“Ψυχρός πόλεμος” μαίνεται μετά τη συμφωνία ΗΠΑ-Αυστραλίας-Βρετανίας έναντι της Κίνας

Με τον αγγλοσαξονικό άξονα να επιχειρεί να ανακόψει τις επεκτατικές βλέψεις του ασιατικού “κόκκινου δράκου”, σε Ειρηνικό και Ινδικό Ωκεανό, αλλάζουν οι ισορροπίες στο διεθνές στερέωμα.

Η νέα συμφωνία ΗΠΑ-Αυστραλίας-Ηνωμένου Βασιλείου, το σύμφωνο αμυντικής συνεργασίας AUKUS έναντι της Κίνας ξαναμοιράζει την “τράπουλα” σε γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό επίπεδο στον παγκόσμιο χάρτη. Οι σφαίρες επιρροής μετατοπίζονται και οι συμμαχίες αποκτούν νέες βάσεις και προκλήσεις. Μάλιστα, η νέα συμφωνία θα επιτρέψει στην Αυστραλία, μεταξύ άλλων, να κατασκευάσει πυρηνικά υποβρύχια, για πρώτη φορά.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση -πρωτίστως η Γαλλία με τα άμεσα συμφέροντα που δεν έκρυψε την εύλογη δυσαρέσκειά της- σαφέστατα αιφνιδιάστηκε και παρακολουθεί προς το παρόν τις εξελίξεις. Αναμενόνται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι μετέπειτα κινήσεις τόσο της Γερμανίας όσο και της Ρωσίας και βεβαίως τα “αντίποινα” από την κινεζική πλευρά.

Πισώπλατη μαχαιριά” για τη Γαλλία το σύμφωνο AUKUS

Η Γαλλία φυσικά και έκανε λόγο για “πισώπλατη μαχαιριά” δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών της, Ζαν Ιβ λε Ντριάν, μετά την παράπλευρη απώλεια απ’ αυτόν τον οικονομικό πόλεμο της Δύσης προς τον ασιατικό γίγανα, με την ακύρωση από την κυβέρνηση της Αυστραλίας, παραγγελίας ύψους 56 δισ. ευρώ για την αγορά 12 υποβρυχίων από τη Γαλλία.

Ήδη σε διπλωματικό επίπεδο, η Γαλλία ακύρωσε γκαλά στην πρεσβεία της Ουάσιγκτον που ήταν να διεξαχθεί την Παρασκευή το απόγευμα στη γαλλική πρεσβεία και σε γαλλική φρεγάτα στη Βαλτιμόρη και αφορούσε την 240η επέτειο από τη «Μάχη του Τσέζαπικ».

Το σημείο… μηδέν με τις ΗΠΑ

Να “χρυσώσει το χάπι” προσπάθησε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, δηλώνοντας ότι η Γαλλία είναι «ζωτικός σύμμαχος» των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή του Ινδικού και Ειρηνικού Ωκεανού.

Το ξέφρενο αναπτυξιακό ράλι της Κίνας στην οικονομία, το εμπόριο και τη μεταποίηση που έλαβε χώρα την τελευταία εικοσαετία, έχει αφήσει πλέον ισχυρό αποτύπωμα στο διεθνές ιστορικό γίγνεσθαι, ενώ και ο σινο-αμερικανικός πόλεμος καλά κρατεί, ιδίως μετά την έντονη κλιμάκωση που επήλθε επί της τελευταίας προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως αποκάλυψαν άλλωστε τις τελευταίες ημέρες, οι δημοσιογράφοι της Washington Post, Μπομπ Γούντγουορντ και Ρόμπερτ Κόστα, στο βιβλίο Peril που πρόκειται να κυκλοφορήσει προσεχώς, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Μαρκ Μίλι, τηλεφώνησε κρυφά στον κινέζο ομόλογό του, την κρίσιμη ώρα, προκειμένου να τον διαβεβαιώσει ότι οι ΗΠΑ δεν επρόκειτο να επιτεθούν στην Κίνα.

Σύμφωνα με αποσπάσματα που δημοσίευσε η εφημερίδα και μετέδωσε το CNN, ο στρατηγός έβαλε τους υφισταμένους του να υποσχεθούν ότι δεν θα υπάκουαν αμέσως σε μια πιθανή, ακραία εντολή του Τραμπ, κυρίως όσον αφορά τη χρήση πυρηνικών όπλων, μετά την ήττα του στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου από τον Τζο Μπάιντεν.

Η επόμενη κίνηση της Κίνας στη διεθνή σκακιέρα

H Κίνα κατέθεσε αίτηση για την ένταξή της, στη Συνολική και Προοδευτική Συμφωνία για τη Διασυνοριακή Εταιρική Σχέση στην Περιοχή του Ειρηνικού (CPTPP), όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία σε παγκόσμια επίπεδο, επιδιώξει την ενίσχυση της επιρροής της στον εμπορικό τομέα.

Ο υπουργός Εμπορίου της Κίνας Γουάνγκ Γουεντάου κατέθεσε τη σχετική αίτηση συμμετοχής στην αναφερόμενη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, μέσω μιας επιστολής προς τον υπουργό Εμπορίου της Νέας Ζηλανδίας Ντάμιεν Ο’ Κόνορ, όπως ανέφερε σε μία ανακοίνωσή του, το κινεζικό υπουργείο αργά το βράδυ της Πέμπτης.

Η CPTPP έχει υπογραφεί από 11 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, του Καναδά, της Χιλής, της Ιαπωνίας και της Νέας Ζηλανδίας το 2018.

Στο προηγούμενο χρονικό διάστημα, η συμφωνία ήταν γνωστή ως το Σύμφωνο Συνεργασίας των Δύο Πλευρών του Ειρηνικού (TPP) και θεωρούνταν ως ένα σημαντικό οικονομικό αντίβαρο στην άσκηση περιφερειακής επιρροής από την Κίνα.

Η Ιαπωνία, που ασκεί την προεδρία της CPTPP κατά τη χρονιά που διανύουμε, ανακοίνωσε ότι θα διαβουλευτεί με τις χώρες-μέλη για να αντιδράσει στο αίτημα της Κίνας, χωρίς ωστόσο, να ανακοινώσει ένα πιθανό χρονοδιάγραμμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ