ΚΙΝ.ΑΛ: Την διαγραφή Γ. Παπανδρέου και Χ. Καστανίδη ζητούν βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας

Θέμα κυρώσεων με το ερώτημα της οριστικής διαγραφής έχουν θέσει στην πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής στελέχη του κόμματος καθώς και βουλευτές που θεωρούν προκλητική την συμπεριφορά, την αποχή αλλά και τις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού στην Βουλή κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής μετά την ηχηρή διαφοροποίηση του Γιώργου Παπανδρέου στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις και την σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος. Η αποχή του Γ. Παπανδρέου από την ψηφοφορία, η επιλογή του να πάει κόντρα στη επίσημη απόφαση (“γραμμή”) του κόμματος καθώς και οι δηλώσεις του κατά την ομιλία του στην Βουλή έχουν προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα στο Κίνημα Αλλαγής.

Στις 2 μ.μ. η Φώφη Γεννηματά έχει συγκαλέσει εκτάκτως την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής, με “θέμα τα όσα συνέβησαν στη χθεσινή κοινοβουλευτική διαδικασία” αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Παρά τις διαβεβαιώσεις στελεχών του ΚΙΝΑΛ πως «Δεν τίθεται θέμα κυρώσεων, το ζήτημα είναι πολιτικό», στην Χαριλάου Τρικούπη το…κλίμα κατά των δυο βουλευτών (ιδιαίτερα κατά του Γ. Παπανδρέου εξαιτίας της ομιλίας του) είναι πολύ βαρύ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του emea, έχει τεθεί ήδη ζήτημα “αυστηρών κυρώσεων” καθώς και “το ερώτημα της διαγραφής” στην σημερινή ατζέντα καθώς αρκετά στελέχη θεωρούν ότι υπήρξε σκοπιμότητα και εφόσον είναι “διαφοράς πολιτικής φιλοσοφίας” δεν υπάρχει περιθώριο παραμονής τους στο κόμμα.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε μάλιστα η αναφορά από το βήμα της Βουλής του Γιώργου Παπανδρέου ότι “σοβαρή διαβούλευση δεν έγινε”, την οποία όλοι θεωρούν κριτική στην ηγεσία του κόμματος, παρά την διευκρίνηση πως “παρά την υπεύθυνη στάση του ΚΙΝΑΛ να βελτιωθεί το νομοσχέδιο στην ουσία του αυτό παραμένει αντιδημοκρατικό”.

Σημείο αντιπαράθεσης αναμένεται να γίνει – αν παραβρεθούν τελικά οι δυο βουλευτές – στην σημερινής έκτακτη συνεδρίαση και το γεγονός πως παρότι στον νομοσχέδιο Χρυσοχοϊδη για τις διαδηλώσεις, είχαν γίνει αλλαγές κατά την διαδικασία της διαβούλευσης, προκειμένου να ψηφιστεί από όλους τους βουλευτές, ο Γ. Παπανδρέου επέλεξε σε μια σπάνια εμφάνισή του στην Βουλή να αντιτάχθηκε σθεναρά και να κάνει αναφορές σκληρότερες και από εκείνες των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ.

Αν δεν εμφανιστούν στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, δεν αποκλείεται να επανενεργοποιηθεί το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών (ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ.) και να δηλώσει ο πρώην πρωθυπουργός στο προεδρείο της Βουλής την πρόθεσή του ιδίου και του Χάρη Καστανίδη να ανεξαρτητοποιηθούν, ασχέτως των αποφάσεων που θα λάβουν τα όργανα ή η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ