Το ψηφιακό κράτος είναι επιτέλους εδώ!

Η έλευση του κορωνοϊού και οι επιπτώσεις του στον πλανήτη είναι συνταρακτικές και έχουν μαγνητίσει το ενδιαφέρον πολιτών και αρχών όλου του κόσμου. Η πανδημία έχει τεράστιο κοινωνικό, ανθρωπιστικό και οικονομικό κόστος, ενώ ο περιορισμός της κυκλοφορίας έχει αλλάξει τελείως τον τρόπο που λειτουργεί η χώρα. 

Για να πετύχει όμως ο περιορισμός της κυκλοφορίας, εκτός από την συνεργασία των πολιτών, χρειάζεται η ύπαρξη κατάλληλων εργαλείων και διαδικασιών από την μεριά του κράτους, το οποίο μπορεί να δίνει στους πολίτες τον τρόπο να διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις τους, να εκπαιδεύονται και να δουλεύουν από το σπίτι. 

Όταν ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ανακοίνωνε πριν από μερικούς μήνες ότι ετοιμάζει το ψηφιακό κράτος, αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία. 

Σήμερα όμως, και εν μέσω πρωτόγνωρων συνθηκών σε παγκόσμιο επίπεδο, το υπουργείο σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς, κατάφερε και παρουσίασε την πρώτη λειτουργική έκδοση του ψηφιακού κράτους, το οποίο επιτρέπει μια σειρά ενεργειών με σκοπό την εξ αποστάσεως λειτουργία του Δημοσίου, την απομακρυσμένη εξυπηρέτηση των πολιτών, την τηλεργασία και την τηλεκπαίδευση. Σε αυτό το  πλαίσιο δημιουργήθηκαν πλατφόρμες ψηφιακών υπηρεσιών, ενώ λήφθηκαν νομοθετικές και ρυθμιστικές πρωτοβουλίες, καθώς επίσης δόθηκαν οδηγίες για τη διευκόλυνση και την ασφάλεια των πολιτών κατά την ψηφιακή διεκπεραίωση των υποθέσεών τους.

Συγκεκριμένα:

Επισπεύσθηκε κατά δύο μήνες η δοκιμαστική λειτουργία το gov.gr

Η ενιαία ψηφιακή πύλη του Δημοσίου λειτουργεί πιλοτικά από το Σάββατο 21-03-2020 και συγκεντρώνει το σύνολο των υπηρεσιών (503) που παρέχονται ψηφιακά από το Δημόσιο. Επιπλέον, ο πολίτης έχει τη δυνατότητα να συμπληρώνει και να υπογράφει ηλεκτρονικά εξουσιοδοτήσεις και υπεύθυνες δηλώσεις. Παρέχεται έτσι στους πολίτες η δυνατότητα να διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις τους με το κράτος από τον προσωπικό τους υπολογιστή ή
από το κινητό τους τηλέφωνο άμεσα και εύκολα, χωρίς μετακινήσεις και περιττή γραφειοκρατία.

Τέθηκε σε δοκιμαστική λειτουργία η άυλη συνταγογράφηση

Με κοινή πρωτοβουλία των Υπουργείων Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης τέθηκε σε δοκιμαστική λειτουργία από το Σάββατο 28-03-2020 η άυλη συνταγογράφηση μέσω του gov.gr. Έτσι, οι πολίτες πλέον έχουν – εφόσον το επιθυμούν – τη δυνατότητα να λαμβάνουν τις ιατρικές τους συνταγές στο κινητό τους, χωρίς να χρειάζεται να τις προσκομίζουν τυπωμένες στον φαρμακοποιό. Καθιερώθηκε, επιπλέον, η εξ αποστάσεως συνταγογράφηση για περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων συνταγών που αφορούν χρόνιες παθήσεις, απαλλάσσοντας τις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού από την ανάγκη αυτοπρόσωπης παρουσίας στο ιατρείο. Ήδη έχουν εγγραφεί στην εφαρμογή περίπου 80.000 άτομα.

Παραδόθηκε σε πλήρη λειτουργία για το ευρύτερο Δημόσιο η πλατφόρμα τηλεδιασκέψεων e:Presence

Μέσω της πλατφόρμας αυτής (https://epresence.gov.gr), η οποία παραδόθηκε τη Δευτέρα 16-03-2020, δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους φορείς του ευρύτερου Δημοσίου να οργανώσουν και να πραγματοποιήσουν διαδικτυακές τηλεδιασκέψεις που χαρακτηρίζονται από υψηλή ποιότητα και διαδραστικότητα. Πλέον κάθε φορέας του ευρύτερου Δημοσίου μπορεί να ορίσει έναν (ή και περισσότερους) συντονιστή τηλεδιασκέψεων και ταυτόχρονα να ενημερώσει όλα τα στελέχη του για τη δυνατότητα χρήσης της υπηρεσίας. Μάλιστα, την Τρίτη 24-03-2020 έλαβε χώρα μέσω της πλατφόρμας το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο με τηλεδιάσκεψη.

Τέθηκε σε λειτουργία το forma.gov.gr και ο αριθμός 13033

Εξειδικεύοντας τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δημιούργησε τον ιστότοπο forma.gov.gr όπου αναφέρονται λεπτομερώς όλες οι οδηγίες σχετικά με τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας λόγω του κορωνοϊού. Επιπλέον, οι πολίτες μπορούν να αναζητήσουν εκεί τους δύο τύπους εγγράφων για τις μετακινήσεις εργαζομένων και τις κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις των πολιτών. Η ίδια διαδικασία μπορεί να γίνει και μέσω του αριθμού 13033, όπου οι πολίτες μπορούν δωρεάν να ενημερώσουν με SMS για τους λόγους που μετακινούνται, χωρίς τα δεδομένα τους να καταγράφονται. Σύμφωνα με στοιχεία της 26-03-2020, μέσα στα τρία πρώτα εικοσιτετράωρα το 13033 διεκπεραίωσε πάνω από τέσσερα εκατομμύρια έγκυρα μηνύματα.

Παραδόθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα ethelontes.gov.gr

Σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας δημιουργήθηκε την 23-03-2020 η πλατφόρμα ethelontes.gov.gr με σκοπό την ενίσχυση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης με κάθε τρόπο, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Μέσα σε μια εβδομάδα λειτουργίας το πρόγραμμα είχε προσελκύσει πάνω από 10.000 εκδηλώσεις ενδιαφέροντος.

Δημιουργήθηκε η πρωτοβουλία #DigitalSolidarityGR

Τη Δευτέρα 16-03-2020 ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης απέστειλε επιστολή προς τα μέλη του ΣΕΠΕ, τους παρόχους τηλεπικοινωνιών, τα μέλη της «Ελληνικής Συμμαχίας για τις ψηφιακές δεξιότητες και την απασχόληση» και τις επιχειρήσεις συνδρομητικών υπηρεσιών. Στο κάλεσμά του προτρέπει τις επιχειρήσεις να εξετάσουν ποιες από τις υπηρεσίες ή/και προϊόντα που παρέχουν συνδρομητικά μπορούν να διατεθούν δωρεάν για όσο διάστημα διαρκέσουν τα έκτακτα μέτρα: υπηρεσίες και προϊόντα που διευκολύνουν την εξ αποστάσεως εργασία και εκπαίδευση, αλλά και την ψυχαγωγία. Την 24-03-2020 είχαν ανταποκριθεί περισσότερες από 50 επιχειρήσεις και φορείς, προσφέροντας υπηρεσίες δωρεάν ή με χαμηλότερο κόστος, ενώ σήμερα ο αριθμός όσων συμμετέχουν στην πρωτοβουλία είναι πάνω από 100.

Χορηγήθηκε ηλεκτρονική υπογραφή σε όλα τα μέλη της Κυβέρνησης  και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Την 24-03-2020 το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε Συνεργασία με την Προεδρία της Κυβέρνησης έθεσε σε λειτουργία μια πλατφόρμα για την ψηφιακή υπογραφή και ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων του Υπουργικού Συμβουλίου. Έτσι, μια χρονοβόρα διαδικασία που απαιτούσε την αναζήτηση των εκάστοτε αρμοδίων προκειμένου να υπογράψουν έγγραφα που αφορούν Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, Πράξεις Υπουργικού Συμβουλίου, Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις και Σχέδια Νόμου, ολοκληρώνεται μέσα σε λίγα λεπτά. Μάλιστα, ο πρώτος ψηφιακά υπογεγραμμένος νόμος είναι ο 4681/27- 03-2020, ο οποίος αφορά την κύρωση των από 10-02-2020 και 02-03-2020 Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου.

Λήφθηκαν έκτακτα μέτρα αναφορικά με τη λειτουργία των ΚΕΠ

Την Κυριακή 15-03-2020 σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών αποφασίστηκε ότι μέχρι νεωτέρας τα ΚΕΠ θα λειτουργούν από Δευτέρα έως Παρασκευή, με ωράριο 7.30 πμ έως 15.00 μμ. Η προσέλευση των πολιτών θα γίνεται κατόπιν τηλεφωνικής προσυνεννόησης (ραντεβού) και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προβαίνει στην εισαγωγή περαιτέρω ηλεκτρονικών υπηρεσιών στην πύλη «ΕΡΜΗΣ» (ermis.gov.gr), ώστε να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις και ο συνωστισμός και να διεκπεραιώνονται χωρίς καθυστερήσεις και αναμονή τα αναγκαία αιτήματα των πολιτών.

Ψηφιοποιήθηκε η φορολογική ενημερότητα για τις πληρωμές από το Δημόσιο

Από την Τετάρτη 18-03-2020 οι πολίτες και οι επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες και προϊόντα σταδιακά απαλλάσσονται από την υποχρέωση να προσκομίζουν οι ίδιοι φορολογική ενημερότητα για να μπορέσουν να πληρωθούν, καθώς η διαδικασία θα γίνεται αυτόματα. Η Βουλή των Ελλήνων αποτελεί τον πρώτο Δημόσιο Φορέα που θα αξιοποιήσει το Κέντρο Διαλειτουργικότητας για την αυτοματοποιημένη αναζήτηση και λήψη φορολογικής ενημερότητας για τις πληρωμές των δαπανών της. Η  αυτοματοποιημένη αυτή διαδικασία οφείλει να επεκταθεί και σε όλους τους φορείς του Δημοσίου.

Λαμβάνεται μέριμνα για την ακεραιότητα και τη διαθεσιμότητα των τηλεπικοινωνιακών υποδομών κατά την περίοδο της πανδημία

Η ηγεσία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με τους διευθύνοντες συμβούλους του τηλεπικοινωνιακού κλάδου. Σε βιντεοδιάσκεψη της Δευτέρας 16-03-2020 εξετάστηκαν ενέργειες για τη διαχείριση του αναμενόμενου αυξημένου φόρτου στα δίκτυα συμφωνήθηκε οι δύο πλευρές να παραμένουν σε διαρκή επικοινωνία προκειμένου να διασφαλίζεται στον μέγιστο δυνατό βαθμό η αποτελεσματική λειτουργία των λύσεων τηλεργασίας που χρησιμοποιούν τόσο φορείς του Δημοσίου όσο και μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, καθώς και όλες οι σχετικές υπηρεσίες επικοινωνίας που παρέχονται προς τους πολίτες.

Εκδόθηκαν οδηγίες και προς τους πολίτες για την υπεύθυνη και ασφαλή πρόσβαση στο διαδίκτυο

Με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων έχουν ως τώρα σταλεί δύο δελτία με συμβουλές προς τους πολίτες για να τηρούν απλούς κανόνες σχετικά με την υπεύθυνη και ορθολογική χρήση των τηλεπικοινωνιακών δικτύων  και για να επιδεικνύουν αυξημένη προσοχή σε κάθε μήνυμα που στον τίτλο ή στο περιεχόμενό του αναφέρονται στον κορωνοϊό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ