Επαφές Λαβρόφ-Τσαβούσογλου με φόντο τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν

Οι δύο ΥΠΕΞ συζήτησαν για τις εξελίξεις στη χώρα της Μέσης Ανατολής καθώς και τις διμερείς σχέσεις ανάμεσα σε Μόσχα και Άγκυρα.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο Τούρκος ομόλογος του Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν σήμερα συζητήσαν για την κατάσταση στο Αφγανιστάν και απηύθυναν έκκληση στις εθνικές δυνάμεις να εγγυηθούν την ασφάλεια και την τάξη στην χώρα, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Οι πλευρές συζήτησαν λεπτομερώς την κατάσταση στο Αφγανιστάν, εξέφρασαν το αμοιβαίο ενδιαφέρον τους για την σταθεροποίηση της κατάστασης και κάλεσαν τις κύριες εθνικές δυνάμεις να διασφαλίσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα την ασφάλεια και την τήρηση της τάξης στην χώρα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν χθες, Τρίτη, ότι επιθυμούν ειρηνικές σχέσεις με τις άλλες χώρες και θα σεβαστούν τα δικαιώματα των γυναικών στο πλαίσιο του Ισλαμικού νόμου, όπως δήλωσαν στην πρώτη τους επίσημη συνέντευξη Τύπου από την ημέρα που κατέλαβαν την Καμπούλ.

Στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται επίσης ότι οι πλευρές έθιξαν και άλλα διεθνή και διμερή ζητήματα, όπως και ότι «συζητήθηκε το χρονοδιάγραμμα των επικείμενων διμερών επαφών σε επίπεδο κορυφής και υψηλό επίπεδο».