με αυστηρά κριτήρια παράδοσης, ποιοτικά κριτήρια και πολυετή σύμβαση συντήρησης. Απλά με το γνωστό παραδοσιακό μοντέλο με τις γνωστές “αμαρτίες” του παρελθόντος και την απαξίωση του έργου σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από την εγκατάστασή του…
  • Πολλοί διάβασαν την είδηση της συμφωνίας επένδυσης τεσσάρων ξένων εταιρειών διαχείρισης επενδυτικών κεφαλαίων στην εισηγμένη Τέρνα Ενεργειακή, ελάχιστοι όμως κατάλαβαν την σημασία της. Για τους νυν μετόχους της εταιρείας η εκδήλωση δεσμευτικού ενδιαφέροντος για την κάλυψη συνολικά 6.229.422 νέες μετοχές της Εταιρείας στην τιμή των €11 ανά μετοχή που θα εισφέρει στα ταμεία 68,5 εκατομμύρια ευρώ, μπορεί να είναι σημαντική εξέλιξη αλλά οι ξένοι αναλυτές θεωρούν ότι άλλου είναι η πραγματική είδηση.
  • Τα τρία από τέσσερα διεθνούς κύρους funds (Blackrock, Kayne Anderson Capital Advisors, Anavio Capital Partners και Impax Asset Management) επενδύουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα – και μάλιστα εν μέσω πανδημίας – παρότι διαθέτουν δεκάδες δισεκατομμύρια υπό διαχείριση. Κάτι που σημαίνει πως αυτή η επένδυση θα είναι μάλλον η αφετηρία και όχι η κατάληξη της επέκτασής τους στην ελληνική αγορά. Μια κίνηση της AXIA Ventures Group που μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για νέες επενδύσεις…
  • Σύμφωνα με πληροφορίες, η Blackrock έχει αποκτήσει μετοχές και σε άλλες ελληνικές εισηγμένες, από τις οποίες πιστεύει ότι θα αποκομίσει σημαντικά κέρδη μέσα στα επόμενα χρόνια ενώ φημολογείται πως είχε πραγματοποιήσει να προχωρήσει σε αγορές μετοχών της θυγατρικής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
  • Όσον αφορά στο συνολικό ποσό, μπορεί να προκάλεσε αίσθηση και για τα ελληνικά δεδομένα να θεωρείται μια μεγάλη επένδυση αλλά για τις τέσσερις επενδυτικές εταιρείες είναι απλά μια “διερευνητική επένδυση” εξαιτίας των όρων για το ελάχιστο ποσό επένδυσης. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα κατώτερο όριο, κάτω από το οποίο δεν μπορούν να προχωρήσουν σε επένδυση χωρίς αντιδράσεις από τους μετόχους τους!
  • Πολύ “περίεργες” πληροφορίες φθάνουν στα γραφεία της Κομισιόν στις Βρυξέλλες – είτε από πρώην στελέχη, είτε από ανταγωνιστές – τους τελευταίους μήνες για τον ιδιαίτερο τρόπο επιχειρηματικής λειτουργίας της Χαλυβουργίας Ελλάδος της οικογένειας Νίκου Μάνεση. Σχεδόν 6 χρόνια βρίσκεται σε καθεστώς “διάσωσης” με τους ομολογιούχους και τις τράπεζες να προσπαθούν να κρατήσουν την εταιρεία ζωντανή και να ολοκληρώσουν την εξυγίανσή της, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει σε κανονικούς ρυθμούς. Ταυτόχρονα όμως οι δανειακές της υποχρεώσεις έχουν φθάσει το μισό δισεκατομμύριο ευρώ!
  • Φημολογείται ότι η HIG Capital, που εξαγόρασε πριν από δυο χρόνια τα δάνεια της Eurobank με πολύ μεγάλο discount, αναζητάει πλέον λύσεις επιβίωσης της Χαλυβουργίας Ελλάδος και όχι εξυγίανσης. Αν είναι εφικτό…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ