Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης εναντίον ΣΥΡΙΖΑ για τον υποψήφιο της Ροδόπης

«Περάσαμε το πρώτο διαγώνισμα, αλλά όχι τις τελικές εξετάσεις, Αυτές οι εκλογές είναι διαφορετικές. Δεν κρίνεται ποιος θα είναι πρώτο κόμμα. Αυτό απαντήθηκε από τους πολίτες».

Η σταθερή και κοινοβουλευτικά αυτοδύναμη κυβέρνηση δεν εξαρτάται από το ποσοστό του δεύτερου κόμματος, αλλά από εκείνο του πρώτου και τον αριθμό των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή. Και φαίνεται ότι ο αριθμός αυτός πιθανότατα θα είναι μεγαλύτερος των 5 κομμάτων που ψηφίστηκαν στις 21 Μαΐου. Άρα θα είναι υψηλότερος και ο πήχης της αυτοδυναμίας. Γι’ αυτό και επιμένω ότι δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός. Στις 21 Μαΐου έγινε ένα βήμα, το οποίο όμως δεν πρέπει να μείνει μετέωρο. Αντίθετα, πρέπει να εδραιωθεί και να γίνει άλμα. Τότε κληθήκαμε να νικήσουμε. Τώρα, καλούμαστε να κυβερνήσουμε.

Κυριάκος Μητσοτάκης για το κόμμα ΝΙΚΗ
Οι θέσεις που εκφράζει είναι πράγματι σκοταδιστικές και μάς γυρνούν σε άλλες εποχές. Παράλληλα, εργαλειοποιεί ωμά το θρησκευτικό συναίσθημα προκειμένου να υπηρετήσει άλλες, κρυφές πολιτικές ατζέντες. Πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη τη δημόσια δήλωση του Αρχιεπισκόπου. Είναι μια πολύ σοβαρή τοποθέτηση και λέει ξεκάθαρα ότι δεν πρέπει να εμπλέκονται η Εκκλησία και το θρησκευτικό συναίσθημα στην πολιτική. Κάποιοι πρέπει να σταματήσουν να παίζουν ανορθόδοξα παιχνίδια στο όνομα της Ορθοδοξίας.

Κυριάκος Μητσοτάκης για την Ροδόπη
Στη Ροδόπη υπήρξε όντως ανοιχτή παρέμβαση του τουρκικού Προξενείου υπέρ συγκεκριμένου υποψηφίου (Φερχάτ Οζγκιούρ). Και αυτό είναι πρόβλημα. Δεν γίνεται μια ξένη χώρα να παρεμβαίνει ανοιχτά υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων που αναφέρονται στο τουρκικό Προξενείο κι όχι στην ελληνική συνταγματική έννομη τάξη. Είναι θέμα που πρέπει να απασχολήσει πρωτίστως το κόμμα που τον επέλεξε, καθώς καθίσταται συμμέτοχο στην ανάμειξη ενός άλλου κράτους στα εσωτερικά της Ελλάδας. Και προσοχή: δεν μιλώ για όλους τους μειονοτικούς βουλευτές, ούτε για όλη τη μουσουλμανική μειονότητα.

Έχω, άλλωστε, στηρίξει τη θρησκευτική μειονότητα, στα βήματα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη που έκανε πράξη την ισονομία και την ισοπολιτεία. Οι Έλληνες μουσουλμάνοι πρέπει να αισθάνονται ότι έχουν ίσες ευκαιρίες με τους συμπολίτες τους χριστιανούς και κάνουμε ό,τι χρειάζεται γι’ αυτό. Κάποιοι, όμως, θέλουν να τους αντιμετωπίζουν ως μοχλούς για να δημιουργούν προβλήματα στην Ελλάδα. Γι’ αυτό και κάποια κόμματα όφειλαν να είναι πολύ πιο προσεκτικά στις επιλογές τους.

Κυριάκος Μητσοτάκης για ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ στο οικονομικό πρόγραμμα
Δεν θα σχολιάσω τους στόχους άλλων κομμάτων. Αυτό που βλέπω, πάντως, είναι ότι ο κ. Ανδρουλάκης απομακρύνθηκε από το αρχικό «ούτε, ούτε» και πλέον θεωρεί στρατηγικό του αντίπαλο μόνο τη ΝΔ. Σιγά-σιγά, μάλιστα, αποκαλύπτεται ότι κι αυτός, όπως ο κ. Τσίπρας, «αγαπούν» το ίδιο τους φόρους. Επικαλείται ακόμη διάφορες προτάσεις, τις οποίες όμως αδυνατεί να κοστολογήσει, όπως ακριβώς και ο κ. Τσίπρας. Και, τέλος, όπως κάνει και πάλι ο κ. Τσίπρας, δεν προτείνει τίποτα το συγκεκριμένο για το αύριο. Περιορίζεται, δυστυχώς, κι αυτός να ζητάει να μπει «φρένο» στη ΝΔ, ενώ οι πολίτες ζητούν η Ελλάδα να πατήσει «γκάζι». Και μπερδεύει την αυτοδυναμία της ΝΔ με τη σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση που έχει ανάγκη η χώρα. Τα συμπεράσματα δικά σας…

Κυριάκος Μητσοτάκης για Νίκο Ανδρουλάκη
Ξέρετε ότι από την πρώτη στιγμή που εκλέχτηκε Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο κ. Ανδρουλάκης ζήτησα να συναντηθώ μαζί του. Με απέφευγε συστηματικά. Και όχι μόνο αυτό, αλλά επέμενε και επιμένει ότι δεν πρέπει να είμαι Πρωθυπουργός, παρά την ψήφο των πολιτών. Και θεωρεί, πλέον, τη ΝΔ τον κύριο αντίπαλό του.

Από τη στιγμή, ωστόσο, που θα είναι πολιτικός αρχηγός με την ψήφο των πολιτών, είναι αναγκαίο κάποια στιγμή να μπορούμε να συζητήσουμε. Έχουμε, εξάλλου, πολλά μπροστά μας. Για παράδειγμα, η Συνταγματική Αναθεώρηση επιβάλλει ευρύτερες συναινέσεις. Επίσης, από τους πρώτους νόμους που σχεδιάζουμε είναι να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο θα ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού. Τώρα ψήφισαν πολύ λίγοι. Ήταν ένα πρώτο βήμα, αλλά χρειαζόμαστε αλλαγές. Και για να γίνουν χρειάζονται 200 βουλευτές, όχι 180. Οπότε, προφανώς θα επιδιώξω ευρύτερες συναινέσεις, όπως έκανα και κατά τη διάρκεια της πρώτης μας θητείας. Τότε που το κόμμα του κ. Ανδρουλάκη ψήφισε πολλά από τα νομοσχέδια που έφερε η κυβέρνηση.

Κυριάκος Μητσοτάκης για το τέλος της δημοσιονομικής χαλάρωσης από 1/1/24
Εμείς πάντα ακολουθήσαμε μια συνετή και πολύ ισορροπημένη δημοσιονομική πολιτική. Στηρίξαμε την κοινωνία στις πολλές και αλλεπάλληλες εξωγενείς κρίσεις δίχως να θέσουμε σε κίνδυνο τα δημόσια οικονομικά. Τα έσοδα προέρχονται ακριβώς από αυτούς τους ρυθμούς ανάπτυξης και όχι από υπερφορολόγηση.

Έχουμε δείξει ότι καταφέρνουμε να ξεπερνάμε τους δημοσιονομικούς στόχους κι αυτό επειδή έχουμε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε η οικονομία να υπεραποδίδει. Αυτό καταγράφουν και οι προβλέψεις της Κομισιόν για τα επόμενα χρόνια, που εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα έχει πολύ υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Και την ίδια στιγμή η μείωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη.

Οι πολιτικές μας οδηγούν σε μια οικονομία εξωστρεφή. Με υψηλότερη ανάπτυξη και περισσότερες, καλοπληρωμένες δουλειές. Ενώ σε λίγους μήνες, αν οι πολίτες μας εμπιστευτούν, η Ελλάδα θα κατακτήσει και την επενδυτική βαθμίδα. Η χώρα έχει αφήσει πίσω της προβλήματα του παρελθόντος και κοιτάζει το μέλλον με αισιοδοξία.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ