Συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν: Σταματούν οι προκλήσεις, διαφορετικά κυρώσεις στην Τουρκία

Εξαιρετικά θετικό ήταν το κλίμα στις κατ' ιδίαν συνομιλίες του πρωθυπουργού με το Γάλλο Πρόεδρο στην συνάντηση των δυο ηγετών στην Κορσική, που πραγματοποίηθηκε λίγο πριν την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο των 7 χωρών (Med7).

Aπόλυτη συμφωνία στην κεντρική στρατηγική απέναντι στην Τουρκία και στην "πολιτική των προκλήσεων" που ακολουθεί στην Ανατολική Μεσόγειο σημειώθηκε στη συνάντηση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν στην Κορσική,η οποία  ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα σε εξαιρετικό κλίμα ανάμεσα στους δυο ηγέτες. 

Στη συνάντηση διάρκειας 80 λεπτών συζητήθηκαν η παραβατική συμπεριφορά της κυβέρνησης Ερντογάν, η συστηματική παραβίαση των διεθνών συνθηκών,  το ζήτημα των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, άλλα ευρωπαϊκά θέματα ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ σε δύο εβδομάδες καθώς και τα ζητήματα της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικες πηγές, υπήρξε απόλυτη ταύτιση απόψεων στην κεντρική στρατηγική απέναντι στην Τουρκία και στην αντιμετώπιση των προκλητικών ενεργειών της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Πιο συγκεκριμένα οι δυο ηγέτες συμφώνησαν πως πρέπει να δοθεί ένα οριστικό τέλος στην παραβίαση των διεθνών συμβάσεων και στην πολιτική προκλήσεων της κυβέρνησης Ερντογάν: "Σταματούν οι προκλήσεις και αρχίζουν οι συζητήσεις. Διαφορετικά ανοίγει ο δρόμος για κυρώσεις» .

Όπως αναφέρουν κύκλοι της κυβέρνησης στην συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Εμανουέλ Μακρόν συμφωνήθηκε πως "Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της" και έχει την πλήρη στήριξη της Γαλλίας αλλά και αρκετών άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και της Μεσογείου: "Έχει πολλούς εταίρους στο πλευρό της, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και στα συμπεράσματα (Διακήρυξη) της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης". 

Επίσης, στην διάρκεια της συζήτησης φέρεται να συζητήθηκε η προοπτική μιας στρατηγικής σχέσης ανάμεσα στις δυο χώρες.

Το Tweet Μακρόν 

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτακη έκανε την εξής ανάρτηση στο Twitter: "Χαίρομαι που ξαναβρίσκω τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη σύνοδο κορυφής Med7, που φιλοξενεί η Γαλλία στο Αζαξιό. Οι συζητήσεις μας για τη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας ήταν καρποφόρες. Του εξέφρασα την πλήρη αλληλεγγύη μας μετά τη φωτιά της Μόριας".

Τα μηνύματα στην Άγκυρα

Νωρίτερα, ο Γάλλος πρόεδρος έσπευσε να στείλει νέο μήνυμα προειδοποίησης στην αποδέκτες την Άγκυρα και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως ως η Τουρκία "δεν είναι πλέον εταίρος" στην Ανατολική Μεσόγειο και έτσι θα αντιμετωπισθεί πλέον λόγω της πολιτικής που έχει ακολουθήσει το τελευταίο διάστημα: "Υπήρξαν απαράδεκτες πρακτικές στις ακτές της Λιβύης απέναντι στην υπό νατοϊκή διοίκηση γαλλική φρεγάτα η οποία έπλεε στην περιοχή. Η Τουρκία έχει υπογράψει απαράδεκτες συμφωνίες με την κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας της Λιβύης, αρνούμενη τα νόμιμα δικαιώματα της Ελλάδας".

Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, κάνοντας ειδική αναφορά στον "πολλαπλασιασμό των προκλήσεων" και σε "απαράδεκτες πρακτικές".

Η Σύνοδος των MED7

Οι δύο ηγέτες θα συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής των χωρών του ευρωπαϊκού νότου (Med7) στην οποία θα είναι επίσης οι ηγέτες της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Κύπρου και της Μάλτας. Οι μοναδικές χώρες που τήρησαν "θέση ίσων αποστάσεων " απέναντι στην Ελλάδα και την Τουρκία κατά την διάρκεια της έντασης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο το περασμένο διάστημα ήταν η Μάλτα και η Ισπανία.  

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι ο πρωθυπουργός κατά τη σύνοδο των MED7 θα εστιάσει στο προσφυγικό αλλά και την τουρκική προκλητικότητα και θα θέσει προ των ευθυνών της τις χώρες- μέλη της ΕΕ και της Κομισιόν.