Ιράν: Πώς ο θάνατος της Μασχά Αμίνι οδήγησε στην εξέγερση

Με κύριο σύνθημα το «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία», οι διαδηλωτές στη χώρα διεκδικούν την ισότητα.

[vc_row][vc_column][vc_wp_text]

Η είδηση του θανάτου της 22χρονης, Μασχά Αμίνι, μετά τη σύλληψή της από την ιρανική Αστυνομία Ηθών, επειδή δεν τηρούσε τους επιβεβλημένους ενδυματολογικούς κανόνες, έκανε όχι μόνο το Ιράν, αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη να «παγώσει». Το αρχικό σοκ γρήγορα διαδέχτηκε ένα άνευ προηγουμένου κύμα οργής, με το Ιράν να φλέγεται στην κυριολεξία. Οι διαδηλώσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων λαμβάνουν χώρα και πολλές αιματηρές συγκρούσεις, έχουν καταλύσει ολόκληρη την χώρα, με τον αριθμό των νεκρών έχει ξεπεράσει τους 50. Όπως όλα δείχνουν, το Ιράν βρίσκεται αντιμέτωπο με την πιο σοβαρή εξέγερση των τελευταίων δεκαετιών. Πιο συγκεκριμένα, η χώρα βρίσκεται εν μέσω της «επανάστασης της μαντίλας», όπως την αποκαλούν χαρακτηριστικά τα ΜΜΕ. Άνδρες και γυναίκες έχουν βγει στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι κατά της Αστυνομίας Ηθών, της θέσης των γυναικών στη χώρα, αλλά και της καταπάτησης των βασικών δικαιωμάτων τους. Πού θα οδηγήσει όμως αυτό το μέγα – κίνημα, στο οποίο είμαστε όλοι μάρτυρες; Θα είναι αυτή η αρχή της χειραφέτησης των γυναικών στη χώρα, ή οι  ιρανικές αρχές θα καταφέρουν τελικά να «καταπνίξουν» τις διαδηλώσεις;

Τι συνέβη στη Μαχσά Αμίνι

Στις 13 Σεπτεμβρίου, η 22χρονη, κουρδικής καταγωγής, Μαχσά Αμίνι, είχε ταξιδέψει στην Τεχεράνη μαζί με τον αδερφό της για κάποιες γραφειοκρατικές δουλειές, ανυποψίαστη για το τραγικό και άδικο τέλος που την περίμενε. Σύμφωνα με μαρτυρίες, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της, άνδρες ντυμένοι με πολιτικά που ανήκαν στη θρησκευτική αστυνομία την άρπαξαν από τα μαλλιά, και την έσυραν σε ένα βαν. Ο λόγος; Δεν είχε φορέσει σωστά τη μαντίλα της, με τρόπο τέτοιο, ώστε να καλύπτει όλο το κεφάλι, με αποτέλεσμα να προεξέχουν μερικές τούφες από τα μαλλιά της. Ο αδερφός της προσπάθησε να διαμαρτυρηθεί για τη σύλληψή της, χρησιμοποίησε ακόμα και το σώμα του ως ασπίδα, αλλά μάταια. Οι άνδρες κατάφεραν να βάλουν την κοπέλα μέσα στο βαν.

Αν και κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι ακριβώς συνέβη στη νεαρή κοπέλα, δεκάδες μάρτυρες κατήγγειλαν ότι μέσα στο βαν η 22χρονη δέχτηκε βίαιη σωματική επίθεση. Η επίθεση αυτή συνεχίστηκε και στα κρατητήρια. Όταν πια είχε αφεθεί ελεύθερη, η Αμινί παραπονέθηκε ότι δεν νιώθει καλά, ωστόσο εκείνοι δεν της έδωσαν σημασία. Κάμερες μέσα από το τμήμα δείχνουν την κοπέλα  να παραπατά και στη συνέχεια να καταρρέει. Η 22χρονη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όμως ήταν ήδη αργά. Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι ήταν εγκεφαλικά νεκρή και μία ημέρα μετά τη νοσηλεία της άφησε την τελευταία της πνοή.

Διαβάστε περισσότερα στο govnewsGR

[/vc_wp_text][/vc_column][/vc_row]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ