Τζέφρι Πάιατ: “Οι ΗΠΑ εγγυώνται για την ασφάλεια στην Ελλάδα”

“Όλα τα ελληνικά νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα”

Ξεκάθαρη θέση  σε ότι αφορά την διαμάχη των δικαιωμάτων στο Αιγαίο πήρε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, καθώς όπως ανέφερε σε συνέντευξη του στον ΣΚΑΙ τόνισε πως όλα τα ελληνικά νησιά, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν δικαίωμα στην οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

Ο Τζέφρι Πάιατ επανέλαβε την θέση των ΗΠΑ ότι το μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης «δεν ακυρώνει τα δικαιώματα που έχει η Ελλάδα στην περιοχή, που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν μέσα από διάλογο και διαπραγματεύσεις. Όχι μέσα από μονομερείς ενέργειες που αγνοούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα άλλων εμπλεκόμενων μερών, όπως η Ελλάδα σε αυτή την περίπτωση».

Παράλληλα, ξεκαθαρίζει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες εγγυώνται την ασφάλεια της Ελλάδας και εργάζονται καθημερινά για την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο. «Είμαστε εμπλεκόμενοι και θα παραμείνουμε  εμπλεκόμενοι. Η περιοχή είναι προτεραιότητα για τις ΗΠΑ. Ήταν μεγάλο μέρος της συζήτησης μόλις δυο εβδομάδες πριν, που ήταν εδώ ο Διοικητής των Συμμαχικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ Στρατηγός Γουόλτερς, που επισκέφτηκε την Αθήνα και την Άγκυρα. Είναι ένα θέμα με το οποίο ασχολούμαστε σε καθημερινή βάση, στην Αμερικανική διπλωματία στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και στο Αιγαίο» δήλωσε.

Σε σχέση με τα νησιά, κατοικημένα ή μη, και τον τρόπο με τρόπο με τον οποίο η Αμερικανική διπλωματία ερμηνεύει το Δίκαιο της Θάλασσας, ο κ. Πάιατ είναι ξεκάθαρος: «Τα νησιά, ως γενικός κανόνας, είναι ακριβώς όπως οι ηπειρωτικές περιοχές, σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα που απορρέουν από το Δίκαιο της Θάλασσας. Τέλος της συζήτησης. Αυτό ισχύει για όλα τα νησιά. Θα αφήσω σε άλλους τη συζήτηση για το τι αποτελεί βραχονησίδα και τι αποτελεί νησί, αλλά τα νησιά έχουν όλα τα ίδια δικαιώματα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ