Συμφωνία επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας Ελλάδας – Μαυροβουνίου

Κυρώθηκε με ευρεία συναίνεση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Μαυροβουνίου για επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία.

Υπέρ του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης τάχθηκαν, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΜεΡΑ25, ενώ ΚΚΕ και Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκαν για την ολομέλεια.

Στόχος μας είναι να δούμε πώς θα κτίσουμε σιγά-σιγά στο κομμάτι της έρευνας και της τεχνολογίας περισσότερες συμμαχίες, αλλά και να επαναπατρίσουμε Έλληνες επιστήμονες.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική την κύρωση της συμφωνίας με το Μαυροβούνιο τονίζοντας ότι στόχος της είναι να ανακτήσει ξανά η Ελλάδα πρωταγωνιστικό ρόλο κυρίως στα Βαλκάνια.  

Όπως επεσήμανε ο κ. Δήμας, το υπουργείο Ανάπτυξης προωθεί σημαντικές διακρατικές συνεργασίες που συνδέουν την έρευνα και την καινοτομία με την αγορά εργασίας και στο πλαίσιο αυτό τον επόμενο μήνα θα υπογραφεί συμφωνία με τις ΗΠΑ.

«Στόχος μας είναι να δούμε πώς θα κτίσουμε σιγά-σιγά στο κομμάτι της έρευνας και της τεχνολογίας περισσότερες συμμαχίες, αλλά και να επαναπατρίσουμε Έλληνες επιστήμονες», υπογράμμισε ο κ. Δήμας. Η εισηγήτρια της ΝΔ Έλενα Ράπτη, τόνισε ότι «η κυβέρνηση ενισχύει διαρκώς την  εξωστρέφεια της χώρας με  στόχο τις επενδύσεις και την αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας» και πρόσθεσε ότι, στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η συμφωνία με το Μαυροβούνιο.

Τα σχόλια των εισηγητών των κομμάτων

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Τσίπρας, σημείωσε από την πλευρά του, ότι η κύρωση αφορά πολυεπίπεδη συμφωνία που είχε υπογράψει η προηγούμενη κυβέρνηση με στόχο την ανάπτυξη των σχέσεων της Ελλάδας με βαλκανικά κράτη.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης, επεσήμανε ότι, «η κύρωση της συμφωνίας είναι μια ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε τους στενούς δεσμούς της χώρας μας με το Μαυροβούνιο με το οποίο, πέραν των σημαντικών ελληνικών επενδύσεων που υπάρχουν εκεί μας συνδέουν η κοινή θρησκεία και οι κοινές εμπειρίες».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25 Γιώργος Λογιάδης, χαρακτηρίζοντας την ως «γέφυρα για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση του Μαυροβουνίου και την ευημερία και ειρήνη στη περιοχή».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια, ενώ το ίδιο δήλωσε και ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος, ζητώντας περαιτέρω αποσαφηνίσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ