Γερμανικές εκλογές: Σε απόσταση αναπνοής οι Σοσιαλδημοκράτες από τους Συντηρητικούς

Διατηρείται το προβάδισμα του ηγέτη του SPD, Όλαφ Σόλτς για την καγκελαρία έναντι του Άρμιν Λάσετ.

Σε απόσταση αναπνοής βρίσκονται πλέον οι ανακάμπτοντες Σοσιαλδημοκράτες (21%) από τους Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές (23%) οι οποίοι παραμένουν σε πτωτική τροχιά, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ARD. Πρώτος στις προτιμήσεις για καγκελάριος παραμένει ο Σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς (41%). Ακολουθούν με μεγάλη απόσταση ο συντηρητικός Άρμιν Λάσετ (16%) και η Πράσινη Αναλένα Μπέρμποκ (12%).

Εάν οι γενικές εκλογές διεξήγοντο την Κυριακή, το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Γερμανίας (SPD) θα λάμβανε 21%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινσιτούτου Infratest η οποία διεξήχθη για λογαριασμό του πρώτου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ARD. Θα λάμβανε δηλαδή 3 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερες από την προηγούμενη δημοσκόπηση του ARD και θα κατέγραφε το υψηλότερο ποσοστό του από τον Ιανουάριο του 2018.

Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) θα λάμβαναν το 23% των ψήφων και θα έχαναν τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση του ARD.

Το 17% (-2% ) θα επέλεγε τους Πράσινους και το 13%(+1%) το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP). Το ποσοστό της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) ανέρχεται στο 11% (+1%) και του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) 7% (+1%).

Kυβέρνηση συνασπισμού υπό τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) προτιμά το 30% (-5% σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση), όπως επίσης ένα άλλο 30% (+6%) επιθυμεί κυβέρνηση συνασπισμού υπό τους Σοσιαλδημοκράτες. Κυβέρνηση υπό τους Πράσινους προτιμά το 15% (-1%), ενώ το 25% των ερωτηθέντων εξακολουθεί να μην εκφράζει καμία προτίμηση.

Στην -θεωρητική- περίπτωση άμεσης εκλογής καγκελαρίου, το 41% (+6%) των Γερμανών θα ψήφιζε τον Όλαφ Σολτς για διάδοχο της νυν καγκελαρίου Μέρκελ. Το 16% (-4%) θα ήθελε να δει καγκελάριο τον συντηρητικό Άρμιν Λάσετ και το 12 % (-4%) την Πράσινη Αναλένα Μπέρμποκ. Τρεις στους δέκα ερωτηθέντες, συγκεκριμένα το 31% (+2%) δεν μπορούν ή δεν θέλουν να δεσμευτούν για κανέναν από τους τρεις υποψηφίους για την καγκελαρία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ