Το Μαξίμου βάζει τέλος στα σενάρια πρόωρων εκλογών

Τέλος στα σενάρια που θέλουν την κυβέρνηση να προχωράει σε πρόωρες αιφνιδιαστικές εκλογές βάζει το Μαξίμου, ύστερα από τις διαδικασίες εξπρές για τον νέο εκλογικό νόμο ο οποίος θα πρέπει να έχει ψηφιστεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. 

Η πρόθεση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να προχωρήσουν οι διαδικασίες χωρίς να χαθεί χρόνος αναζήτησης συνεργασιών, οδήγησε πολλές πολιτικές και παραπολιτικές φωνές να κάνουν λόγο για σενάρια πρόωρων εκλογών, προκειμένου η κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί το ρεύμα που έχει αυτή την περίοδο στον κόσμο. 

Σύμφωνα με τα σενάρια και επειδή οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με την μέθοδο της απλής αναλογικής, είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει αυτοδυναμία ή ακόμα και δυνατότητα συγκυβέρνησης, όπως φάνηκε και από το κλίμα των χθεσινών συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς. Σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει εκ νέου εκλογική αναμέτρηση, στην οποία όμως δεν θα ισχύει πια η απλή αναλογική, αλλά ο νέος εκλογικός νόμος που περνάει αυτές τις μέρες η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από τη Βουλή, ο οποίος περιέχει μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα. 

«Ζήτημα αρχής, συνέπειας και πολιτικού πολιτισμού»

Από το Μέγαρο Μαξίμου διαψεύδουν το σενάριο των πρόωρων εκλογών σημειώνοντας ότι «η θέση του Πρωθυπουργού για τον εκλογικό νόμο είχε διατυπωθεί με σαφήνεια πριν τις εκλογές και δεν μπορεί να παρερμηνεύεται». Θυμίζουν ταυτόχρονα ότι η αλλαγή θα γινόταν στο ξεκίνημα και όχι στο τέλος της τετραετίας. Επιχειρούν με κάθε τρόπο να αποσυνδέσουν την άμεση ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου από σκοπιμότητες τονίζοντας ότι πρόκειται για «ζήτημα αρχής, συνέπειας και πολιτικού πολιτισμού».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ