Βρετανός συνελήφθη στη Γερμανία για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας

Διπλωματικό θρίλερ εξελίσσεται αυτή την ώρα στο Βερολίνο με Βρετανό υπήκοο να έχει συλληφθεί για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Οι Γερμανοί Ομοσπονδιακοί Εισαγγελείς είπαν ότι ο άνδρας , που κατονομάζεται μόνο ως David S , εργαζόταν στη Bρετανική πρεσβεία στο Βερολίνο. Υποτίθεται ότι παρέδωσε έγγραφα στη ρωσική μυστική υπηρεσία «τουλάχιστον μία φορά» με αντάλλαγμα ένα «άγνωστο ποσό» χρημάτων».

Ο άνδρας συνελήφθη στο Πότσνταμ έξω από το Βερολίνο την Τρίτη και ερευνήθηκε το σπίτι και ο χώρος εργασίας του. Εκπρόσωπος του Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων AFP δήλωσε ότι το Βερολίνο αντιμετωπίζει την υπόθεση πολύ σοβαρά και είπε ότι η κατασκοπεία από «στενό εταίρο της συμμαχίας στο γερμανικό έδαφος είναι απαράδεκτη».

Η έρευνα από τις μυστικές υπηρεσίες διήρκησε για αρκετό καιρό και οδήγησε στη σύλληψη του συγκεκριμένου ατόμου. Η MI5 και άλλες Βρετανικές υπηρεσίες, καθώς και η Βρετανική αστυνομία, συνεργάζονταν με τους Γερμανούς για να μάθουν όσα περισσότερα μπορούσαν για την υποτιθέμενη δραστηριότητα.

Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου επιβεβαίωσε τη σύλληψη ενός 57χρονου Βρετανού υπηκόου στη Γερμανία, καθώς και τη συμμετοχή της Αντιτρομοκρατικής Διοίκησης. Οι Γερμανικές αρχές είναι υπεύθυνες για την έρευνα, αλλά οι αξιωματικοί θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με Γερμανούς ομολόγους τους, ανέφερε η αστυνομία.

Ο άνδρας πρόκειται να παρουσιαστεί ενώπιον ανακριτή την Τετάρτη. Οι εισαγγελείς είπαν ότι είχε προσληφθεί ως τοπικός υπάλληλος στην πρεσβεία.

Το Βερολίνο υπήρξε το επίκεντρο της κατασκοπείας κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου με κατασκόπους να δουλεύουν στους δρόμους και τα σοκάκια της πόλης αναζητώντας μυστικά των αντίπαλων δυνάμεων.

Η συλλογή πληροφοριών έχει αλλάξει από εκείνες τις μέρες και συχνά περιλαμβάνει κυβερνο-κατασκοπεία που πραγματοποιείται εξ αποστάσεως στις μέρες μας.

Αλλά οι παλιοί τρόποι δεν έχουν εξαφανιστεί. Οι υπηρεσίες κατασκοπίας εξακολουθούν να αναζητούν άτομα τα οποία μπορούν να στρατολογήσουν για να διαβιβάσουν ευαίσθητες πληροφορίες και αυτό καθιστά τις πρεσβείες πρωταρχικό στόχο με το Βερολίνο να αποτελεί ακόμα κύριο επίκεντρο.

Και δεν είναι μόνο οι διπλωμάτες που έχουν άμεση πρόσβαση στα μυστικά που θέλουν οι κατάσκοποι.

Ντόπιοι που έχουν προσληφθεί, από οδηγούς μέχρι φύλακες έως καθαριστές, μπορεί επίσης να προσεγγιστούν με μετρητά ή άλλα κίνητρα επειδή μπορούν να παρέχουν πρόσβαση σε δωμάτια για να εγκαταστήσουν συσκευές ακρόασης ή να συλλέξουν οι ίδιοι πληροφορίες.

Οι σχέσεις Γερμανίας και Ηνωμένου Βασιλείου με τη Ρωσία είναι ήδη τεταμένες μετά από πολλά περιστατικά υψηλά ιστάμενων προσώπων, τα τελευταία χρόνια. Το Ηνωμένο Βασίλειο κατηγόρησε τη Ρωσία ότι είναι υπεύθυνη για επίθεση με νευροτοξικές ουσίες το 2018 στο Σόλσμπερι εναντίον των Σεργκέι και Γιούλια Σκριπάλ, μια κατηγορία που η Ρωσία αρνήθηκε επανειλημμένα.

Εν τω μεταξύ, η Γερμανία νοσήλευσε τον Ρώσο αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι αφού δηλητηριάστηκε με την νευροτοξική ουσία Novichok σε ρωσική πτήση πέρυσι. Οι ρωσικές αρχές έχουν επίσης αρνηθεί επανειλημμένα τη συμμετοχή τους σε αυτό το περιστατικό.

Τον περασμένο μήνα η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκαν να σταθούν ενωμένοι «ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ