Σχόλια – Παρασκήνια – Φήμες | Πέμπτη 09.07.2020

  • Αλγεινή εντύπωση στην διοίκηση και τους βασικούς μετόχους μεγάλης εταιρείες που προχώρησε σε σημαντική δωρεά προς το δημόσιο σύστημα υγείας την δύσκολη περίοδο της καραντίνας, έκανε το – μεταξύ σοβαρού και αστείου – αίτημα γνωστού υπουργού της κυβέρνησης να “παρακρατηθούν ορισμένοι αναπνευστήρες” γιατί ήθελε να τις στείλει “σε νοσοκομεία της εκλογικής του περιφέρειας για να ενισχυθούν οι τοπικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας”.
  • Η είδηση δεν είναι “φρέσκια”, είναι όμως πολύ…φρέσκια η ενημέρωση του Μεγάρου Μαξίμου. Και από ότι λένε οι πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να έχει ενοχληθεί ιδιαίτερα με το θέμα.
  • Αντιθέτως τα παράπονα, οι διαμαρτυρίες και οι γκρίνιες επιχειρηματιών και μετόχων που φθάνουν με κάθε τρόπο σε συνεργάτες του Πρωθυπουργού σχετικά με τα άρθρα και τις αυστηρές απαιτήσεις του νέου νομοσχεδίου για την εταιρική διακυβέρνηση και τις διοικήσεις των εισηγμένων, ακούγονται σαν…ποίημα στα αυτιά του Πρωθυπουργού.
  • Δυστυχώς, όπως παραδέχονται πολλοί από τους παλαιούς επενδυτές “η μεγάλη πλειονότητα των εισηγμένων εταιριών σε αρκετές περιπτώσεις δεν τηρεί ούτε τα προσχήματα”, η οικειοθελής εφαρμογή των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης έχει εξελιχθεί σε “δημιουργική λογιστική” (όπως στην περίπτωση της Folli Follie), οι ισχυροί μέτοχοι κάνουν (ως επί το πλείστον) ότι θέλουν στα διοικητικά συμβούλια και γενικώς η εικόνα θυμίζει…”ξέφραγο αμπέλι”.
  • Οπότε δικαιολογημένα η κυβέρνηση επιμένει να μπει επιτέλους μια τάξη.
  • Σύμφωνα με πληροφορίες περίπου 90 εκατομμύρια ευρώ (κατά άλλους 88 εκατ.) θα επενδύσει μέσα στα επόμενα τρία χρόνια η Lamda Development σε νέα επενδυτικά σχέδια που βρίσκονται στην τελική φάση αξιολόγησης (πλην δυο projects) στους τομείς ανάπτυξης και διαχείρισης ακινήτων. Πρόκειται για εμπορικά κέντρα, κτίρια γραφείων και επαγγελματικούς χώρους αποθήκευσης για μεγάλες εταιρείες, στα οποία θα εισέλθει μέσω εξαγοράς πλειοψηφικών πακέτων ή προτάσεων εισαγωγής μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Σε πολλές από τις συγκεκριμένες περιπτώσεις απομένουν μόνο οι ανακοινώσεις…
  • Ένα μέρος από το κοινό ομολογιακό δάνειο της Lamda Development συνολικού ύψους έως 320 εκατ. ευρώ, το οποίο ανέλαβε να καλύψει στο σύνολό του η Εθνική Τράπεζα και θα ξεκινήσει να δέχεται εγγραφές επενδυτών στις 15 Ιουλίου, θα διατεθεί για την ανέγερση 2 νέων εμπορικών κέντρων στο μεγάλο έργο του Ελληνικού. Το πρώτο θα είναι επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης ενώ το δεύτερο θα ανεγερθεί σε χώρο δίπλα στην μαρίνα του Αγίου Κοσμά, που θα αναβαθμιστεί πλήρως. Περίπου 63-65 εκατ. ευρώ θα κοστίσουν τα δυο εμπορικά κέντρα και θα είναι έτοιμα μέσα στα επόμενα 3-5 χρόνια. 
  • Αληθεύει ότι μια από τις πιο ελκυστικές μαρίνες της Ελλάδας (για τους ιδιοκτήτες γιοτ λόγω γεωγραφικής θέσης) θα αλλάξει σύντομα χέρια γιατί η νυν εταιρεία αξιοποίησης δεν μπορεί να υλοποιήσει τις επενδύσεις που έχει σχεδιάσει;  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ