Review Huawei P20: Το μικρό “θηρίο”

του Γ. Κουρκουτά

Προσωπικά στεναχωριέμαι όταν παίρνω στα χέρια μου συσκευές όπως το Huawei P20, Samsung S9 και iPhone 8. Δεν μπορώ να καταλάβω τη στρατηγική των εταιρειών να εμφανίζουν συσκευές για να καλύψουν “όλες τις ανάγκες” των καταναλωτών, βγάζοντας κορυφαίες συσκευές με παρεμφερή χαρακτηριστικά με τα μεγάλα αδέρφια τους και κοντά στη τιμή φυσικά. Αναγκαστικά αδικούνται αυτές οι συσκευές, μια και είναι εξαιρετικές, αλλά ζουν πάντα στη σκιά των μεγάλων αδερφών εκτός και αν αυξηθεί η διαφορά τιμής τους. 

Δυστυχώς ή ευτυχώς τα πάντα είναι σχετικά με τα χρήματα που δίνει ο καταναλωτής μια και η απόδοση της συσκευής σε σχέση με το κόστος κτήσης της βγάζουν τον “περίφημο” δείκτη “απόδοσης προς την τιμή” και απονέμουν τον τίτλο “Άριστης Αγοράς”. Πριν συνεχίσουμε θα πρέπει να αναφέρουμε ότι παρότι οι δοκιμές που κάνουμε, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, δεν είναι συγκριτικές προσπαθούμε πάντα να κάνουμε, έως ένα σημείο, τις απαραίτητες συγκρίσεις και αναφορές με τον ανταγωνισμό και ειδικά με συσκευές που έχουμε πιάσει στα χέρια μας. 

 

Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να δώσουμε τα εύσημα στους σχεδιαστές της Huawei μια και παρουσίασαν συσκευές με ιδανική εργονομία, μέσω των συγκεκριμένων διαστάσεων και επιλογών οθόνης, και αναφερόμαστε τόσο στο P20 όσο και στο P20 Pro

Σε σύγκριση με το P20 Pro το P20 έχει μια οθόνη LCD 5,8 ιντσών, 1080×2244 pixel, 428 PPI, όντας ο “μικρός αδερφός”.

Η πρώτη εντύπωση που σου δίνει το P20 μόλις αντικρίσεις την οθόνη του είναι εξαιρετική! Πλησιάζει αρκετά αυτή του Samsung S9 και φαίνεται λίγο πιο “ζωντανή” από αυτή του P20 Pro. Η χρωματική της απόδοση είναι επίσης πολύ καλή και ισορροπημένη, χωρίς υπερβολές και πολύ καλό μαύρο για την κατηγορία της. 

Οι διαστάσεις τις συσκευής είναι (ΠxYxB) 71x149x7,65 χιλ. και βάρος 165 γρ. φυσικά είναι πιο ελαφρύ από το P20 Pro μια και έχει και μικρότερη μπαταρία 3.400mAh και λιγότερες επιφάνειες γυαλιού. 
Στο επάνω μέρος υπάρχει η γνωστή εγκοπή (notch) η οποία έχει μικρό αντίκτυπο στις εφαρμογές λόγω μικρού μεγέθους, ενώ μπορεί να απενεργοποιηθεί από τις ρυθμίσεις, αν και όλο και περισσότερες εφαρμογές και παιχνίδια την υποστηρίζουν πλέον, ενώ θα υπάρχει εγγενής υποστήριξη στην επόμενη έκδοση του Android. 

Μια και αναφέραμε την μπαταρία, βγάζει άνετα μια ημέρα και μισή της επόμενης, με νορμάλ χρήση.

Η ποιότητα κατασκευής είναι κορυφαία, με το πίσω μέρος να έχει τις εντυπωσιακές επιστρώσεις του P20 Pro αλλά όχι την πανέμορφη χρωματική απόδοση του Twilight Μώβ. Tα χρώματα που προσφέρεται είναι Μαύρο, Μπλε και Ροζ Χρυσό. Δυστυχώς το πίσω μέρος λερώνεται πολύ εύκολα και γλιστράει αρκετά, όχι όμως όπως το S9, οπότε και εδώ η ύπαρξη μιας πλαστικής θήκης είναι απαραίτητη. 

Επεξεργαστής είναι ο ίδιος και πανίσχυρος οκταπύρηνος Kirin 970 στα 10nm με GPU την ίδια, και επίσης πανίσχυρη, Mali G72, η RAM είναι 4GB και η ROM 128 GB (111 GB διαθέσιμα στον χρήστη) με το Antutu 7 να μας δίνει σκορ 206.000, λίγο κάτω από το P20 Pro. 

Είχαμε το P20 στα χέρια μας ένα μήνα περίπου, επίσης, δεν κόλλησε πουθενά και για κανένα λόγο, παρά τα 2GB λιγότερα RAM σε σχέση με το P20 Pro. Επίσης η θερμοκρασία του παραμένει σε χαμηλά επίπεδα σε κανονική χρήση με εξαίρεση την καταπόνηση του στις δοκιμές.

Και εδώ δεν υπάρχει υποδοχή για κάρτα μνήμης, ούτε υποδοχή ακουστικών παρά μόνο μια υποδοχή USB-C, στο δεξί μέρος υπάρχουν τα πλήκτρα ενεργοποίησης και αυτά του ήχου και αντιδιαμετρικά η υποδοχή των δυο nano-SIM. 

Το “ιδανικό” EMUI 8.1

To λειτουργικό της συσκευής είναι και εδώ το Android 8.1 με το EMUI 8.1 στο οποίο έχουν αφαιρεθεί από την Huawei οι παραμετροποιήσεις, οι βαριές εφαρμογές και τα υπερβολικά γραφικά στοιχεία, έχοντας έρθει πολύ κοντά στο καθαρό Android, διατηρώντας βέβαια τις γραμμές της εταιρείας. Σε γενικές γραμμές είναι ένα από τα πιο εύχρηστα και πλήρη Android σήμερα, ακόμα και σε σύγκριση από το “υπερβολικό” και ελλειπή κατά περιπτώσεις EMUI 5.1. Όπως και στο P20 Pro η εφαρμογή SMS είναι πλέον αυτή της Google ενώ θα πρέπει για άλλη μια φορά να σταθούμε στις εξαιρετικές και εύχρηστες εφαρμογές κλωνοποίησης από παλιές συσκευές αλλά και μεταφοράς δεδομένων από το P20 σε άλλα Smartphones αλλά και σε υπολογιστές. 

H έκπληξη από την κάμερα

Στο πίσω μέρος της συσκευές προεξέχουν αρκετά θα λέγαμε οι δυο κάμερες με τεχνολογία της Leica, η μία είναι 12MP και η δεύτερη 20MP μονόχρωμη και φυσικά λείπει ο τηλεφακός των 8MP του P20 Pro. Για να αντισταθμήσει την απώλεια αυτή o έγχρωμος αισθητήρας του P20 είναι μεγαλύτερος από αυτόν του P20 Pro και πιο φωτεινός με διάφραγμα f/1.8, o ασπρόμαυρος έχει διάφραγμα f/1.6 ενώ υπάρχει οπτικός σταθεροποιητής. H μπροστινή κάμερα είναι και αυτή 24MP, όπως του μεγάλου αδερφού. 
Σε κάθε λήψη χρησιμοποιούνται και οι δυο κάμερες για μεγαλύτερο χρωματικό εύρος και ιδανικό φως ενώ και εδώ υπάρχει αισθητήρας για την ισορροπία του λευκού. 

Φυσικά υπάρχει και εδώ το περίφημο AI του P20 Pro με αυτόματες επιλογές των ιδανικών ρυθμίσεων για πολλές σκηνές και συνθήκες με το μενού της κάμερας να έχει γίνει πολύ εύχρηστο και απλό σε σύγκριση με το EMUI 5.1, ενώ έχει πολλές και πιο πλούσιες επιλογές για ειδικές περιπτώσεις, όπως ο σχεδιασμός με φως σε δρόμους με κίνηση, κάτι που δεν υπάρχει στο S9. 
To ΑI μπορεί φυσικά να απενεργοποιηθεί αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος για αυτό μια και μας δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα, με λογικές χρωματικές υπερβολές σε “πράσινα” και “μπλε” τοπία. 

Εκεί που εντυπωσιαστήκαμε είναι για άλλη μια φορά οι νυχτερινές λήψεις οι οποίες είναι αρκετά κοντά επίπεδα του P20 Pro! Εκεί οι υπολογιστικοί φωτογραφικοί αλγόριθμοι της Huawei κρατάνε ανοικτά τα “κλείστρα” για 4 δευτερόλεπτα και συνδυάζουν τις οπτικές πληροφορίες απ’ όλες τις κάμερες χωρίς να νοιάζονται πολύ για το σταθερό μας χέρι με εντυπωσιακά αποτελέσματα τις περισσότερες φορές. 

Στο βίντεο έχουμε 4K χωρίς σταθεροποίηση εικόνας, 1080p με σταθεροποίηση και εξαιρετική ποιότητα, Super Slow Motion στα 960 FPS με διάρκεια 10″ και απεριόριστα στα 720p στα 240 FPS. 

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναγγείλουμε ότι σχεδόν ολοκληρώθηκε η μεγάλη συγκριτική φωτογραφική δοκιμή στην οποία συμμετείχαν τα Huawei P20, P20 Pro, Samsung S9 και S9 Plus, με δυο Mirrorless και μια DSLR

Τελικά τι αγοράζουμε; 

Προσωπικά συνεχίζω να πιστεύω ότι τα μικρά αδέρφια των κορυφαίων Smartphones δεν έχουν νόημα ύπαρξης, παρότι δίνουν επιλογές σε όλους μας. Αν η Huawei μπορούσε να έβγαζε μόνο το P20 Pro στη τιμή του P20 θα άλλαζε τα πάντα και μάλιστα δραματικά. 

Σε κάθε περίπτωση το Huawei P20 είναι ένα εξαιρετικό Smartphone, ένα από τα καλύτερα του 2018 επίσης, κοστίζει όμως 699 ευρώ, 180 ευρώ λιγότερα από το P20 Pro. Δεν είναι λίγα χρήματα και οι φωτογραφικές επιδόσεις του είναι κοντά στο μεγάλο αδερφό, αλλά όπως λέμε συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις: “αν φτάσεις σε αυτό το επίπεδο τιμής πας στο μεγάλο”.

Οι ανταγωνιστές του είναι στην ουσία τρεις:

To Samsung S9 το οποίο κοστίζει χωρίς τις τρέχουσες προσφορές 879 ευρώ και έχει 64GB αποθηκευτικό χώρο (έναντι 128GB του P20), το Honor 10 το οποίο αν έχει παρόμοιες φωτογραφικές δυνατότητες θα είναι ένας μεγάλος “εσωτερικός” αντίπαλος και κοστίζει στα 128GB, “μόλις” 529 ευρώ και στα 64GB 479 ευρώ.
Το Xiaomi Mi Mix 2 στα 64GB κοστίζει 549 ευρώ και ήδη έχει αντικατασταθεί από το Mi Mix 2S ενώ έρχεται και το εντυπωσιακό σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες Xiaomi Mi 7.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ