R. Branson: “Ο Musk πρέπει να πάρει ένα υπνάκο και να χαλαρώσει”

Πριν γίνει ο Elon Musk ο αγαπημένος enterpreneur του πλανήτη, διάφοροι άλλοι είχαν περάσει από αυτή τη θέση, με τον Richard Branson να είναι αυτός που έχει τραβήξει τα φώτα δημοσιότητας ίσως περισσότερο από όλους. Η αντισυμβατική του συμπεριφορά, ο εύθυμος χαρακτήρας του και ο ριψοκίνδυνος τρόπος ζωής του, του είχαν εξασφαλισμένη θέση σε όλα τα μέσα του κόσμου. 

Δεν θα υπήρχε λοιπόν καταλληλότερος άνθρωπος να δώσει συμβουλές στον Elon Musk, η συμπεριφορά του οποίου έχει προκαλέσει αρκετά προβλήματα τόσο στον ίδιο όσο και στην εταιρεία του. Καλεσμένος σε εκπομπή του CNBC, όταν ρωτήθηκε για τον ιδρυτή της Tesla, o Richard Branson έδωσε με προθυμία μερικές συμβουλές στον Musk. Κεντρική ιδέα των συμβουλών του, να μάθει να λειτουργεί μέσω αντιπροσώπων. 

“Νομίζω πως πρέπει να μάθει την τέχνη της αντιπροσώπευσης” δήλωσε ο Branson, μιλώντας στην Σιγκαπούρη χθες. “Πρέπει να βρει χρόνο για τον εαυτό του, πρέπει να βρει χρόνο για την υγεία του και για την οικογένειά του, είναι ένας υπέροχα δημιουργικός άνθρωπος, αλλά δεν πρέπει να κοιμάται πολύ, θα πρέπει να βρει μια ομάδα ανθρώπων που θα τον περιστοιχίζει”. Όπως δήλωσε ο Branson ο λόγος που κατάφερε ο ίδιος να έχει μια τόσο “ευχάριστη και μακρά ζωή” οφείλεται στον εντοπισμό της ομάδας των ανθρώπων που διευθύνει τις επιχειρήσεις του, ενώ ο ίδιος εμπλέκεται μόνο στα σοβαρά ζητήματα. 

Όπως και ο Branson, ο οποίος ξεκίνησε τη ζωή του ως φοιτητής – επιχειρηματίας και στη συνέχεια ίδρυσε τη Virgin Group, η οποία πια ελέγχει περισσότερες από 400 εταιρείες σε όλο τον κόσμο, ο Elon Musk θεωρείται ως οραματιστής στον σύγχρονο επιχειρηματικό κόσμο. Η δημιουργική του προσέγγιση στις επιχειρήσεις και την τεχνολογία τον έχει κάνει να ξεκινήσει πρωτοποριακά έργα, όπως η Tesla. Ο Musk ονειρευόταν επίσης την ιδέα ενός συστήματος μεταφοράς υψηλής ταχύτητας που ονομάζεται Hyperloop , καθώς και μια επιχείρηση διαστημικού τουρισμού την SpaceX. 

O Branson και η Virgin είναι άμεσοι ανταγωνιστές του Musk, καθώς αμφότεροι ανταγωνίζονται τόσο στα υπεραστικά όσο και στα διαστημικά ταξίδια τουρισμού. Σε αντίθεση όμως με τον Branson, o Musk είναι μια αμφιλεγόμενη φιγούρα, ιδίως λόγω της εκρηκτικής και ασταθούς συμπεριφοράς του, και των διάσημων αναρτήσεων του στα κοινωνικά δίκτυα, τα οποία πρόσφατα οδήγησαν την Επιτροπή Κεφαλαιαγορά των ΗΠΑ να του επιβάλει πρόστιμο και να συμφωνήσει να αποχωρήσει από την προεδρία της εταιρείας του. 

Ο Branson αποκάλυψε πως έχει μιλήσει με τον Musk και τον συμβούλεψε να ξεκινήσει άμεσα να περιστοιχίζεται από ικανούς ανθρώπους που θα κάνουν την δουλειά για αυτόν. “Δεν χρειάζεται να κάνει δημόσιες αναρτήσεις για τα πάντα. Πρέπει να αφήσει το παιχνίδι των δημοσίων σχέσεων σε ανθρώπους ικανούς που αυτή είναι η δουλειά τους. Προφανώς δεν απολαμβάνει αυτό που κάνε, θα πρέπει να αφήσει άλλους να το κάνουν γι αυτόν και αυτός να αφοσιωθεί στην δημιουργική δουλειά του”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ