Η Ελλάδα απαγορεύει την πρόσβαση σε τροφή και νερό σε 571 πρόσφυγες στην Λέσβο

Να σημειωθεί πως αν μέλη των ομάδων με διαφορετικό στάτους φύγουν από την δομή, θα καταλήξουν άστεγοι, χωρίς εισόδημα ή δυνατότητα να εργαστούν (για όσους έχουν άσυλο) μέχρι να πάρουν τα νομιμοποιητικά έγγραφα.

Το Υπουργείο Μετανάστευσης διέκοψε την πρόσβαση σε τροφή σε άτομα που ζουν στο στρατόπεδο Μαυροβούνι της Λέσβου. Από την Παρασκευή 19 Μαΐου μόνο όσα άτομα έχουν ανοιχτές αιτήσεις, έχουν πρόσβαση σε φαγητό και νερό. Την στιγμή που μιλάμε 571 άτομα δεν έχουν καμία πρόσβαση σε νερό ή φαγητό.
Συγκεκριμένα περισσότερα από 2.500 άτομα ζουν στην κλειστή ελεγχόμενη δομή του Μαυροβουνίου ή Καρά Τεπέ. Από αυτά τα άτομα κάποιοι έχουν πάρει θετική ή αρνητική απάντηση, αλλά δεν έχουν άλλη επιλογή από το να διαμείνουν στο καμπ. Τα άτομα που έχουν λάβει αρνητική απάντηση, έχουν το δικαίωμα προσφυγής για επανεξέταση του φακέλου τους, κάτι που μπορεί να πάει την τελεσίδικη απόφαση αρκετές εβδομάδες μετά. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχει εναλλακτική από την παραμονή στο στρατόπεδο και εξαρτώνται από την τροφή και το νερό που τους δίδεται. Ακόμα και όσοι έχουν λάβει άσυλο, μπορεί να πρέπει να περιμένουν για μήνες μέχρι να έχουν όλα τους τα χαρτιά και να μπορούν να φύγουν από την δομή.
Να σημειωθεί πως αν μέλη των ομάδων με διαφορετικό στάτους φύγουν από την δομή, θα καταλήξουν άστεγοι, χωρίς εισόδημα ή δυνατότητα να εργαστούν (για όσους έχουν άσυλο) μέχρι να πάρουν τα νομιμοποιητικά έγγραφα. Να υπογραμμίσουμε πως η κίνηση αυτή είναι νομότυπη, όμως θα ωθήσει πολλά άτομα να βγουν προς αναζήτηση τροφής και νερού χωρίς να έχουν την οικονομική δυνατότητα για κάτι τέτοιο. Στην καλύτερη των περιπτώσεων θα πυροδοτηθεί έκρηξη βίας μέσα στο καμπ -χειρότερη από την ήδη υπάρχουσα να λέμε- από ανθρώπους που προσπαθούν να επιβιώσουν. Κυριολεκτικά να επιβιώσουν. Στην χειρότερη αναμένεται ανοιχτή εξέγερση.
Μέχρι και πριν την Πέμπτη 18 Μαΐου που ο Υπουργός υπέγραψε το διάταγμα, τροφή και νερό δίνονταν ανεξαιρέτως σε όσους βρίσκονταν μέσα στο καμπ. 
Η πρόσβαση σε τροφή και νερό θεωρείται θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. 
*
H κεντρική φωτογραφία του άρθρου, είναι από την Κλειστό Κέντρο της Σάμου, καθώς δεν υπήρχε διαθέσιμη φωτογραφία από το Μαυροβούνι ή Καρά Τεπέ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ