Ελληνοτουρκικά και Αγία Σοφία κυριάρχησαν στα “πηγαδάκια” του Προεδρικού Μεγάρου

Η προκλητικότητα της Άγκυρας και η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί μονοπώλησαν, όπως ήταν φυσικό, τις συζητήσεις κατά τη διάρκεια της δεξίωσης για την 46η Επέτειο Αποκατάστασης της Δημοκρατίας στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου.

Τα Ελληνοτουρκικά, οι τελευταίες προκλήσεις της Άγκυρας, καθώς και η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί κυριάρχησαν στις πολιτικές συζητήσεις στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου κατά την αποψινή δεξίωση για την 46η Επέτειο Αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

Από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές της βραδιάς ήταν η συζήτηση που είχε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, παρουσία και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου.

Η κυρία Σακελλαροπούλου ρώτησε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις και τις κινήσεις του τουρκικού στόλου, για να λάβει τη σκωπτική απάντηση από τον Νίκο Παναγιωτόπουλο ότι "εμείς στις θέσεις μας και εκείνοι στις δικές τους".

Συνεχίζοντας, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλησε να πληροφορηθεί αν το τουρκικό ερευνητικό "Ορούτς Ρέις" παραμένει αγκυροβολημένο, και ο κ. Παναγιωτόπουλος απάντησε ότι "η κατάσταση θα εξομαλυνθεί όταν επιστρέψουν στους ναυστάθμους οι δύο στόλοι". Μάλιστα ο υπουργός τόνισε ότι "οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έδειξαν πολύ υψηλά αντανακλαστικά".

Κλείνοντας την συζήτηση, η κ. Σακελλαροπούλου παρατήρησε ότι "είμαστε μια χώρα που δεν πλήττει ποτέ", ενώ, δείχνοντας τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο τόνισε ότι "έχουμε γερές πλάτες να στηριζόμαστε".

Συζήτηση όμως με τον Υπουργό Άμυνας και τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων είχε και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αμέσως μετά, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, ευχήθηκε "να έχουμε ένα ήσυχο Σαββατοκύριακο".

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός είχε ερωτηθεί για το "πώς αισθάνθηκε σήμερα όταν άκουσε την πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία" και απάντησε επισημαίνοντας ότι "δεν αισθάνθηκα τίποτα λιγότερο απ΄ ό,τι όλοι οι Έλληνες".

Αναμνηστική φωτογράφιση

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου μαζί με τους πολικούς αρχηγούς αποσύρθηκαν, ως είθισται, στο βάθος του κήπου, στο γνωστό κιόσκι, όπου παρέμειναν περίπου μια ώρα και στη συνέχεια η Πρόεδρος συζήτησε και φωτογραφήθηκε με αρκετούς από τους παρευρισκόμενους, πολιτικούς, ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών, καθώς και δημοσιογράφους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αμέσως μετά την ομιλία της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατευθύνθηκε προς τους αντιστασιακούς και τους συγγενείς τους, τους οποίους χαιρέτισε έναν προς ένα και στη συνέχεια προσέγγισε τους πολιτικούς αρχηγούς και τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι παριστάμενοι

Στην αποψινή εκδήλωση παρέστησαν, εκτός από τους πολιτικούς αρχηγούς, και οι πρώην Πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης, Αντώνης Σαμαράς και Λουκάς Παπαδήμος, υπουργοί, βουλευτές, αρκετοί πανεπιστημιακοί, ανώτατοι δικαστικοί, καταξιωμένοι καλλιτέχνες, εκπρόσωποι παραγωγικών τάξεων, επαγγελματικών οργανώσεων κι επιμελητηρίων, εκπρόσωποι μεγάλων ιδρυμάτων της χώρας, μέλη Ανεξάρτητων Αρχών, δημοσιογράφοι, καθώς και επαγγελματίες, που κατά τη διάρκεια της πανδημίας και του lockdown, πρόσφεραν με αυταπάρνηση στο κοινωνικό σύνολο.