PwC: Υπερδιπλασιάστηκαν τα deals στην αυτοκινητοβιομηχανία το 2018

Οι παγκόσμιες συγχωνεύσεις στον χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας υπερδιπλασιάστηκαν το 2018, φτάνοντας στο ποσό ρεκόρ των 97,5 δισ. δολαρίων, ωθούμενες από τα mega-deals στον τομέα των ανταλλακτικών αυτοκινήτων, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε η PwC.

Ειδικότερα, πέντε μεγάλες συμφωνίες, συνολικής αξίας 42 δισ. δολαρίων, στον τομέα των ανταλλακτικών αντιπροσώπευσαν το 43% της συνολικής αξίας των εξαγορών και συγχωνεύσεων πέρυσι, καθώς οι εταιρείες συνεχίζουν να επενδύουν στο πλαίσιο της “κόντρας” των αυτοκινητοβιομηχανιών στους τομείς της αυτόνομης οδήγησης, των διασυνδεδεμένων οχημάτων και των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αναφέρει η έκθεση.

Η διασυνοριακή δραστηριότητα εξαγορών και συγχωνεύσεων, ωστόσο, επιβραδύνθηκε το 2018, λόγω της αύξησης των εμπορικών εντάσεων και της μικρότερης εστίασης των επιχειρήσεων του κλάδου στη γεωγραφική επέκταση, σημειώνει η PwC.

Ο αριθμός των συναλλαγών αξίας άνω του 1 δισ. δολαρίων, που έφτασαν τις 20, ήταν ο υψηλότερος που έχει καταγράψει η PwC, και είναι διπλάσιος του μέσου όρου που έχει καταγραφεί τα προηγούμενα τρία χρόνια.

Η εταιρεία εκτιμά μάλιστα, ότι η διαθεσιμότητα κεφαλαίων και ο ρυθμός με τον οποίο εξελίσσεται η αυτοκινητοβιομηχανία θα οδηγήσουν σε ένα ισχυρό περιβάλλον εξαγορών και συγχωνεύσεων και φέτος, παρά τις μακροοικονομικές προκλήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ