Σχόλια – Παρασκήνια – Φήμες | Τρίτη 04.08.2020

  • Επιβεβαιώνει με τον πλέον ουσιαστικό τρόπο τις αρχικές προσδοκίες του Μεγάρου Μαξίμου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης. Μέσα σε λίγους μήνες έχει δημιουργήσει θετικές εντυπώσεις και έχει κερδίσει με τις αποφάσεις του ακόμα και όσους είχαν εκφράσει επιφυλάξεις για την επιλογή του πρώην στελέχους του πολυεθνικού ενεργειακού ομίλου ENEL λόγω…ηλικίας.
  • Χθες έκλεισε δάνειο 160 εκατ. ευρώ (διάρκειας 2 ετών) χωρίς εξασφαλίσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) ενώ το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου εξασφάλισε 550-550 εκατ.ευρώ από δύο τιτλοποιήσεις ανεξόφλητων λογαριασμών και υψηλού ρίσκου απαιτήσεων. Λέγεται επίσης ότι έχει εξασφαλίσει δάνειο 25 εκατ. ευρώ από το Εγγυοδοτικό Ταμείο και την Alpha Bank. Συνολικά έχει εξασφαλίσει ρευστότητα 685-735 εκατ.ευρώ στην Δημόσια Επιχείρηση μέσα στο καλοκαίρι με ελάχιστες δεσμεύσεις και εγγυήσεις.
  • Αν επιτύχει και τον στόχο του 2020 για κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) πάνω από 700 εκατ. ευρώ, όπως είπε στην Γενική Συνέλευση στις 24 Ιουνίου, τότε θα έχει επιτύχει ένα μικρό…θαύμα σε χρόνο-ρεκόρ για δεδομένα της ΔΕΗ.
  • Ένα από τα πλέον έμπειρα στελέχη της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) θα αποκτήσει θέση στο διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, προκειμένου να μεταφέρει τεχνογνωσία και την πολύτιμη εμπειρία του στην διενέργεια οικονομικών ελέγχων στις εισηγμένες, σύμφωνα με πρόσφατη υπουργική απόφαση. Πρόκειται για τον Α’ Αντιπρόεδρο της ΕΛΤΕ Παναγιώτη Γιαννόπουλο, ο οποίος είναι εκλεγμένο μέλος στο ΔΣ του Παγκόσμιου Φορέα Ορκωτών Ελεγκτών-Λογιστών και εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Εθνικών Οργανισμών Ελεγκτών.  
  • Αν αληθεύουν οι πληροφορίες για την υπουργοποίηση -έστω και σε θέση υφυπουργού – ενός συγκεκριμένου προσώπου στη “μίνι αναδιάρθρωση της κυβέρνησης” (και όχι ανασχηματισμό) κατά τα λεγόμενα του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, τότε αναμένονται κύματα αντιδράσεων. Δεν είναι τόσο το γεγονός των ανοιχτών τοποθετήσεων υπέρ της Τρόικα την περίοδο των μνημονίων ή οι φήμες για φιλικές σχέσεις τον Πολ Τόμσεν όσο ο προκλητικός (για δημόσιο πρόσωπο) βίος. Από τις συλλογές με τις επώνυμες τσάντες και τα πανάκριβα αυτοκίνητα μέχρι τα πριβέ πάρτι και την πολυτελή βίλα με την εσωτερική πισίνα στο…υπόγειο.
  • Όπως έλεγε πρώην υπουργός “έρχεται καταιγίδα αποκαλύψεων” και “όποιος αντέξει”!
  • Ενοχλήθηκαν κάποιοι από την αποκάλυψη ότι κάποιοι στην Αλβανία εισέπραξαν μυστικά κονδύλια από την Τουρκία για να πετάξουν τις ελληνικές εταιρείες εκτός διαγωνισμού για το έργο του κάθετου οδικού άξονα Μίλοτ – Φιέρι. Σε 7-8 εβδομάδες αναμένεται να κατατεθούν οι προσφορές, αλλά πολλά στελέχη της αντιπολίτευσης λένε πως αν προκύψουν και άλλες καταγγελίες τότε μπορεί να αναβληθεί ο διαγωνισμός…
  • Αληθεύει ότι η συμφωνία με το Αμερικανικό fund Fortress για τα (αθετημένα και καταγγελμένα) δάνεια της εταιρείας «Γεώργιος Καραϊσκάκης Α.Ε.» που έχει την εκμετάλλευση και διαχείριση του γηπέδου της ποδοσφαιρικής ομάδας του Ολυμπιακού, ύψους 50 εκατ.ευρώ οδηγείται σε οριστικό…αδιέξοδο;
  • Ισχύει δηλαδή η φήμη ότι το περίφημο «project kick»…πνέει τα λοίσθια;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ