Αμερικανός δημοσιογράφος της WSJ συνελήφθη στην Ρωσία με κατηγορίες για κατασκοπία

Ο Έβαν Γκερσκόβιτς συνελήφθη επίσημα και θα παραμείνει προφυλακισμένος έως τις 29 Μαΐου.

Η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) ανακοίνωσε ότι ο ανταποκριτής της Wall Street Journal Εβαν Γκερσκόβιτς συνελήφθη στην πόλη Γεκατερίνμπουργκ στα Ουράλια Όρη ως ύποπτος για κατασκοπεία. 
«Η ρωσική αντικατασκοπεία απέτρεψε την παράνομη δραστηριότητα του διαπιστευμένου στο υπουργείο Εξωτερικών ανταποκριτή της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal, υπηκόου των Ηνωμένων Πολιτειών, Έβαν Γκερσκόβιτς», ανέφερε μια λιτή ανακοίνωση,

Η κατηγορία σχετίζεται με (σ.σ. Πηγή Ρωσικές Υπηρεσίες Πληροφοριών) «Συλλογή απόρρητων πληροφοριών σχετικά με τις δραστηριότητες εταιρείας του Ρωσικού στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος, κάτι που αποτελεί κρατικό μυστικό». Ο Έβαν Γκερσκόβιτς συνελήφθη επίσημα και θα παραμείνει προφυλακισμένος έως τις 29 Μαΐου. Το αντικείμενό του στον Ρωσο-Ουκρανικό πόλεμο ήταν οι εξελίξεις στην Ρωσία και την εταιρεία μισθοφόρων Βάγκνερ Γκρουπ.

«Η Wall Street Journal αρνείται εντόνως τις κατηγορίες της FSB και ζητά την άμεση απελευθέρωση του έμπιστου και αντικειμενικού δημοσιογράφου Έβαν Γκερσκόβιτς (Evan Gershkovich)» ανέφερε η λιτή ανακοίνωση της εφημερίδας του. O Γκέρσκοβιτς είναι ο πρώτος δημοσιογράφος που συλλαμβάνεται στην Ρωσία από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου και τον Νικ Ντάνιλοβ το 1986. Ο δημοσιογράφος μιλά ρώσικα, είναι το τρίτο μέσο στο οποίο εργάζεται στην Μόσχα και ζούσε στην χώρα τα τελευταία έξι χρόνια.

Η εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Μαρία Ζαχάροβα ανέφερε σχετικά: «Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που το στάτους του ξένου ανταποκριτή, η δημοσιογραφική visa και η διαπίστευση, γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από ξένους στην χώρα μας, για την  κάλυψη δραστηριοτήτων που δεν είναι δημοσιογραφία (σ.σ. δεν αποτελούν αντικείμενο δημοσιογραφικής έρευνας). Δεν είναι ο πρώτος πολύ γνωστός Δυτικός που πιάνεται επ’ αυτοφώρω.»
Ο Ρώσος αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ, ανέφερε πως «είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για ανταλλαγή κρατουμένων».

Στην τελευταία του δημοσιευμένη ανταπόκριση με τίτλο «Η οικονομία της Ρωσίας αρχίζει να καταρρέει», ο Γκερσκόβιτς περιέγραφε τις διεθνείς κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αναφέροντας ενδεκτικά ότι τα έσοδα της ρωσικής κυβέρνησης «συμπιέζονται».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ