Χάρης Θεοχάρης: Αμέσως μετά τις ευπαθείς ομάδες ο εμβολιασμός των εργαζομένων στον τουρισμό

Η Ελλάδα είναι έτοιμη για την έναρξη της τουριστικής περιόδου διαβεβαίωσε ο αρμόδιος υπουργός από το βήμα της Βουλής αναφερόμενος στους βασικούς άξονες του σχετικού σχεδίου της κυβέρνησης

Κατά προτεραιότητα θα εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι στον τουριστικό κλάδο, οι εμβολιασμοί των οποίων θα ξεκινήσουν αμέσως μόλις ολοκληρωθεί το πρόγραμμα για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί ένα τείχος ανοσίας αλλά και εμπιστοσύνης στους τουρίστες με το άνοιγμα των συνόρων στις 14 Μαΐου. Και μέχρι να ξεκινήσει η διαδικασία του εμβολιασμού, θα γίνονται συχνότατα δωρεάν self-tests σε όλους τους εργαζόμενους στον τουρισμό.

Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης του Κινήματος Αλλαγής, σχετικά με τη πολιτική της κυβέρνησης στο τομέα του τουρισμού που, όπως υποστήριξαν οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, η απουσία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου οδηγεί και σε υγειονομική ανασφάλεια της χώρας και σε πλήρη απόγνωση εργαζόμενους και τουριστικές επιχειρήσεις.

«Στέλνουμε σε όλους ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα, ότι η χώρα είναι απολύτως υγειονομικά ασφαλής. Στις 14 Μαΐου ανοίγουμε τα σύνορα μας. Με έγκριση της Υγειονομικής Επιτροπής γίνεται το άνοιγμα του τουρισμού. Για να φτάσεις να πεις συγκεκριμένη ημερομηνία σημαίνει ότι υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο έγινε με πολύ δουλειά και σταθερά βήματα», τόνισε ο κ. Θεοχάρης απορρίπτοντας τις κατηγορίες τόσο των επερωτώντων βουλευτών του ΚΙΝΑΛ όσο και των άλλων βουλευτών της αντιπολίτευσης για προχειρότητες.

«Το σύστημα του ανοίγματος θα αναρτηθεί πλήρως. Το άνοιγμα του τουρισμού δεν είναι απλό, είναι πολύ σύνθετο πρόβλημα. Δεν τον ανοίγεις έτσι, χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο, όπως γίνεται στη ΔΕΗ που ανεβάζεις έναν διακόπτη και δίνεις ρεύμα. Χρειάζεται να δημιουργήσεις πρώτα κλίμα εμπιστοσύνης, δίνοντας μια καθαρή εικόνα υγειονομικής ασφάλειας της χώρας», υπογράμμισε ο υπουργός.

Παράλληλα, ο κ. Θεοχάρης εστίασε σε πέντε βασικά σημεία που στέλνουν -όπως είπε- σαφή μηνύματα για την ασφαλή υγειονομική εικόνα της χώρας, και είναι:

  • πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση για πλήρη ανάρρωση αν έχει νοσήσει,
  • δωρεάν τεστ ελέγχου κορωνοϊού,
  • άμεση απομόνωση περιπτώσεων θετικών στον κορωνοϊό,
  • ξενοδοχεία απομόνωσης, και
  • υγειονομικά πρωτόκολλα.

«Η χώρα μας ψηφίζεται ως ένας από τους πιο ασφαλείς προορισμούς. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού πριν λίγες μέρες υιοθέτησε τις προτάσεις μας για επανεκκίνηση του τουρισμού, για συνοριακή ασφάλεια μετακίνησης και στήριξης της εργασίας. Τα σημάδια είναι ευχάριστα, γιατί έχουμε ένα εκτεταμένο ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο δράσης για το άνοιγμα του τουρισμού. Το σχέδιο έχει αρχίσει να υλοποιείται. Θα συνεχίσουμε βήμα- βήμα, και μέχρι τις 14 Μαΐου θα είμαστε εντελώς έτοιμοι», επισήμανε ο κ. Θεοχάρης, ενώ είπε ότι τις επόμενες μέρες θα ταξιδέψει σε πολλές χώρες και θα πάει όπου χρειαστεί, για να περάσει «ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η χώρα έχει σχέδιο, υλοποιείται και είναι έτοιμη να υποδεχτεί όλους τους τουρίστες που θα την επισκεφθούν με υγειονομική ασφάλεια».

«Βάλαμε όλα τα μαξιλάρια που χρειάζονται για να έχουμε ένα πολύ ισχυρό βαθμό ασφάλειας ανοίγοντας. Υπάρχει ένα πολύ ουσιαστικό, συγκεκριμένο και ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο το οποίο είναι στο στάδιο της υλοποίησης. Ήδη κάναμε το πρώτο βήμα με τις ΗΠΑ. Εμβολιασμένοι Αμερικανοί πολίτες μπορούν από σήμερα να έρθουν στη χώρα μας. Θα κάνουμε μικρά βήματα τώρα και στις 14 Μαΐου θα είμαστε απολύτως έτοιμοι να υποδεχτούμε τους τουρίστες», τόνισε ο κ. Θεοχάρης.

Παράλληλα, κάλεσε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να μην χαλάνε με δηλώσεις τους την εικόνα της Ελλάδος ισχυριζόμενοι ότι δεν είναι ασφαλής υγειονομικά. «Μην χαλάτε την εικόνα. Τα πρωτόκολλα υπάρχουν και ισχύουν. Χρειάζεται προσοχή να μην δυσφημιστεί η χώρα. Όλοι θέλουμε να ανοίξει ο τουρισμός με υγειονομική ασφάλεια και ισορροπία. Πρέπει να στείλουμε το μήνυμα ότι, αυτό που χρειάζεται ο τουρίστας το βρίσκει εδώ, γιατί η χώρα μας απέδειξε ότι σέβεται όλους τους πολίτες», κατέληξε ο κ. Θεοχάρης.