Σχόλια – Παρασκήνια – Φήμες | Δευτέρα 15.06.2020

  • Πριν από 5 ημέρες διενεργήθηκε από την Metron Analysis μια έρευνα αξιολόγησης για την συνεργασία ξένων και Ελλήνων επενδυτών με το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Σε ποσοστό 80% δήλωσαν ότι είχαν θετική εμπειρία αφού απάντησαν “πολύ ή αρκετά ικανοποιημένοι από τη συνεργασία τους με το ΤΑΙΠΕΔ”. Η συγκυρία κρίθηκε πάντως περίεργη καθώς σε δυο εβδομάδες λήγει η θητεία της νυν διοίκησης.
  • Ποιός άραγε ζήτησε την έρευνα; Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Άρης Ξενόφος ή ο διευθ. σύμβουλος του Ταμείου, Ριχάρδος Λαμπίρης; Γιατί υπάρχουν φήμες πως οι απόψεις τους διαφέρουν “όπως η νύχτα με την ημέρα” τον τελευταίο καιρό. Ειδικά μετά την συνάντηση τους με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου τον περασμένο Σεπτέμβριο… 
  • Λέγεται ότι στην εκδίκαση της υπόθεσης Folli-Follie θα πέσουν…βόμβες μεγατόνων σχετικά με ενέργειες της οικογένειας Κουτσολιούτσου. Φημολογείται δε πως υπάρχουν άλλες επιστολές και έγγραφα που θα προκαλέσουν αίσθηση.
  • Όπως έλεγε με αρκετή δόση χιούμορ γνωστός ποινικολόγος το Σάββατο σε συνομιλητές του το αριστουργηματικό μυθιστόρημα του νομπελίστα συγγραφέα Έρνεστ Χέμινγουεϊ “Για ποιον χτυπάει η καμπάνα” το έχετε διαβάσει; “Ε, παιδικό βιβλίο σε σχέση με όσα αναμένονται στις αίθουσες των δικαστηρίων”! 
  • Σε ποινές κάθειρξης από 7 έως 15 χρόνια καταδικάστηκαν οι κατηγορούμενοι στην πολύκροτη υπόθεση με τα «μαύρα» ταμεία της Siemens τον περασμένο Δεκέμβριο, σχεδόν μια δεκαετία μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου (στην Γερμανία και στις ΗΠΑ) αλλά η Siemens φαίνεται πως επιστρέφει δυναμικά. Παρά την πανδημία έκλεισε δυο μεγάλα έργα στην Ελλάδα (και ένα τρίτο στην Αίγυπτο) ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Και έπεται συνέχεια…
  • Αλήθεια… Ισχύει η άποψη πρώην αρχηγού του ελληνικού πολεμικού ναυτικού ότι ο διεθνής στόλος της επιχείρησης “Ειρήνη” (συμμετέχει και η Ελλάδα) στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο κάνει…τον τροχονόμο στα πλοία (τουρκικών συμφερόντων) που μεταφέρουν όπλα και πολεμοφόδια στην Λιβύη -συχνά με την συνοδεία πολεμικών αεροσκαφών και φρεγατών της Τουρκίας!- κατά παράβαση της απόφασης του ΟΗΕ για την επιβολή εμπάργκο όπλων στις δυο αντιμαχόμενες πλευρές;
  • Δηλαδή, η ναυτική δύναμη παρακολουθεί και καταγράφει τα πλοία αλλά παρότι έχει την δυνατότητα, δεν έχει σταματήσει ούτε μια παράδοση από την 1η Απριλίου!  
  • Υπήρχαν φήμες και ψίθυροι για ένα “σοβαρό θέμα¨ σχετικά με το ελληνικό χρηματιστήριο εδώ και εβδομάδες αλλά κανείς δεν μιλούσε. Όμως, μέσα στο σαββατοκύριακο η μια πληροφορία (επιβεβαίωσης) ακολουθούσε την άλλη και οι φήμες επαληθεύτηκαν τελικά με τον χειρότερο τρόπο. Οι περισσότερες πωλήσεις μετοχών που συμπίεζαν τις αξίες τραπεζών και σημαντικών ελληνικών εισηγμένων και έριχναν τον γενικό δείκτη το διάστημα Μαρτίου-Μαϊου προέρχονται από επενδυτικές εταιρείες με έδρα το Λονδίνο. 

  • Αυτό όμως δεν είναι η είδηση- προέκυπτε έτσι κι αλλιώς από τα στοιχεία των ημερήσιων αγοραπωλησιών. Η είδηση είναι πως στην πλειονότητά τους οι εντολές προέρχονται από 40-45 νεαρούς διαχειριστές διεθνών χαρτοφυλακίων ελληνικής καταγωγής ή Έλληνες πολίτες!

  • Δηλαδή, την ίδια ώρα που Ισπανοί, Τσέχοι, Κύπριοι – ακόμα και Τούρκοι επενδυτές – έδειχναν (εν μέσω πανδημίας) την στήριξή τους στην Ελλάδα και εμμέσως έδιναν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική αγορά, μια παρέα κακομαθημένων (πως τα έλεγε να δεις ο Αριστοτέλης Ωνάσης;)…καλόπαιδων από το Λονδίνο ρευστοποιούσαν και στοχοποιούσαν συγκεκριμένες μετοχές.

  • Προσεχώς λεπτομέρειες με ονοματεπώνυμα…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ