Ρωσία: Έκλεισε η συμφωνία με την Τουρκία για την δεύτερη παραγγελία S-400

Στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης ή στα παράλια της Μικράς Ασίας με στόχευση το Αιγαίο η νέα παρτίδα του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος που θα παραδοθεί στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Την επίτευξη συμφωνίας για την παράδοση της δεύτερης παρτίδας S-400 (τύπου “Triumph”) στην Τουρκία φέρεται να έχει ανακοινώσει ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας Rostec, Σεργκέι Τσεμέζοφ στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια συνάντησης τους στο Κρεμλίνο.

Όπως αναφέρουν ρωσικά κανάλια, κατά τον Τσεμέζοφ, οι συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας για τη δεύτερη παρτίδα συστημάτων S-400  βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και πλέον απομένει η τελική απόφαση της Τουρκίας. Φαίνεται πως το μοναδικό εμπόδιο είναι οι όροι αποπληρωμής (σε δολάρια) εξαιτίας της συνεχόμενης πτώσης της ισοτιμίας του δολαρίου με την τουρκική λίρα (και εμμέσως η επιδείνωση της τουρκικής οικονομίας).

“Η υποχρέωση εκπληρώθηκε νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα και το σύστημα πυραύλων αεράμυνας S-400 Triumph παραδόθηκε στην Τουρκία, αυτή είναι η πρώτη σύμβαση τέτοιας κλίμακας σε μια χώρα του ΝΑΤΟ. Το ποσό της σύμβασης ανήλθε σε 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Τώρα επεξεργαζόμαστε ένα πιθανό δεύτερο μέρος της προσφοράς”, δήλωσε ο επικεφαλής της εταιρείας Rostec, Σεργκέι Τσεμέζοφ μετά την συνάντηση με τον Πούτιν.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής-Τεχνικής Συνεργασίας (FSMTC) Ντμίτρι Σουγκάεφ επιβεβαίωση την ύπαρξη μυστικών διαπραγματεύσεων αλλά άφησε να εννοηθεί ότι η Ρωσία είναι έτοιμη και περιμένει ουσιαστικά την αποδοχή των όρων συνεργασίας από την κυβέρνηση της Τουρκίας: “Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, αυτή είναι μια επίπονη διαδικασία που απαιτεί ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Όμως, δεδομένων των τρεχόντων περιορισμών σε σχέση με την πανδημία, δεν είναι πολύ σώφρων να προβλέψουμε τους όρους σύναψης αυτής της σύμβασης” .

Σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα, η απόκτηση της δεύτερης παρτίδας S-400 από την Τουρκία θα της κοστίσει λιγότερο αφού ένα μέρος από το αρχικό κόστος (όπως η εκπαίδευση του προσωπικού για τον χειρισμό και την συντήρηση, οι ασκήσεις για την εξοικείωση, κτλ) θα εξαιρεθεί της συμφωνίας αποπληρωμής και τεχνικής υποστήριξης. Όπως αναφέρουν τα σχετικά ρωσικά δημοσιεύματα η συνολική συμφωνία αναμένεται να φθάσει γύρω στα 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Όσον αφορά στην περιοχή τοποθέτησης των νέων συστημάτων, φαίνεται πως από τις συζητήσεις έχουν αποκλειστεί περιοχές κοντά στην Άγκυρα και στην Νότια Τουρκία, κοντά στα σύνορα με την Συρία, όπως αρχικά είχε αναφερθεί στις τουρκικές εφημερίδες. Κατά πάσα πιθανότητα, όπως προκύπτει από τις αναφορές σχετικά με το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων, η Τουρκία έχει προτείνει διάφορες περιοχές, οι περισσότερες στα παράλια της Μικρά Ασίας (με στόχο το Αιγαίο) και στην Ανατολική πλευρά της Κωνσταντινούπολης. 

Όπως υποστήριξε ρώσος αξιωματούχος η περιοχή της Ισμίρ (Σμύρνης) φέρεται να είναι “η ιδανική περιοχή ” για την τουρκική κυβέρνηση. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τα δημοσιεύματα ΜΜΕ από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ που μετέφεραν “πληροφορίες” και ανώνυμες “τοποθετήσεις” αξιωματούχων της Τουρκίας περί δυσφορίας της κυβέρνησης Ερντογάν για την λειτουργία του συστήματος των S-400, η Τουρκία φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην αγορά και δεύτερης παρτίδας. 

Σύμφωνα με τους αναλυτές αυτό δείχνει πρώτον την προσπάθεια Ερντογάν να αφήσει ανοιχτή την “πόρτα” του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ σε μια πιθανή ασυμφωνία με την Ρωσία και ταυτόχρονα πως τα ρωσικά οπλικά συστήματα αποδείχθηκαν αποτελεσματικά κατά την  διάρκεια των μυστικών δοκιμών κατά F-4 και F-16 (ενδεχομένως και F-35) που πετούσαν πάνω από τον τουρκικό εναέριο χώρο. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ