Βουλή: Έντονη καταδίκη της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί από τα ελληνικά κόμματα

Όλα τα κόμματα της Ολομέλειας κατήγγειλαν με οξύ τρόπο τη “σημερινή φιέστα προσεχής του Ερντογάν”, όπως επίσης και τη μετατροπή του εμβληματικότερου ναού της Ορθοδοξίας σε τέμενος από την κυβέρνηση της Άγκυρας.

Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί στηλιτεύτηκε σε έντονους τόνους σήμερα στην ελληνική Βουλή, μέσα από τοποθετήσεις μελών της κυβέρνησης, εκπροσώπων κομμάτων αλλά και πληθώρας βουλευτών.

Δηλώσεις Σκρέκα (ΝΔ)

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Σκρέκας ανέφερε πως αυτές τις ώρες “στην Κωνσταντινούπολη γράφεται μια μαύρη σελίδα στην Ιστορία. Αναφέρομαι βέβαια στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί που είναι μια κατάφωρα προσβλητική ενέργεια της γειτονικής χώρας, της κυβέρνησής της και του Προέδρου της, η οποία προσβάλλει δυστυχώς το σύνολο της παγκόσμιας κοινότητας”. Ο υφυπουργός ενέταξε την κίνηση αυτή του Ερντογάν σε “ένα συνολικό σχέδιο κλιμάκωσης της επιθετικότητας της Τουρκίας προς τις γειτονικές χώρες, προς την Ελλάδα και όχι μόνο” λέγοντας πως ξεκίνησε από τον Έβρο, συνεχίζεται με τη επιθετικότητα μέσα από τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, και προχωρεί με τη Navtex. “Θα πρέπει ωστόσο να γνωρίζει η Τουρκία ότι θα έχει απέναντί της όποια ώρα και αν το προσπαθήσει έναν ενωμένο ελληνικό λαό, ένα ενωμένο πολιτικό σύστημα, το οποίο θα πράξει ό,τι απαιτείται με κάθε τρόπο και με όλα τα μέσα απέναντι στην οποιαδήποτε προσπάθειά της να καταπατήσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα”.

Δηλώσεις Αραμπατζή – Μπουκώρου (ΝΔ)

Η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Φωτεινή Αραμπατζή ανέφερε από τη δική της πλευρά ότι “η Αγία Σοφία είναι λίκνο της Ορθοδοξίας και λάμπει, το δε φέγγος της δεν το σβήνει κανένας φερετζές”.

Παράλληλα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος επισήμανε πως “σήμερα η σκέψη μας τρέχει και στην Αγιά Σοφία, αυτό το λαμπρό θρησκευτικό ιστορικό και πολιτιστικό μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Καμία προσβολή και βεβήλωση ενός τέτοιου μνημείου δεν μπορεί να διαγράψει αυτό που έχει αποτυπωθεί στο διάβα των αιώνων στη συλλογική μνήμη των πολιτισμένων λαών. Όσοι μουσουλμάνοι και εάν προσευχηθούν στην Αγιά Σοφιά, η Αγία Σοφία δεν τουρκεύει. Οι λαοί της Ευρώπης και ο πολιτισμένος κόσμος είναι ώρα να ξυπνήσουν από τον λήθαργο και να βάλουν ένα οριστικό τέλος στα σοβινιστικά και πολεμοχαρή σχέδια του νεοσουλτάνου”.

Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης ανέφερε πως “σήμερα η Τουρκία κλιμακώνει την προκλητικότητά της κάνοντας στην Αγιά Σοφιά μουσουλμανική προσευχή. Η Αγιά Σοφιά ανήκει στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Εκτός από μνημείο της χριστιανοσύνης, είναι ταυτόχρονα παγκόσμιο πολιτιστικό μνημείο. Και έτσι το γνωρίσαμε”. Η δε εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ολυμπία Τελιγιορίδου χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα “ημέρα χαρμολύπης”, καθώς, “από τη μια τιμάμε την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, ενώ από την άλλη η σημερινή συνεδρίαση γίνεται υπό τη σκιά ενός υψηλού συμβολισμού αρνητικού γεγονότος, τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς με ιστορική και πνευματική αξία για τον τόπο μας, αλλά και για ολόκληρη την ανθρωπότητα, ενός μνημείου που με την απόφασή του ο Ερντογάν, που την εντάσσει σε πολιτικούς και εθνικούς σχεδιασμούς, προσβάλλει την παγκόσμια κοινότητα, αλλά και τον κάθε πολιτισμένο ελεύθερο άνθρωπο”. Παράλληλα ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος ζήτησε “ο Πρωθυπουργός να ενεργοποιήσει τη Σύνοδο του Νότου που υπάρχει με πρωτοβουλία της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, ενώ υπάρχει ακόμη και η δυνατότητα έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Κορυφής για τη συνεχιζόμενη αμφισβήτηση από τη μεριά της Τουρκίας των δικαιωμάτων μας”.

Οι θέσεις του ΚΚΕ

Η εισηγήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου μίλησε για “απαράδεκτη και προκλητική φιέστα της τουρκικής κυβέρνησης και της κυβέρνησης Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά, αυτό το παγκόσμιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς σε τζαμί, αποδεικνύοντας πως η προκλητικότητα της Τουρκίας κλιμακώνεται βήμα βήμα. Την ίδια στιγμή, οξύνει τους θρησκευτικούς και εθνικιστικούς ανταγωνισμούς, που αξιοποιούνται από τους ισχυρούς για τη διαίρεση των λαών. Εξίσου όμως προκλητικές είναι και οι γλυκανάλατες αντιδράσεις για το θέμα τόσο των ΗΠΑ όσο και της ΕΕ, που εκθέτουν την κυβέρνηση και όλα τα κόμματα του αμερικανοΝΑΤΟϊκού τόξου, καθώς εάν δεν είχε ο Ερντογάν αυτές τις πλάτες, δεν θα προχωρούσε, να είστε σίγουροι”. Αναφέρθηκε, δε, στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και το ομόλογό του της Τουρκίας, στην οποία εκφράζουν “τη βαθιά τους ανησυχία για αυτές τις τελευταίες επικίνδυνες εξελίξεις στις σχέσεις των δύο κρατών” και σημειώνουν μεταξύ άλλων “πως η απόφαση της τουρκικής ηγεσίας να προχωρήσει στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί κινείται στην κατεύθυνση της αξιοποίησης των θρησκευτικών ζητημάτων για τον φανατισμό και τη διαίρεση των λαών, ενώ επίσης αποτελεί επίθεση εναντίον των κοσμικών δυνάμεων στην Τουρκία”.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι σε αντίστοιχες αναφορές προέβη το πρωί στη Βουλή και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ