Με επίκεντρο τις τράπεζες και το ΤΧΣ ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση για το ν/σ του ΥΠΟΙΚ

Να υπερψηφίσει το ν/σ του ΥΠΟΙΚ κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ο εισηγητής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Καραγκούνης, τονίζοντας τα οφέλη του νομοσχεδίου για την ανάπτυξη της οικονομίας και την αντιμετώπιση του κρίσιμου ζητήματος των «κόκκινων» δανείων

Mε έμφαση στις διατάξεις του σχεδίου που αφορούν το Ταμείο Χρηματοδοτικής Σταθερότητας και τις τράπεζες, ξεκίνησε από τους εισηγητές των κομμάτων η επεξεργασία του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση της Απόφασης (ΕΕ, ΕΥΡΑΤΟΜ) 2020/2053 του Συμβουλίου της 14ης Δεκεμβρίου 2020 για το σύστημα των ιδίων πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για την κατάργηση της απόφασης 2014/335/ΕΕ, EYPATOM και άλλες διατάξεις» και άλλες διατάξεις» στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο εισηγητής της ΝΔ Κωνσταντίνος Καραγκούνης, ζήτησε την υπερψήφιση του νομοσχεδίου, υπογραμμίζοντας πως είναι ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο, με κρίσιμες διατάξεις, που έχουν να κάνουν τόσο με την στήριξη της οικονομίας όσο και με την υγιή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. Αναφερόμενος στην στήριξη της οικονομίας από την ΕΕ για την αντιμετώπιση της πανδημίας, σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι από τις πιο ευνοημένες χώρες της συμφωνίας, διότι οι εισροές που θα λάβει θα είναι από τις υψηλότερες στην Ευρωζώνη ως ποσοστό του ΑΕΠ. Με την απόφαση της ΕΥΡΑΤΟΜ, είπε ότι παρέχεται η δυνατότητα, για πρώτη φορά, στην Επιτροπή, να δανείζεται από τις αγορές, ώστε να μπορεί να αντλεί άμεσα μεγάλης κλίμακας κεφάλαια, για να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τους εθνικούς προϋπολογισμούς. Και το δεύτερο ουσιαστικό στοιχείο, είναι ο επανακαθορισμός του ύψους των ανώτατων ορίων ιδίων πόρων που διατίθενται για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού της ΕΕ. Υπογράμμισε επίσης, πως αυτή η απόφαση «είναι καθοριστική για την ενεργοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης».

Σχετικά με το δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου, για τις διατάξεις του ΤΧΣ και τις τράπεζες, ο εισηγητής της πλειοψηφίας, αφού έκανε μια αναδρομή στην αποσταθεροποίηση των τραπεζών και τις ευθύνες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε πως ο βασικός βραχνάς των τραπεζών είναι τα «κόκκινα» δάνεια και αυτή είναι βασική πρόκληση της σημερινής κυβέρνησης, που την αντιμετωπίζει με τις απομοχλεύσεις των τραπεζών από τα κακής ποιότητας στοιχεία ενεργητικού, μέσω των προγραμμάτων «Ηρακλής». Ο κ. Καραγκούνης ανέφερε, πως αυτό που έχουν ανάγκη σήμερα οι τράπεζες είναι η ενίσχυσή τους από ιδιωτικά και όχι δημόσια κεφάλαια. Με το σημερινό νομοσχέδιο, είπε, παρέχουμε τις προϋποθέσεις με όρους ρεαλισμού και απτού χρονικού ορίζοντα, της αποεπένδυσης σε μια διαδικασία συμβατή με το ενωσιακό δίκαιο. Διασφαλίζουμε τις επενδύσεις του ΤΧΣ στο τραπεζικό σύστημα, δίνοντάς του τη δυνατότητα να συμμετέχει στις Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου πιστωτικών ιδρυμάτων έως το ποσοστό συμμετοχής του. Προβλέπουμε την δυνατότητα το ΤΧΣ να πετύχει ακόμη και αύξηση των εσόδων του από τυχόν μελλοντικές χρηματιστηριακές αξίες. Ορίζουμε ότι οι αποφάσεις για τη διάθεση των συμμετοχών θεωρούνται ότι συνιστούν επιμελή διαχείριση της περιουσίας του ΤΧΣ και υπάγεται στη ρύθμιση του Ποινικού Κώδικα που ισχύει για τα πιστωτικά ιδρύματα. Απαντώντας στις σχετικές ενστάσεις της αντιπολίτευσης για αυτό, ο κ. Καραγκούνης ανέφερε ότι αυτή η σημερινή τροποποίηση είναι ουσιαστικά επεξηγηματική του νόμου 4346 της ασυλίας που ψηφίσθηκε το 2015 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ισχύει μέχρι σήμερα.

Τέλος, για τις διατάξεις περί απάλειψης από τα ειδικά δικαιώματα του ΤΧΣ, σε περίπτωση ειδικής εκκαθάρισης πιστωτικού ιδρύματος, η προνομιακή κατάταξη και ικανοποίηση του Ταμείου, ως μετόχου, από το προϊόν εκκαθάρισης έναντι όλων των άλλων μετόχων, υπενθύμισε την σχετική γνωμοδότηση της 25η Φεβρουαρίου του 2021 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπου επικροτείται η ευελιξία που παρέχεται στο ΤΧΣ να μειώνει τις συμμετοχές του μέσω τέτοιων αυξήσεων κεφαλαίου και όπως ανέφερε, «η ΕκΤ χαιρετίζει την δυνατότητα συμμετοχής του ΤΧΣ, ως επενδυτή, σε αυξήσεις κεφαλαίου πιστωτικών ιδρυμάτων που δεν αποσκοπούν στην παροχή κεφαλαιακής ενίσχυσης για την κάλυψη κεφαλαιακών ελλειμμάτων υπό συνθήκες εξυγίανσης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ