Σχόλια – Παρασκήνια – Φήμες | Πέμπτη 28.05.2020

  • Σπάνε κάθε «ρεκόρ» οι αιτήσεις στο δημοφιλές πρόγραμμα επιδότησης τόκων επιχειρηματικών δανείων ΤΕΠΙΧ ΙΙ της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, που κλείνει σήμερα το μεσημέρι (12.00). Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι χθες το απόγευμα είχαν υποβληθεί σχεδόν 100.000 αιτήσεις για κεφάλαια περίπου 10 δις ευρώ. Δηλαδή, περίπου 5 φορές τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό!
  • Θέμα ημερών θεωρείται η ανακοίνωση των υποψηφίων που προκρίθηκαν από την αξιολόγηση του ΤΑΙΠΕΔ στη δεύτερη φάση των διαγωνιστικών διαδικασιών (short list) για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών. Στην σχετική λίστα θα βρίσκονται σίγουρα πολλές εταιρείες «κολοσσοί», όπως η China Resources Gas Group, η Italgas αλλά και γνωστά funds όπως τα Macquarie, KKR, First State Investments κ.ά. Ενδεχομένως όμως να υπάρξει και κάποια έκπληξη της τελευταίας στιγμής.
  • Με καθυστέρηση δυο δεκαετιών ξεκίνησε η διαδικασία για την κατασκευή των δυο βασικών επεκτάσεων της Αττικής Οδού. Η πρώτη είναι η σύνδεση με την Ραφήνα και η δεύτερη με το Ελληνικό, όπου στον χώρο του παλιού αεροδρομίου, θα αναπτυχθεί το μεγαλύτερο μητροπολιτικό πάρκο. Οι αρχικές προτάσεις είναι υποβληθεί στα μέσα της δεκαετίας του ΄90. «Κάλλιο αργά παρά ποτέ» όπως λέει η γνωστή παροιμία…
  • Ακούγεται ότι υπό εξέταση βρίσκονται και άλλες επεκτάσεις που κατά καιρούς έχουν συζητηθεί από στελέχη του Υπουργείου Δημοσίων Έργων και άλλους φορείς, όπως η σύνδεση με την Πετρούπολη κι ο άξονας Αργυρούπολη-Κορωπί-Αεροδρόμιο “Ελ.Βενιζέλος”.
  • Αληθεύει ότι υπήρξε μυστική σύσκεψη-τηλεδιάσκεψη θεσμικών επενδυτών στις 28 Απριλίου με βασικό θέμα τα ελληνικά ομόλογα; Κι αν έγινε, τι ακριβώς συμφωνήθηκε;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ