Στ. Πέτσας: “Ούτε πρόωρες εκλογές ούτε ανασχηματισμός!”

Διέψευσε κατηγορηματικά και το ενδεχόμενο ανασχηματισμού αλλά και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

“Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει ανασχηματισμός τις επόμενες ημέρες!” δήλωσε κατηγορηματικά με παρέμβασή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων τηλεοπτικού καναλιού o Υφυπουργός Στον Πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, διαψεύδοντας κατηγορηματικά τη σχετική φημολογία των τελευταίων ημερών. “Θα αποφασίσει ο Πρωθυπουργός το πότε θα γίνει. Είναι προνόμιό του, δεν είναι κάτι που ανακοινώνεται, όταν ο Πρωθυπουργός το αποφασίσει, θα γίνει” διευκρίνισε ωστόσο.

Κατηγορηματικά όμως διέψευσε ο κ. Πέτσας και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. “Δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση. Έχουμε ορίζοντα τετραετίας. Έχουμε ξεκινήσει ήδη τη μείωση φόρων και εισφορών ώστε να κάνουμε τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη” διαβεβαίωσε.

Για τα αναδρομικά

Για το γεγονός ότι τα αναδρομικά στους συνταξιούχους θα καταβληθούν σταδιακά, ο κ. Πέτσας διευκρίνισε ότι “υπάρχουν πεπερασμένες οικονομικές δυνατότητες» και ότι, εκτός από τα προβλήματα που δημιούργησε στην οικονομία ο κορωνοϊός, “έχουμε να αντιμετωπίσουμε και εξωτερικές προκλήσεις όπως επίσης και να εφοδιάζουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις με όλα τα μέσα για να κάνουν τη δουλειά τους”.

Για την πανδημία

“Εχθρός είναι ο εφησυχασμός, είναι η χαλάρωση, που τρέφουν τον κορωνοϊό. Το πρόβλημα είναι στο εσωτερικό κυρίως, δεν είναι τα εισαγόμενα κρούσματα όπου υπήρχε μια ανησυχία όταν ανοίξαμε τις πύλες στον κόσμο. Για παράδειγμα, σήμερα ανακοινώθηκαν 57 νέα κρούσματα, μόνο τα 13 εξ αυτών είναι εισαγόμενα. Αυτό συμβαίνει γιατί ανοιγοκλείνουμε τη στρόφιγγα, ελέγχουμε τις ροές και, με τα τεστ που έχουμε επιβάλει και με τις περιορισμένες πύλες εισόδου, έχουμε έναν καλό έλεγχο των τουριστών που έρχονται στην Ελλάδα. Στο εσωτερικό όμως φαινόμενα, όπως τα πάρτι, δείχνουν ότι δεν παίρνουμε στα σοβαρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών, που τόσο πολύ τους ακούσαμε στην αρχή της πανδημίας. Φαίνεται σαν να το έχουμε ξεχάσει. Γι’ αυτό παίρνουμε μέτρα όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας. Είναι ένα μέτρο που μας θυμίζει συνεχώς ότι ο αόρατος εχθρός, ο κορωνοϊός, είναι εδώ. Το μέτρο επεκτάθηκε σε αρκετούς κλειστούς χώρους. Ενδεχομένως θα έχουμε μεγαλύτερη υποχρεωτικότητα της χρήσης της όσο προχωράμε στην πορεία, πάντα με βάση τη συμβουλή των ειδικών” προσέθεσε ο κ. Πέτσας.

Επισήμανε δε ότι σε ό,τι αφορά τις εκκλησίες ότι είναι ένα ζήτημα που εξετάζουν οι ειδικοί. “Προς το παρόν υπάρχει μια ισχυρή σύσταση και είμαστε σε συνεννόηση με την Εκκλησία της Ελλάδας, που έχει επιδείξει πολύ υπεύθυνη στάση. Όσο πλησιάζουμε στον Αύγουστο, που, όπως ξέρουμε όλοι, υπάρχουν πολλές και σημαντικές θρησκευτικές γιορτές, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα συγχρωτισμού. Δεν πάρθηκε ακόμη καμία απόφαση από την επιτροπή των ειδικών που να μας λέει ‘εφαρμόστε υποχρεωτική χρήση μάσκας στις εκκλησίες μας’. Περιμένουμε. Αν αυτό είναι η εισήγηση των ειδικών, θα την ακολουθήσουμε” είπε.

Για τα ελληνοτουρκικά

Για το ζήτημα του “διαλόγου”, τέλος, με την Τουρκία, τον οποίο επικαλείται η τουρκική πλευρά ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση στην ένταση με την Ελλάδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε:

“Να μην παίζουμε με τις λέξεις και ας προσέχουν όλοι τις λέξεις που χρησιμοποιούν. Μιλάμε για τις διερευνητικές επαφές που γίνονταν πολλά χρόνια. Εμείς είμαστε εδώ με βάση το Διεθνές Δίκαιο για να ξαναπιάσουμε το νήμα εκεί που το άφησαν το 2016”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ