Κυβέρνηση: «Μπαίνουν» οι υπογραφές για τα F-35, τελικές αποφάσεις για Κορβέτες

Σημαντικές αμυντικές συμφωνίες αναμένεται να «κλείσει» το επόμενο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η οριστική συμφωνία για τα υπερσύγχρονα μαχητικά F-35, ενώ τις επόμενες εβδομάδες «κλείνει» η συμφωνία για τις Κορβέτες.

Οι αρμόδιοι της κυβέρνησης επιταχύνουν τις διαδικασίες προκειμένου η χώρα μας να ενισχύσει περαιτέρω την αποτρεπτική της ικανότητα.

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων εντάσσονται οι τελικές συμφωνίες για την αγορά 20 συν 20 F-35 από τις ΗΠΑ, αλλά και η προμήθεια 3+1 Κορβετών, οι οποίες σε συνδυασμό με τις Belharra, θα δώσουν στην Ελλάδα πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Αναφορικά με τα αμερικανικά μαχητικά F-35, σύμφωνα με πληροφορίες του emea.gr, αναμένεται μέσα στην εβδομάδα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σε συνεργασία με την στρατιωτική ηγεσία, να λάβουν τις τελικές αποφάσεις, αναφορικά με τις προτάσεις που θα καταθέσουν στην κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin.

Πηγές από το υπουργείο Άμυνας αναφέρουν ότι εξετάζεται από την ελληνική πλευρά η συμμετοχή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ), τόσο στην κατασκευή των αεροσκαφών όσο και στη δημιουργία προγραμμάτων ασφάλεια και υποδομών για τα μαχητικά F-35.

Οι όροι της ελληνικής συμμετοχής και σε ποιους ακριβώς τομείς θα συμμετέχει η ΕΑΒ, θα συμφωνηθεί οριστικά με την αμερικανική πλευρά στις αρχές Απριλίου.

Η ελληνική πλευρά, εκτός των άλλων, επιθυμεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ασφάλειας εφοδιασμού και πληροφοριών (SSI – Security, Supply, Information), αλλά και στην κατασκευή υποδομών για τα υπερσύγχρονα μαχητικά.

Από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας επισημαίνουν ότι θα πρόκειται για μεγάλη επιτυχία της Ελλάδας η συμμετοχή της στην κατασκευή F-35, καθώς η χώρα μας θα αποκτήσει τεχνογνωσία σε ένα από τα αρτιότερα μαχητικά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Επίσης, η ελληνική πλευρά θα ζητήσει από την Lockheed Martin να υπάρξουν εγγυήσεις πως θα εξακολουθήσει να κατασκευάζει στην ΕΑΒ κάποια εξαρτήματα της παγκόσμιας παραγωγής των F-16.

Η Ελλάδα, εφόσον το πρόγραμμα προχωρήσει κανονικά, θα είναι η 17η χώρα που θα παραλάβει F-35, το 2027-28.

Στο επόμενο δεκαήμερο, η Αθήνα πρέπει να απαντήσει επί της αρχής αν επιθυμεί τα SSI ή όχι. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η απάντηση των Αμερικανών, με την οποία θα ξεκινήσουν και οι επίσημες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και της Ουάσιγκτον, που θα καταλήξει στο συμβόλαιο για την προμήθεια των πρώτων 20 F-35.

Την ίδια ώρα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας πραγματοποιούνται συνεχείς συσκέψεις αναφορικά με την προμήθεια νέων Κορβετών (3+1).

Το θέμα με τις Κορβέτες πήγε «πίσω» χρονικά, τόσο λόγω γραφειοκρατικών «αγκυλώσεων όσο και της τραγωδίας των Τεμπών.

Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στο γεγονός πως, οι τρεις από τις τέσσερις Κορβέτες θα ναυπηγηθούν σε ελληνικά ναυπηγεία, γεγονός που σημαίνει εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας και «αναζωογόνηση» των ελληνικών ναυπηγείων μετά από πολλά χρόνια.

Υπενθυμίζεται, ότι οι αρχικές προτάσεις που εξέτασε το Πολεμικό Ναυτικό αφορούσαν τρεις τύπους Κορβετών: της FCx30 (Doha) της ιταλικής Fincantieri, των Gowind 2500 της γαλλικής Naval Group και των Sigma 10514 της ολλανδικής Damen.

Επικρατέστερες κρίθηκαν οι προτάσεις της Γαλλίας και της Ιταλίας, με τους αρμόδιους να καλούνται να δώσουν τις τελικές τους προσφορές.

Ο προϋπολογισμός που έχει εξασφαλιστεί για την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού κυμαίνεται στα 2 δισ. ευρώ.

Καθοριστικό ρόλο στην τελική απόφαση θα διαδραματίσει ο χρόνος αποπληρωμής, καθώς η επιμήκυνση του χρόνου θα δώσει οικονομικές «ανάσες» στον προϋπολογισμό της χώρας μας, γεγονός που μετρά ιδιαίτερα η ελληνική πλευρά.

Στο πλαίσιο αυτό, πολλοί είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι οι εκπρόσωποι της γαλλικής πλευράς θα διευκολύνουν την Αθήνα, δίνοντας τον απαιτούμενο χρόνο στην αποπληρωμή, καθώς ήδη στη Λοριάν «κτίζεται» η πρώτη υπερσύγχρονη φρεγάτα Belharra και υπάρχει μια ειδική σχέση αλληλοκατανόησης μεταξύ των δύο χωρών.

Όπως προαναφέραμε, καθοριστικό ρόλο στην απόφαση θα διαδραματίσει η ναυπήγηση των Κορβετών σε ελληνικά ναυπηγεία.

Η γαλλική Naval Group έχει έρθει σε συμφωνία με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και προσφέρει ναυπήγηση των τριών Κορβετών στην Ελλάδα από τη δεύτερη και μετά.

Η ιταλική πρόταση της Fincantieri, έχει έρθει σε συμφωνία με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, δίνοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, κάποια πλεονεκτήματα όσον αφορά τη ναυπήγηση στην Ελλάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ