Παναγιώτης Τσακλόγλου: «Οι αλλαγές που σχεδιάζονται στο ασφαλιστικό σύστημα αφορούν την επικουρική ασφάλιση

Η κύρια ασφάλιση θα παραμείνει διανεμητικού χαρακτήρα» δήλωσε κατηγορηματικά ο υφυπουργός Εργασίας από το βήμα του Thessaloniki Summit

Στις αλλαγές που σχεδιάζονται στο ασφαλιστικό σύστημα αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Παναγιώτης Τσακλόγλου, στο 5ο Thessaloniki Summit, υπογραμμίζοντας ότι αυτές αφορούν την επικουρική και όχι την κύρια ασφάλιση.

«Έγιναν πολλές παρεμβάσεις την προηγούμενη δεκαετία και οδήγησαν σε σταθερότητα του όλου συστήματος», ωστόσο υπάρχουν και κάποια σημεία «τα οποία επιβάλλουν κάποιες αλλαγές», αντίστοιχες με εκείνες «που έχουν ήδη γίνει σε πολλές άλλες ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες» στο σύστημα των επικουρικών συντάξεων, σημείωσε ο κ. Τσακλόγλου και πρόσθεσε: «Αυτές οι αλλαγές, για τις οποίες μιλάμε τώρα, αφορούν την επικουρική ασφάλιση. Η κύρια ασφάλιση θα παραμείνει διανεμητικού χαρακτήρα, όπως ήταν και προηγουμένως. Θα είναι δημόσιο σύστημα, δεν θα είναι ιδιωτικό».

Ο κ. Τσακλόγλου εξήγησε ακόμη ότι το σύστημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή και στις επικουρικές συντάξεις είναι «αποκλειστικά διανεμητικό» και «δεν έχει καμία συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου». Σημείωσε, ότι σε μια χώρα η οποία φθίνει δημογραφικά, για να διατηρείται το ύψος των συντάξεων θα πρέπει να αυξάνονται διαρκώς οι ασφαλιστικές εισφορές και πρόσθεσε: «Ήδη, οι ασφαλιστικές εισφορές είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο, άρα αυτό δεν μπορεί να γίνει».

Επιπλέον, ο υφυπουργός ανέφερε ότι η αντίληψη που έχουν διαμορφώσει οι νέες γενιές για το ασφαλιστικό σύστημα, οδηγεί πολλές φορές σε συμπεριφορές και σε φαινόμενα αποφυγής της ασφάλισης και πρόσθεσε: «Αυτά είναι τα πράγματα που προσπαθούμε να θεραπεύσουμε, με αυτή την προσπάθεια την οποία κάνουμε αυτή τη στιγμή για μετατροπή του συστήματος των επικουρικών συντάξεων από σύστημα νοητής κεφαλαιοποίησης μηδενικού ελλείμματος που είναι αυτή τη στιγμή, σε σύστημα κεφαλαιοποιητικό».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ