Ελλάδα – Τουρκία: Κλονίζονται για άλλη μία φορά οι σχέσεις μετά από δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ

Ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, κ. Τσαβούσογλου καλέι την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τις διεθνείς συμφωνίες και να μην “παίζει” παιχνίδια πίσω από την πλάτη τους.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έσπευσε να απαντήσει σε δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Δένδια, από την εβδομάδα που πέρασε. Συγκεκριμένα, ο τελευταίος δήλωσε ότι «χρησιμοποιήσαμε την τουρκική επιθετικότητα σαν όπλο απέναντι στην ίδια την Τουρκία».

Οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας είχαν πάρει μία θετική κλίση, κάτι που φαίνεται αγνόησε ο κ. Τσαβούσογλου. Στην διάρκεια του Διπλωματικού Φόρουμ στην Αττάλεια την Κυριακή, επέστρεψε στις προκλητικές δηλώσεις.

“O Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ήρθε στην Τουρκία κι εγώ επισκέφτηκα την Ελλάδα. Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες. Η συνάντηση αυτή ήταν θετική. Δεν έχουν επιλυθεί όλα τα προβλήματα. Αυτές οι συνομιλίες δείχνουν την αποφασιστικότητά μας να λύσουμε τα προβλήματά μας μέσω διαλόγου. Αυτή η αποφασιστικότητα και η ειλικρίνεια θα συνεχιστεί από την πλευρά μας. Η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει τις προκλήσεις. Είμαστε συνηθισμένοι στη ρητορική τους. Πηγαίνουμε στις συνεντεύξεις Τύπου, όλα είναι καλά, αλλά μετά ο φίλος μου, Νίκος Δένδιας λέει πολλά πράγματα πίσω από την πλάτη μας. Τους αγνοούμε“, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαβούσογλου.

Συνέχισε, επίσης, καλώντας την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τις διεθνείς συμφωνίες: “Υπάρχει συμφωνία κυρίων να μην διεξαχθούν ασκήσεις στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια της θερινής τουριστικής περιόδου, αλλά η Ελλάδα εξέδωσε NAVTEX για άσκηση. Είχαμε επίσης συμφωνία για να μην γίνονται ασκήσεις στις εθνικές γιορτές. Η Ελλάδα την έσπασε και αυτή. Πρέπει να σταματήσουν τις προβοκάτσιες και τα προκλητικά βήματα. Ξέρω ότι προσπαθούν να ικανοποιήσουν τους δικούς τους ανθρώπους, επειδή υπάρχει μεγάλη πίεση. Θέλουμε να μετατρέψουμε τον διάλογο που ξεκινήσαμε σε συγκεκριμένα βήματα. Είμαστε ειλικρινείς και αποφασισμένοι”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ